Μόλυβδος: Ένοχος για την συναισθηματική και νοητική έκπτωση των παιδιών

Μόλυβδος: Ένοχος για την συναισθηματική και νοητική έκπτωση των παιδιών

Επιπτώσεις στη ψυχική υγεία των παιδιών φαίνεται πως προκαλεί η έκθεση των παιδιών σε μόλυβδο, κάτι που ενοχοποιεί ακόμη περισσότερο το βαρύ αυτό μέταλλο, καθώς ήδη προηγούμενες μελέτες έδειξαν πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο επίπεδο του μολύβδου και στο δείκτη νοημοσύνης.

 

Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει πως η έκθεση σε μόλυβδο κατά τη  παιδική ηλικία προκαλεί επιπτώσεις στη ψυχική υγεία και στην ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας.

 Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συγκεκριμένη αμερικανο-νεοζηλανδική μελέτη εφαρμόστηκε σε άτομα που εκτέθηκαν κατά την παιδική τους ηλικία όταν υπήρχε ακόμη βενζίνη μαζί με μόλυβδο κι έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες μελέτες σχετικά με τη σχέση των επιπέδων μολύβδου και του δείκτη νοημοσύνης.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άαρον Ρούμπεν του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν γεννηθεί το 1972-73 στη Νέα Ζηλανδία, σε μια εποχή που η χώρα είχε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου στη βενζίνη της.

Στην ηλικία των 11 χρόνων το 94% των συμμετεχόντων είχε επίπεδα μολύβδου στο αίμα πάνω από αυτό που σήμερα θεωρείται αποδεκτό.

Όμως, τότε, εκείνα τα επίπεδα δεν θεωρούνταν επικίνδυνα και τα παιδιά δεν είχαν κάνει κάποια θεραπεία κατά της τοξικής ουσίας στον οργανισμό τους.

Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης των ατόμων αυτών στην ηλικία των 38 ετών έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση τους ως παιδιά στο μόλυβδο τόσο πιο προβληματική, νευρωτική και ασταθής ήταν η συμπεριφορά και η προσωπικότητά τους ως ενήλικες.

Στο σημείο αυτό οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις του μολύβδου μπορούν να διαρκέσουν τρεις έως τέσσερις δεκαετίες κι έτσι η έκθεση σε μόλυβδο στην παιδική ηλικία μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική υγεία των ανθρώπων που σήμερα είναι πάνω από 40 ή 50 ετών.

 

Αν σας άρεσε το παραπάνω άρθρο, κάντε like στη σελίδα μας στο fb

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved