Αλλεργική ρινίτιδα: Αίτια-διάγνωση-επιπλοκές-αντιμετώπιση

Αλλεργική ρινίτιδα: Αίτια-διάγνωση-επιπλοκές-αντιμετώπιση

Ρινίτιδα είναι ο γενικός όρος, που περιγράφει τη φλεγμονή της ρινός. Με τον όρο αλλεργική ρινίτιδα εννοούμε ότι στο βλεννογόνο της μύτης υπάρχει φλεγμονή αλλεργικής αιτιολογίας, που προκαλεί τα γνωστά συμπτώματα της ρινίτιδας.

 

Τι προκαλεί ρινίτιδα;


Το κύριο συχνό αίτιο που προκαλεί ρινίτιδα είναι κάποιος από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος.

Το δεύτερο συχνότερο αίτιο είναι τα αλλεργιογόνα και συγκεκριμένα τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα (γύρεις δένδρων και φυτών, σπόρια μυκήτων, αλλεργιογόνα οικόσιτων ζώων και των ακάρεων της οικιακής σκόνης, αλλεργιογόνα σχετιζόμενα με το χώρο εργασίας).

Τα αλλεργιογόνα προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα μόνο στα ευαισθητοποιημένα (αλλεργικά) άτομα.
Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για τις αλλεργικές αντιδράσεις είναι, η κληρονομικότητα, οι ενδοκρινείς αδένες, η αστάθεια του νευροφυτικού συστήματος, οι ψυχολογικοί παράγοντες και η τοπική ευαισθησία.

 

 

Αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας

Η αλλεργική ρινίτιδα, που προσβάλει το 10-20% του πληθυσμού, κατατάσσεται στην 6η κατά σειρά χρόνια νόσο.

Η πιθανότητα να έχει κάποιος αλλεργική ρινίτιδα αυξάνεται κατά 30% όταν ο ένας γονιός πάσχει από κάποια αλλεργική νόσο και ακόμα πιο πολύ αν και οι δύο γονείς πάσχουν.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος από την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων, η συχνότητα εμφάνισης της ρινίτιδας έχει αυξηθεί πολύ, κυρίως σε περιοχές με την έντονη καλλιέργεια φυτών και δένδρων.

Η ρινίτιδα εμφανίζεται με δύο μορφές, την εποχική αλλεργική ρινίτιδα και τη μη εποχική ρινίτιδα.

 

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται κυρίως την Άνοιξη και το Φθινόπωρο από την γύρη. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται με αίσθημα καύσους στη μύτη και τον φάρυγγα, φτάρνισμα, άφθονη ορώδη ρινόρροια που αναγκάζει τον ασθενή να καθαρίζει συνέχεια τη μύτη του με επακόλουθο τον ερεθισμό της μύτης και του άνω χείλους.

Σύνηθες φαινόμενο είναι και τα κόκκινα μάτια. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι διογκωμένος και υπάρχει έντονη ρινική συμφόρηση με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να αναπνεύσει φυσιολογικά, αναγκάζεται να ανοίξει το στόμα του, να ξεραίνεται ο φάρυγγας με αποτέλεσμα να βήχει.

 

 

Η μη εποχική αλλεργική ρινίτιδα


Αυτή εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και τα αίτια είναι: τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, οι μύκητες, τα αλλεργιογόνα των ζώων, οι τροφές, τα φάρμακα, διάφορα βακτηρίδια κ.α.

Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται το πρωί μόλις ο ασθενής ξυπνήσει και σηκωθεί από το κρεβάτι.

Η κυριότερη ενόχληση είναι η ρινική απόφραξη με επακόλουθο τη δυσκολία στην αναπνοή.

Οι επιπλοκές της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να είναι η ιγμορίτιδα ή και η παραρινοκολπίτιδα, η καταρροϊκή ωτίτιδα, η δυσοσμία του στόματος, οι διαταραχές του ύπνου, η ασθματική βρογχίτιδα και πολλές φορές η ανάπτυξη πολυπόδων στις ρινικές κοιλότητες.

 

 

Αλλεργική ρινίτιδα - Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση γίνεται πάντοτε με την κλασική μεθοδολογία, δηλαδή λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο.

Ο πλήρης έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει και δερματικές δοκιμασίες, εξετάσεις αίματος (RAST) και ειδικές εξετάσεις όπως ρινική πρόκληση, ακτινογραφίες και ρινική ενδοσκόπηση.


Αν και η πρόληψη, δηλαδή ο ασθενής να αποφεύγει την επαφή του με τις ουσίες που του προκαλούν την νόσο, είναι η καλύτερη, αποτελεσματικότερη και φθηνότερη λύση, δυστυχώς όμως δεν είναι πάντοτε εφικτή.

Έτσι τον λόγο έχει η φαρμακοθεραπεία που σήμερα δίνει καλά αποτελέσματα. Τα αντιϊσταμινικά και τα τοπικά κορτικοειδή σε μορφή sprays είναι συνήθως τα φάρμακα πρώτης επιλογής.

Τα αγγειοσυσπαστικά φάρμακα είτε τα τοπικά σε μορφή sprays ή gel πρέπει να χρησιμοποιούνται ΑΥΣΤΗΡΑ για λίγες ημέρες (το μέγιστο 4-5 ημέρες), διότι η παρατεταμένη χρήση τους προκαλεί φαρμακευτική ρινίτιδα.

Ακόμα μπορείτε να καταφύγετε αν ο γιατρός σας το κρίνει σε ειδική ανοσοθεραπεία (εμβόλια) που προσφέρει σημαντική θεραπεία, μειώνοντας τα συμπτώματα κατά 60-80% και πιθανότατα μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικού άσθματος.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ είναι ότι κάθε φαρμακευτική αγωγή πρέπει να είναι εξατομικευμένη και υπεύθυνος γι' αυτό είναι ο θεράπων ιατρός σας.

Η αποτελεσματικότητα δε, κάθε φαρμακευτικής αγωγής έχει άμεση σχέση με τη σωστή χρήση των φαρμάκων, τόσο στη δοσολογία, χρόνο αγωγής όσο και στη τεχνική. Για παράδειγμα, τα ρινικά sprays πρέπει να χρησιμοποιούνται με το κεφάλι σκυφτό και όχι σε έκταση προς τα πίσω. Επίσης να γνωρίζετε ότι τα τοπικά κορτικοειδή θέλουν κάποιες ημέρες για να δώσουν το μέγιστο της αποτελεσματικότητας τους.

 

Αλλεργική ρινίτιδα και ομοιοπαθητική θεραπεία

Στην Ομοιοπαθητική θεραπεία, ως γνωστόν, λαμβάνονται υπ’ όψιν το ιστορικό του κάθε αρρώστου και τα τρία του επίπεδα πνευματικό – ψυχικό – σωματικό. Σύμφωνα λοιπόν με τα εξατομικευμένα στοιχεία ο θεράπων γιατρός του χορηγεί τα φάρμακα, που αφορούν μόνο εκείνον προσωπικά. Άλλωστε οι επιστήμονες συμφωνούν ότι στο μέλλον η θεραπεία θα είναι εξατομικευμένη, σύμφωνα με το DNA του καθενός.

Στατιστικές μελέτες για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας με την Ομοιοπαθητική αγωγή έχουν δείξει άριστα αποτελέσματα.

Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών παρουσίασε βελτίωση με το πρώτο φάρμακο που χορηγήθηκε.

Ενώ περιπτώσεις ασθενών που πήγαν καλά με την Ομοιοπαθητική θεραπεία και μετά υποτροπίασαν, οφείλονται στο γεγονός ότι τη θεραπεία ακολούθησε κάποιος έντονος στρεσογόνος παράγοντας:

  • ψυχολογικός,
  • κατάχρηση καφέ,
  • αλκοόλ,
  • ναρκωτικών ουσιών
  • ή κάποια χειρουργική επέμβαση.

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved