Print this page

Οι θερμίδες που έχει το πασχαλινό τραπέζι και τι να προσέξετε

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας πασχαλινά εδέσματα; Δείτε τι πρέπει να προσέξουμε για να μη γυρίσουμε με περιττά κιλά από τις διακοπές του Πάσχα

Η Μεγάλη Εβδομάδα φτάνει στο τέλος της! Κάποιοι νήστεψαν εδώ και μια εβδομάδα, άλλοι και τις 50 ημέρες, όμως το πιο πιθανό είναι πως την Κυριακή του Πάσχα όλοι θα ενδώσουμε σε αρκετά εδέσματα.

Είναι καλό λοιπόν να γνωρίζετε τις θερμίδες που προσδίδουν οι αγαπημένες πασχαλινές λιχουδιές.

 

Να πόσες θερμίδες έχουν τα εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού:

 

Αρνί στη σούβλα: 375 θερμίδες και περίπου 20 γρ. λίπους ανά 100 γρ.

Ψητό κατσίκι: 185 θερμίδες και 6 γρ. λίπους ανά 100 γρ.

Κοκορέτσι: 187 θερμίδες και 10 γρ. λίπους ανά 100 γρ.

Αυγό: 80 θερμίδες και 5 γρ. λίπους το ένα.

Μαγειρίτσα αυγολέμονο: Γύρω στις 600  θερμίδες και 40 γρ. λίπους ανά πιάτο.

Πατάτες φούρνου: 287 θερμίδες και 12 γρ. λίπους η μερίδα (δηλαδή περίπου 200 γρ).

Σπανακόπιτα: 250 θερμίδες ένα μέτριο κομμάτι των 150 γρ.

Τυρί φέτα: 125 θερμίδες ανά 50 γρ.

Πασχαλινά κουλούρια: 230 και 12 γρ. λίπους θερμίδες τα 2.

Τσουρέκι: Περίπου 90 θερμίδες και 9 γρ. λίπους η (λεπτή) φέτα.

Σοκολατένιο αυγό: Περίπου 260 θερμίδες τα 50 γρ.

 

 Αν, λοιπόν, επιθυμείτε να απολαύσετε το γεύμα σας χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω απλές συμβουλές:

– Για αρχή, ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα ποτήρι ημιάπαχο γάλα με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης ή δύο πασχαλινά κουλουράκια ή μια λεπτή φέτα τσουρέκι (περίπου 50-60 γρ).

– Μέχρι να καθίσετε στο τραπέζι, προσπαθήστε να αποφύγετε το τσιμπολόγημα γιατί έτσι υπερφορτώνουμε τον οργανισμό όχι μόνο με θερμίδες αλλά και με πολλά λιπαρά, πριν ακόμη κάτσουμε στο τραπέζι, μιας και το τσιμπολόγημα περιλαμβάνει συνήθως αυγά, τσουρέκι, ποικιλία τυριών κλπ., ενώ και το αλκοόλ ρέει άφθονο. 

– Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ένας μικρός κανόνας σχετικά με το πώς να γεμίζετε το πιάτο σας χωρίς υπερβολές είναι ο εξής: Γεμίστε το μισό πιάτο σας με λαχανικά και το υπόλοιπο χωρίστε το στη μέση: στο ένα μέρος βάλτε κρέας και στο άλλο πατάτα, ρύζι ή ψωμί ή ακόμα και 1-2 μικρά ορεκτικά.

– Συνήθως μετά το γεύμα, σερβίρεται και επιδόρπιο. Αρκεστείτε σε μια μικρή ποσότητα γλυκού, ώστε να πάρετε τη γεύση και να μην επιβαρυνθείτε με παραπανίσιες θερμίδες.

– Φροντίστε να τρώτε αργά και αφήστε τον εαυτό σας να ευχαριστηθεί την παρέα και το γιορτινό κλίμα.

– Όσο για το βραδινό σας γεύμα, φροντίστε να είναι ελαφρύ. Επιστρατεύστε τα λαχανικά, το γιαούρτι, τα φρούτα και τα δημητριακά και αφήστε τα περισσεύματα για άλλη ημέρα!

 

 

Τέλος, επειδή αυτές οι μέρες συνήθως περνούν συντροφιά με την οικογένεια και με φίλους είναι ευκαιρία λοιπόν να συνδυάστε το πασχαλινό τραπέζι με μια εξόρμηση στη φύση. Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας, κάντε ένα περίπατο ή μια βόλτα με ποδήλατα. Στην περίπτωση αυτή, μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως τσάι ή σόδα μιας και οι απώλειες νερού μέσω του ιδρώτα θα είναι αυξημένες.

 

 

 

Αίθουσα Σύνταξης

Related items