Αγγλική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα : Συνταγή

Αγγλική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα : Συνταγή

Αγγλική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα - Yλικά για μια φόρμα

  • 250 γρ. αλεύρι

 

  • 150 γρ. τριμμένη ψίχα ψωμιού

 

  • 200 γρ. ζάχαρη

 

  • 400 γρ. σταφίδες

 

  • 150 γρ. ξύσμα πορτοκάλι

 

  • 200 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι

 

  • 100 γρ. αμύγδαλα

 

  • 100 γρ. ξηρά δαμάσκηνα

 

  • 3 αυγά

 

  • 1/2 λίτρο μπίρα (κατά προτίμηση μαύρη)

 

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι και γαρίφαλα τριμμένα

 

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη

 

  • 1/2 ποτήρι ρούμι

 

  • 1 μήλο

 

  • το ξύσμα 1 λεμονιού

 

  • 200 γρ. μαργαρίνη και λίγη επιπλέον για τη φόρμα

 

  • Αλάτι

 

 

Αγγλική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα -ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

-Χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε σιγά-σιγά τη μαργαρίνη κομμένη σε μικρά κομματάκια, το αλεύρι, την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, το ξύσμα πορτοκάλι, τα αμύγδαλα, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, τη μαρμελάδα, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι.

-Περιχύνετε τα υλικά με την μπίρα και το ρούμι, τα ανακατεύετε όλα προσεκτικά, σκεπάζετε το μπολ με μια υγρή πετσέτα και αφήνετε το μείγμα να «ξεκουραστεί» τουλάχιστον 12 ώρες σε δροσερό μέρος.

-Την επόμενη μέρα αλείφετε με μαργαρίνη μια πυρίμαχη ημισφαιρική φόρμα για πουτίγκα. Προσθέτετε στο μείγμα το μήλο κομμένο σε κύβους και το αδειάζετε στη φόρμα.

-Το σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και μετά με μια λινή πετσέτα, που δένετε σφιχτά γύρω από τη φόρμα για να την κλείσετε. Ψήνετε σε μπεν μαρί 6-7 ώρες, προσθέτοντας κάθε τόσο ζεστό νερό, καθώς θα πρέπει να μείνει σταθερή η ποσότητα στο μπεν μαρί. Βγάζετε το γλυκό και το αφήνετε να κρυώσει.

-Ξεφορμάρετε την πουτίγκα πάνω σε ένα νοτισμένο πανί. Δένετε τις άκρες του πανιού και αφήνετε το γλυκό να «ξεκουραστεί» ως την ημέρα των Χριστουγέννων σε μέρος δροσερό που να αερίζεται.

-Η πουτίγκα πρέπει να μείνει έτσι αρκετές ώρες για να απελευθερώσει το άρωμά της.

-Μία ώρα πριν τη σερβίρετε, ξαναβάζετε την πουτίγκα στη φόρμα τυλιγμένη σε λαδόκολλα και ψήνετε σε μπεν μαρί 2 ώρες ακόμη.

-Αναποδογυρίζετε την πουτίγκα σε ένα πυρίμαχο πιάτο και τη διακοσμείτε με χριστουγεννιάτικα στολίδια.

-Αν θέλετε την περιχύνετε με ρούμι ή κονιάκ και την ανάβετε μπροστά στους συνδαιτυμόνες σας (φλαμπέ).

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved