12 περιοχές που σχετίζουν το DNA με τη ΔΕΠΥ εντόπισαν οι επιστήμονες

12 περιοχές που σχετίζουν το DNA με τη ΔΕΠΥ εντόπισαν οι επιστήμονες

12 περιοχές που σχετίζουν το DNA με τη ΔΕΠΥ εντόπισαν οι επιστήμονες

 

Για πρώτη φορά ερευνητές ανακαλύπτουν γενετικούς παράγοντες κινδύνου, η ύπαρξη των οποίων αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

 

Όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», επιστήμονες με επικεφαλής τον δρ Στέφεν Φαραόνε του Πανεπιστημίου SUNY Upstate της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα 55.400 ατόμων από τα οποία τα 20.200 άτομα εμφάνιζαν ΔΕΠΥ κι εντόπισαν 12 γενετικές περιοχές που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ.

Οι 12 αυτοί γενετικοί παράγοντες φαίνεται να σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Μάλιστα οι ερευνητές συσχέτισαν το γενετικό υπόβαθρο της ΔΕΠΥ με το αντίστοιχο άλλων διαταραχών και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν κοινοί γενετικοί παράγοντες με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, τη νευρική ανορεξία και την αϋπνία.

 

Επίσης εντόπισαν συγκεκριμένα γονίδια τα οποία πιθανώς εμπλέκονται στη ΔΕΠΥ και ρυθμίζουν το σχηματισμό νευρωνικών συνάψεων στον εγκέφαλο, την ανάπτυξη του λόγου, τη διαδικασία μάθησης και την παραγωγή ντοπαμίνης.

Οι ίδιοι τόνισαν πως οι νέες ανακαλύψεις ίσως βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων και καλύτερων θεραπειών τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ.

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved