Ακμή : 12 μύθοι καταρρίπτονται - Smilefamily.gr

Ακμή : 12 μύθοι καταρρίπτονται - Smilefamily.gr

Ακμή και πως να την αντιμετωπίσετε;

 

Εμφανίσατε ακμή εσείς ή το παιδί σας και εσείς δεν ξέρετε τι να κάνετε. Πριν ακολουθήσετε τις συμβουλές συγγενών και φίλων, μάθετε πως πολλά απ’ όσα λέγονται για την ακμή είναι πέρα για πέρα λανθασμένα.

 

Ας καθαρίσουμε λοιπόν το τοπίο με τους μύθους σχετικά με την ακμή, και γιατί όχι και το δέρμα σας;

 

 

12 μύθοι που καταρρίπτονται για την ακμή:

 

Ακμή - μύθος νο 1: Αν σπάσετε τα σπυράκια θα τα ξεφορτωθείτε γρηγορότερα

 

Πραγματικότητα: Όσοι υποστηρίζουν πώς αν σπάσετε τα σπυράκια, θα είναι λιγότερο εμφανή και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα, κάνουν λάθος. Αν πιέσετε ή σπάσετε ένα σπυράκι θα κοκκινίσει, θα πονέσει και ίσως μολυνθεί.

 

Μπορεί μάλιστα να σας αφήσει σημάδι που θα μείνει στο πρόσωπό σας για πάντα.  

 

 

 


Ακμή - μύθος νο 2: Τα τηγανητά και η σοκολάτα προκαλούν ακμή

 

Πραγματικότητα: Όχι. Το γλυκό που φάγατε χθες βράδυ ή τα δυο κομμάτια πίτσα που φάγατε στο ξενύχτι της περασμένης εβδομάδας δεν ευθύνονται για το σπυράκι που εμφανίστηκε στο πρόσωπό σας σήμερα.

 

Η τροφή που καταναλώσατε δεν προκάλεσε την ακμή, αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να τρώτε φαγητά που δεν είναι πολύ υγιεινά.

 

Η κατανάλωση διάφορων τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά θα σας κάνουν να νιώσετε καλά και θα κρατήσουν το σώμα σας υγιές και δυνατό.

 

 

 

 

Ακμή - μύθος νο 3: Το στρες προκαλεί ακμή

 

Πραγματικότητα: Ανησυχείτε πως το καθημερινό άγχος θα σας προκαλέσει ακμή; Δεν υπάρχει λόγος. Το τυπικό, καθημερινό στρες δεν προκαλεί ακμή.

 

Αν βιώνετε μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο της ζωής σας, όπως μια μετακόμιση ή ένα διαζύγιο, το δέρμα σας μπορεί να παράγει περισσότερο λίπος, που είναι γνωστό ως σμήγμα, αυτό όμως δε σημαίνει πως θα εμφανίσετε σπυράκια.

 

 

 

 

Ακμή - μύθος νο 4: Το μαύρισμα καθαρίζει την ακμή

 


Πραγματικότητα: Το να ψηθείτε κάτω απ’ τον ήλιο δε θα βελτιώσει την ακμή σας. Όταν περνάτε χρόνο έξω και το δέρμα σας μαυρίζει, η ερυθρότητα που προκαλεί η ακμή μπορεί να είναι λιγότερο εμφανής για λίγο.

 

Όταν όμως φύγει το μαύρισμα, θα εξακολουθήσετε να έχετε σπυράκια. Και το να κάθεστε κάτω απ’ τον ήλιο χωρίς προστασία θα προκαλέσει ξηρό, ερεθισμένο ή καμένο δέρμα, αν όχι και ρυτίδες ή ακόμη και καρκίνο του δέρματος.

 

Πριν βγείτε έξω, προστατεύστε το δέρμα σας με αντιηλιακό με δείκτη τουλάχιστον 15. Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν που αναγράφει «δεν προκαλεί ακμή» και «δεν προκαλεί μαύρα στίγματα», που σημαίνει πως δε θα φράξει τους πόρους σας και δε θα επιδεινώσει την ακμή.

 

Μην ξεχνάτε να φοράτε καπέλο και γυαλιά.

 

 

 

 

Ακμή - μύθος νο 5: Θα ξεφορτωθείτε την ακμή πλένοντας συνέχεια το πρόσωπό σας

 


Πραγματικότητα: Αν πιστέψετε σε αυτό το μύθο και πλένετε το δέρμα σας πολύ έντονα και συχνά το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χειροτερέψετε την κατάσταση. Η ακμή δεν εξαρτάται από την καθαριότητα ή τη λιπαρότητα του δέρματος.

 

Παρά το ότι η υπερβολική λιπαρότητα και η καθημερινή συγκέντρωση ρύπανσης στο δέρμα πρέπει να καθαρίζονται, η χρήση σκληρών μεθόδων αντενδείκνυται.

 

Η καλύτερη λύση είναι ο απαλός καθαρισμός του δέρματος με ένα ήπιο σαπούνι 2 φορές την ημέρα. Αφού πλύνετε το πρόσωπο, ταμπονάρετε με μια καθαρή πετσέτα.

 

Αποφύγετε τα σκραμπ και τα προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ γιατί προκαλούν ξηροδερμία και ερεθίζουν το δέρμα.

 

 

 

 

Ακμή - μύθος νο 6: Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε την ακμή, μη βάφεστε καθόλου

 

Πραγματικότητα: Αν επιλέγετε καλλυντικά με την ένδειξη «δεν προκαλούν ακμή», «δεν προκαλούν μαύρα στίγματα», λογικά δε θα εμφανίζετε ακμή.

 

Στην πραγματικότητα, ορισμένα κονσίλερ περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου ή σαλικυλικό οξύ που καταπολεμούν την ακμή.

 

Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε αλοιφές με υπεροξείδιο του βενζολίου που κρύβουν τα σπυράκια, ενώ παράλληλα τα εξαλείφουν.

 

Αν έχετε μέτρια ή έντονη ακμή ωστόσο, ρωτήστε το δερματολόγο σας ποια είναι τα καλύτερα καλλυντικά που θα καταπολεμήσουν το πρόβλημά σας.

 


Ακόμη και αν ένα προϊόν έχει την ένδειξη «δεν προκαλεί ακμή» και «δεν προκαλεί μαύρα στίγματα», πρέπει να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε αν παρατηρήσετε πως ερεθίζει το δέρμα σας.

 

 

 

 

Ακμή - μύθος νο 7: Η ακμή είναι ένα αποκλειστικά αισθητικό πρόβλημα.

 

Πραγματικότητα: Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ακμή επηρεάζει περισσότερο την εμφάνιση του ατόμου χωρίς να συνεπάγεται σοβαρό πρόβλημα υγείας.

 

Παρόλα αυτά η ακμή μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ουλές, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το γενικότερο τρόπο ζωής του ατόμου κάνοντάς το πιο επιφυλακτικό στον κοινωνικό του περίγυρο και απομονώνοντάς το.

 

 

 

 

Ακμή - μύθος νο 8: Αν χρησιμοποιήσετε περισσότερα φάρμακα για την ακμή, θα τη θέσετε υπό έλεγχο

 

Πραγματικότητα: Ξέρετε την έκφραση «ουκ εν τω πολλώ το ευ;». Σίγουρα ισχύει για την αγωγή κατά της ακμής. Η υπερβολική χρήση φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό, ερεθισμένο δέρμα.

 

Είτε αγοράσατε ένα προϊόν κατά της ακμής απ’ το φαρμακείο της γειτονιάς σας ή αν σας το συνέστησε ο γιατρός, βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες.

 

Μπορεί να χρειαστούν 8 εβδομάδες για να παρατηρήσετε βελτίωση. Αν αυτή δεν υπάρξει, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

 

Μη χρησιμοποιήσετε επιπλέον αγωγή από μόνη σας γιατί η χρήση περισσότερης ποσότητας φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες, ακόμη και επικίνδυνες παρενέργειες.

 

 

 

 

Ακμή - μύθος νο 9: Η ακμή προκαλείται από κακή διατροφή

 

Πραγματικότητα: Εκτεταμένες έρευνες έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ της διατροφής και της ακμής. Με άλλα λόγια, το φαγητό δεν προκαλεί ακμή είτε πρόκειται για σοκολάτα είτε για τηγανιτές πατάτες είτε για πίτσα.

 

Ορισμένοι άνθρωποι ωστόσο, επιμένουν πως συγκεκριμένες τροφές επιδεινώνουν το πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να αποφεύγετε τα συγκεκριμένα φαγητά.

 

Η ισορροπημένη διατροφή εξάλλου, είναι πάντα ωφέλιμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, αν η ακμή αντιμετωπιστεί σωστά, δε χρειάζεται ν’ ανησυχείτε για τις διατροφικές σας συνήθειες.

 

 

 

 

Ακμή - μύθος νο 10: Η ακμή προκαλείται απ’ το άγχος

 


Πραγματικότητα: Το καθημερινό στρες δεν έχει αποδειχθεί ότι επιβαρύνει την ακμή. Σοβαρά προβλήματα στρες συχνά θεραπεύονται με φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ακμή στα πλαίσια των παρενεργειών. Αν πιστεύετε πως το πρόβλημα ακμή σας σχετίζεται με στρες ή κατάθλιψη, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

 

 

 

 

Ακμή - μύθος νο 11: Η ακμή είναι μια εφηβική κατάσταση

 


Πραγματικότητα: Αυτό είναι πέρα για πέρα αναληθές. Παρότι η ακμή είναι πιο έντονη κατά την εφηβική περίοδο, πολλοί ενήλικες υποφέρουν από δερματικά προβλήματα.

 

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακμής λόγω ορμονικών διαταραχών στον κύκλο τους ή εξαιτίας της λήψης χαπιών που ρυθμίζουν τη γονιμότητα. Τέλος, ακμή μπορεί να προκληθεί και κατά την εγκυμοσύνη.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν η ακμή δε θεραπευτεί κατά την εφηβική περίοδο, μπορεί ν’ αφήσει ουλές στο πρόσωπο.

 

 

 

 

Ακμή - μύθος νο 12: Η ακμή πρέπει να κάνει τον κύκλο της

 


Πραγματικότητα: Συχνά η ακμή περνάει από μόνη της μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος. Αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως σε ήπιες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμων ουλών.

 

Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν μόνιμες ουλές αν το πρόβλημα είναι έντονο και δε συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό. Με τα προϊόντα που υπάρχουν σήμερα, δεν υπάρχει λόγος να υπομείνετε την ακμή ή να αποκτήσετε ουλές.

 

 

 

                                                                                                                                                           ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ:

 

  
                                                                                                                                                   

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Έκθεση στον ήλιο : δερματικές βλάβες και προστασία

Διαβήτης : τύποι διαβήτη, συμπτώματα, θεραπεία και διατροφή

Παιδική παχυσαρκία : αίτια , αντιμετώπιση , θεραπεία και διατροφή

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved