"Να δίνω γλυκά στο παιδί μου;" Ι Smile family

"Να δίνω γλυκά στο παιδί μου;" Ι Smile family

Τελικά τα γλυκά κάνουν κακό στην υγεία;


Τα γλυκά μπορεί να είναι παχυντικά. Ειδικά όταν είναι «πλούσια» (π.χ. με κρέμα γάλακτος, βούτυρο κ.λπ.) θα φορτώσουν τα παιδιά με θερμίδες, ζάχαρη (που προκαλεί, εκτός των άλλων, και τερηδόνα) και λιπαρά κατά κανόνα κακής ποιότητας.

 

 

Να δίνω γλυκά στο παιδί μου;

Θα μπορούσατε να δίνετε γλυκά στο παιδί σας ακόμα και καθημερινά, ειδικά αν πρόκειται για ένα παιδί κινητικό και αδύνατο.

Το γλυκό όμως είναι σκόπιμο να καταναλώνεται:

  • Σε μικρή ποσότητα: Αν δηλαδή πρόκειται για κάτι συσκευασμένο (π.χ. σοκολάτα), είναι καλό να έχετε αγοράσει τη μικρή συσκευασία, αλλιώς να δίνετε στο παιδί μια μικρή μερίδα.

 

  • Ως απογευματινό σνακ και αφού το παιδί έχει φάει το μεσημεριανό του.

 

  • Σε ποικιλία: Να τρώει δηλαδή διαφορετικό γλυκό κάθε απόγευμα κι όχι συνέχεια το ίδιο (όχι δηλαδή κάθε μέρα σοκολάτα ή παγωτό, αλλά και ένα γιαούρτι ή ένα χυμό μια άλλη φορά).

 

 

Τα παραδοσιακά και τα σπιτικά είναι πάντα τα καλύτερα γλυκά!Γι’ αυτό, προτιμήστε

  • Τα γλυκά που φτιάχνετε μόνοι σας, για των οποίων τα υλικά μπορείτε να είστε σίγουροι, σε αντίθεση με εκείνα του εμπορίου.

 

  • Τα παραδοσιακά γιαούρτια, που δρουν ευεργετικά για το έντερο, αντί για τα επιδόρπια γιαουρτιού, που ανήκουν περισσότερο στα γλυκά.

 

  • Τα σπιτικά μπισκότα και τα κουλουράκια ή τα απλά «παραδοσιακά» μπισκότα του εμπορίου αντί για τα πολύ παχυντικά, π.χ. με επικάλυψη σοκολάτας (συχνά πρόκειται για υποκατάστατο) ή με γέμιση κρέμας ή σοκολάτας (τύπου cookies). Τα δεύτερα είναι πιο επιβαρημένα από πλευράς θερμίδων, λίπους ή τρανς λιπαρών.

 

 

Για να μη γίνουν τα γλυκά η παρηγοριά του. . . 

Τα γλυκά δεν τα καταναλώνουμε μόνο επειδή είναι νόστιμα· τα αναζητούμε συχνά κι όταν νιώθουμε άγχος, μοναξιά, ανία, στεναχώρια, οπότε καταφεύγουμε σε αυτά για... παρηγοριά.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι σε πολλούς από εμάς η πεποίθηση αυτή υπάρχει μέσα μας απ’ όταν ήμασταν παιδιά.

Και εξηγούν ότι αυτό το φαινόμενο είναι συχνότερο όχι σε παιδιά που είχαν εύκολη πρόσβαση σε γλυκά, αλλά περισσότερο σε όσα τα στερούνταν και τους τα απαγόρευαν.

Επίσης, τα παιδιά που ζουν με γονείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φαγητό ή, ακόμα πιο συγκεκριμένα, τα γλυκά ως παρηγοριά –καθώς έχουν την τάση να τους μιμούνται– δεν είναι απίθανο μεγαλώνοντας να επαναλάβουν το πρότυπο που έχουν ζήσει, του γονέα που τρώει για να ξεχάσει τη στεναχώρια ή τα νεύρα του.

 

 

Γλυκά: οδηγίες χρήσης!


Για να καταφέρετε λοιπόν να μεγαλώσετε παιδιά που θα έχουν υγιή και ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και τα γλυκά, καλό είναι να θυμάστε ότι:

  • Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς σε κάθε πεδίο της ζωής τους, άρα και σε ό,τι αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες. Γι’ αυτό, πρέπει να αποτελέσετε ένα θετικό παράδειγμα για εκείνα. Αν δηλαδή εσείς επιλέγετε υγιεινά, θρεπτικά και όχι ιδιαίτερα επιβαρημένα από πλευράς θερμίδων και λιπαρών γλυκά, πιθανώς το ίδιο θα κάνουν κι εκείνα.

 

  • Όσο πιο πολύ απαγορεύετε κάτι στα παιδιά, τόσο πιο επιθυμητό γίνεται αυτό. Γι’ αυτό και τα γλυκά είναι σκόπιμο να τα έχετε στο σπίτι όπως και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, σνακ κ.λ.π. Φυσικά, χρειάζεται να μάθετε στα παιδιά ότι όπως όλα έτσι κι αυτά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

 

  • Έρευνες έχουν δείξει ότι αν πείτε στο παιδί «φάε το σπανακόρυζο και μετά θα σου δώσω τούρτα», το μόνο που θα καταφέρετε -ακόμα κι αν μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν έχει καμιά προσωπική γνώμη ούτε για το σπανακόρυζο ούτε για την τούρτα- είναι να του δημιουργήσετε την εντύπωση ότι το σπανακόρυζο είναι ένα απεχθές φαγητό και η τούρτα κάτι το ιδιαίτερο. Έτσι, τα γλυκά δεν πρέπει να λειτουργούν ως επιβράβευση για μια διατροφική συνήθεια που θέλετε να αποκτήσει το παιδί.

 

  • Ακόμα κι αν γνωρίζετε καλά ότι με το να προσφέρετε ένα γλυκό στο παιδί σας θα το ευχαριστήσετε ή θα το επιβραβεύσετε επαρκώς για κάτι, θα πρέπει να επιλέγετε και άλλα «δώρα» και προσφορές. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να του χαρίσετε ένα κουκλάκι, ένα μπλοκ ζωγραφικής, ένα βιβλίο, ένα παζλ, αλλά και να εκφράσετε με λόγια την αγάπη ή το θαυμασμό σας.

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved