Πλύσιμο χεριών: Κάθε πότε είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας;

Πλύσιμο χεριών: Κάθε πότε είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας;

Το πλύσιμο των χεριών: αναγκαία… αγγαρεία για τα παιδιά;

Το παιδάκι σας μεγαλώνει και αρχίζει να εξερευνά τον κόσμο γύρο του... Θέλει οπωσδήποτε να μάθει από τι έχει δημιουργηθεί αυτή η λιμνούλα με λασπώδη νερά στον κήπο σας και που πηγαίνει αυτή η οικογένεια μυρμηγκιών μέσα στο κοκκινόχωμα…!

Θέλει να μαζέψει τα όμορφα, ποικιλόχρωμα βότσαλα και τα περίεργα κοχυλάκια στην αμμουδιά για να σας τα δωρίσει, να χτίσει πυργάκια στην παραλία, να αγκαλιάσει τα σκυλάκια που συναντάει στο πάρκο και να χαϊδέψει τις παιχνιδιάρες γατούλες.

Όμως, δεν γνωρίζει ακόμα, ότι πίσω από όλα αυτά τα όμορφα πραγματάκια και τα γλυκύτατα ζωάκια κρύβονται χιλιάδες μικρόβια και βακτηρίδια, που καραδοκούν να «κολλήσουν» πάνω στον ευαίσθητο οργανισμό του παιδιού σας, ιδίως αυτή την εποχή!

 

«Έπλυνες τα χεράκια σου;»

Πόσες φορές ακούσατε αυτή την έκφραση όταν ήσασταν και εσείς παιδιά; Η΄ μήπως στην πιο αυστηρή παραλλαγή του «πήγαινε να πλύνεις τώρα αμέσως τα χέρια σου!»;

Σίγουρα πάρα πολλές! Μετά από κάθε παιχνίδι στο σπίτι ή στην ύπαιθρο, μετά από το χαΐδεμα του κατοικίδιου σας, πάντα μετά την τουαλέτα, ερχόμενοι από το σχολείο, και αυστηρά πριν κάτσετε στο τραπέζι για φαγητό

Ίσως, ποτέ να μην μπορέσαμε να καταλάβουμε γιατί οι μεγάλοι αγαπούν τόσο πολύ το σαπούνι και τον αφρό… Γιατί δεν μας άφηναν έτσι, λασπωμένους να φάμε το φαγητό μας…

 

Σαπούνι εναντίον μικροβίων σημειώσατε… 1-0 !!!

Αποδεδειγμένα, το πλύσιμο των χεριών μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε τα μικρόβια από το να εγκατασταθούν στα χέρια και το σώμα μας.

Σκεφτείτε όλα τα πράγματα που ακουμπήσατε σήμερα, από το ακουστικό του τηλεφώνου, τα κλειδιά σας, το κινητό σας μέχρι και το καπάκι της τουαλέτας.

Μπορεί και να φυσήξετε τη μύτη σας ή να βήξετε και να γεμίσουν τα χέρια σας εκατοντάδες αόρατα και επιβλαβή μικρόβια!

Με όλες αυτές τις δραστηριότητες μεταφέρονται τα μικρόβια… τόσο μικρά και όμως ικανά να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην υγεία σας.

Η διαδρομή ενός μικροβίου έχει ως εξής: από τα χεράκια του παιδιού σας βρίσκεται στο «πιτς-φιτίλι» στο στόμα του, αφού μπορεί είτε να ακουμπήσει το πρόσωπό του με τα βρόμικα χέρια, είτε να φάει κάτι με τα χέρια του.

 

Πότε πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να πλένουμε τα χέρια μας:

 • Πριν και μετά την επίσκεψή μας στην τουαλέτα! Αναλογιστείτε ότι στατιστικές έχουν αποδείξει πώς ένας στους τρεις δεν πλένουν τα χέρια τους αφού έχουν χρησιμοποιήσει την τουαλέτα!

 

 • Πριν αρχίσουμε το φαγητό μας, ιδίως αν πρόκειται για ένα καταπληκτικό και ζουμερό σάντουιτς ή χάμπουργκερ

 

 • Πριν αρχίσουμε το μαγείρεμα ή το κόψιμο μιας σαλάτας

 

 • Αμέσως μετά από ένα φτάρνισμά μας

 

 • Μόλις επιστρέψει το παιδί μας από το παιχνίδι του στον κήπο ή στην ύπαιθρο

 

 • Αφού χαϊδέψουμε και παίξουμε με κατοικίδια ή άλλα ζώα, ακόμα και αν είναι δικό μας το κατοικίδιο

 

 • Αφού επισκεφτούμε κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο που είναι λίγο άρρωστο ή συναχωμένο

 

 • Μετά το καθάρισμα του σπιτιού μας

 

 

Πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;


Μικρές συμβουλές για να στείλετε όλα τα μικρόβια στην αποχέτευσή σας!

 • Να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό και να τρίβετε καλά τα χεράκια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

 

 • Μην ξεχνάτε να πλένετε και τους καρπούς σας, εκτός από τη μεγάλη επιφάνεια της παλάμης σας. Επίσης, ο αφρός πρέπει να φτάνει και στην πάνω πλευρά των χεριών σας. Και τα νύχια σας είναι μεγάλη εστία μικροβίων, γιατί κρύβονται από κάτω, όπως και η περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα.

 

 • Ξεπλύνετε καλά και χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα για να τα στεγνώσετε. Μην τα αφήνετε νωπά γιατί τα μικρόβια αγαπούν τις υγρές επιφάνειες!

Και μην ξεχνάτε! Η καλύτερη προστασία κατά της γρίπης είναι το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών σας, όπως σας έλεγε η μαμά ή η γιαγιά σας… Εξάλλου, πρέπει να γνωρίζετε ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να προλάβει εκτός της απλής γρίπης και τη μετάδοση ιών όπως η διάρροια, η μηνιγγίτιδα, ή η βρογχίτιδα.

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved