Αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου 

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, η αυξημένη καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχει άμεση σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα  81.714 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 50-79 ετών  και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 11,9 χρόνια μετά την εγγραφή τους μεταξύ του 1993 και του 1998. Οι γυναίκες ανέφεραν πόσο συχνά στη διάρκεια των προηγούμενων τριών μηνών κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης όπως ποτά με λίγες θερμίδες, με τεχνητά γλυκαντικά καθώς και γεύσεις φρούτων. Ωστόσο τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δεν περιείχαν πληροφορίες για το είδος των τεχνητών γλυκαντικών που περιείχαν τα αναψυκτικά.

 

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κίνδυνος αφορά κυρίως το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που συµβαίνει όταν διακόπτεται η αρτηριακή παροχή αίµατος σε ένα τµήµα του εγκεφάλου και οφείλεται σε απόφραξη είτε των µεγάλων αγγείων προς τον εγκέφαλο είτε των µικρών αγγείων εντός του εγκεφάλου.

Είναι από τις πρώτες έρευνες που εξετάζουν το συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά και του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου σε έναν μεγάλο πληθυσμό γυναικών. 

Όμως η έρευνα δεν αποκαλύπτει την ύπαρξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ των δυο επειδή επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης βασιζόμενη στις απαντήσεις των ίδιων των γυναικών αναφορικά με τη συχνότητα κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας , συγκριτικά με τις γυναίκες που κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα ή καθόλου, οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα την ημέρα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, 31% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, 29% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και 16% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Επίσης παρατηρήθηκε  ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για ορισμένες γυναίκες. Η υψηλή ημερήσια κατανάλωση (οριζόμενη ως πρόσληψη δύο ή περισσότερων αναψυκτικών) διπλασίαζε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη, καθώς και σε παχύσαρκες γυναίκες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη.

Τέλος αξίζει να τονισθεί ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία  συστήνει το νερό ως την καλύτερη επιλογή διαιτητικού ποτού χωρίς θερμίδες.

 

Πηγή : ygeiamou

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved