Έκθεση στον ήλιο : δερματικές βλάβες και προστασία

Έκθεση στον ήλιο : δερματικές βλάβες και προστασία

Ηλιακή ακτινοβολία και δερματικές βλάβες 

 

 

Η έκθεση στον ήλιο είναι επιβλαβής για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα μικρά παιδιά. Δημιουργεί προβλήματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα και, ιδίως, τα τελευταία χρόνια με την μεγέθυνση της τρύπας του όζοντος και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, πρέπει ν’ αποφεύγεται.

 

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία. Το 50% της υπεριώδους ακτινοβολίας που δεχόμαστε σε όλη μας τη ζωή το παίρνουμε τα πρώτα 20 χρόνια. Τα εγκαύματα που προκαλούνται λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο κάποιου να παρουσιάσει καρκίνο του δέρματος.

 

 

Ηλιακή ακτινοβολία και καρκίνος του δέρματος :


Ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι συνήθης στα παιδιά. Ωστόσο, η δράση της ακτινοβολίας UV-B είναι αθροιστική, επομένως η βλάβη που αργότερα οδηγεί σε καρκίνο του δέρματος προκαλείται σε νεαρή ηλικία. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αποφεύγουμε να βγαίνουμε στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

 

Επίσης, να φοράτε καπέλα και μπλουζάκια με μακρύ μανίκι όταν είστε έξω στον ήλιο και να διαλέγετε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα υφάσματα για μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.

 

 

 

 

 

Έκθεση στον ήλιο και προστασία :

 

Σωστή χρήση αντηλιακής προστασίας


Οι αντηλιακές κρέμες με βαθμό προστασίας είναι αναγκαίες τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά. Θυμηθείτε, πως τα βρέφη δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο, όπως δεν έπρεπε και όσο ήταν στην κοιλιά της μητέρας τους, ως έμβρυα!

 


Τρόπος χρήσης των αντηλιακών στα παιδιά:

 

  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακά στα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών και άνω.

 

  • «Εκπαιδεύστε» τα παιδιά σας στη χρήση αντηλιακών. Οι έφηβοι, ειδικά, θα πρέπει να πληροφορηθούν ότι τα ανθεκτικά στο νερό (water-resistant) αντηλιακά είναι καλά για 40’ κολυμβήσεως, ενώ τα αδιάβροχα (waterproof) είναι αποτελεσματικά για 80’ περίπου.

 

  • Θα πρέπει να εφαρμόζετε το αντηλιακό στο παιδάκι σας 20 με 30 λεπτά πριν πάτε στην παραλία, σε κάθε σημείο του σώματος που εκτίθεται στον ήλιο. Οφείλετε να προσέχετε ιδιαιτέρως τις ευαίσθητες περιοχές: αυτιά, μύτη, χείλια (με ειδικά sticks), πέλματα, παλάμες, το V του λαιμού, τους αγκώνες και το φαλακρό κεφάλι (με αντίστοιχα sprays).

 

  • Να ανανεώνετε το αντηλιακό σε όλα τα παραπάνω σημεία κάθε φορά που το παιδί βγαίνει απ’ το νερό ή κάθε μια ώρα το πολύ!

 

  • Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώνουν τη μισή μόνο ποσότητα από αυτή που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες για τον καθορισμό του Δείκτη SPF. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μείωση του δείκτη από 15, σε 8. Για πλήρη εξασφάλιση, πρέπει να απλώνετε σε πρόσωπο και λαιμό μισό κουταλάκι του τσαγιού!

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved