Τα οφέλη της κατασκήνωσης για το παιδί - Smile family.gr

Τα οφέλη της κατασκήνωσης για το παιδί - Smile family.gr

Τι προσφέρει όμως η κατασκήνωση;

 

 

Οφέλη κατασκήνωσης νο 1:

 

Διασκέδαση


Η μεγαλύτερη απόλαυση της κατασκήνωσης, είναι η ξεγνοιασιά, η ανεμελιά και το ατέλειωτο παιχνίδι. Τα παιδιά, απ’ την ώρα που ξυπνούν μέχρι το βραδινό ύπνο, που συνήθως επιβάλλεται νωρίς μετά απ’ όλη την κούραση της ημέρας, διασκεδάζουν παίζοντας διάφορα παιχνίδια με όλη την ομάδα. Απ’ το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, δε λείπουν οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως ο πηλός, η ζωγραφική και η χειροτεχνία καθώς και τα άκρως ψυχαγωγικά παιχνίδια, που διοργανώνονται κάθε απόγευμα.

 

Θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, συναυλίες, σκυταλοδρομίες, τσουβαλοδρομίες, είναι λίγες μόνο απ’ τις δραστηριότητες αυτές. Ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά είναι και το γνωστό παιχνίδι με το αλεύρι (όποιο παιδάκι φυσήξει όλο το αλεύρι απ’ το πιάτο του, είναι ο νικητής), αφού συνήθως καταλήγει σε αστείες άσπρες φατσούλες! Και βέβαια, όλες αυτές οι ασχολίες, κάνουν το παιδί να αισθάνεται δημιουργικά, να νιώθει ότι χρήσιμο τόσο ως άτομο, όσο και ως μέλος της ομάδας, αφού η νίκη στην κατασκήνωση είναι σχεδόν πάντα ομαδική.

 

 

Οφέλη κατασκήνωσης νο 2 :

 

Ανεξαρτητοποίηση-ελευθερία


Υπάρχουν δύο στοιχεία που πρέπει να υπογραμμισθούν. Πρώτον, τα παιδιά μπαίνοντας στον κατασκηνωτικό πρόγραμμα απαλλάσσονται από την προστασία των γονιών, η οποία, όταν φτάνει στα όρια της υπερβολής, μπορεί να γίνει καταπιεστική. Νιώθουν ελεύθερα και αυτόνομα. Ξέρουν πως είναι υπεύθυνα του εαυτού τους και πως οι γονείς τους δεν είναι κοντά τους, για να τα βοηθήσουν.

 

Μαθαίνουν να λειτουργούν ανεξάρτητα αλλά και να σέβονται την ελευθερία του άλλου. Επιπλέον, συμμετέχουν, παίρνουν πρωτοβουλίες, λένε τη γνώμη τους και μαθαίνουν να μην έχουν παραξενιές και ιδιοτροπίες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσουν έντονα το τόσο σημαντικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης, που θα τους είναι χρήσιμο για όλη τη μετέπειτα ζωή τους, ως ενήλικες.

 

Στην κατασκήνωση, το παιδί μαθαίνει να ζει με «στερήσεις» και «καταπιέσεις», χωρίς όμως να δυσαρεστείται.! Αντίθετα, αντιλαμβάνεται την ουσία αυτών των στερήσεων και μαθαίνει να μη διαμαρτύρεται για το φαγητό ή το γάλα. Ακόμη, εκπαιδεύεται στο να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, να υπακούει στους ομαδάρχες του και γενικά μαθαίνει να πειθαρχεί.

 

 

Οφέλη κατασκήνωσης νο 3 :

 

Κοινωνικοποίηση


Και όταν βέβαια μιλάμε για κατασκήνωση, η έννοια της μοναξιάς και της απομόνωσης, δεν υπάρχει. Τα παιδιά κάνουν νέους φίλους και αυτή η νέα επαφή μπορεί να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική. Πέρα απ’ την επικοινωνία και τη φιλία που μπορεί να δημιουργηθεί, το παιδί έρχεται σε επαφή με παιδιά διαφόρων ηλικιών και έτσι, παρατηρώντας συμπεριφορές μεγαλύτερων, ενδέχεται να αποκομίσει πολλά θετικά στοιχεία.

 

 

Οφέλη κατασκήνωσης νο 4 :

 

Άθληση-σωματική υγεία


Νους υγιής εν σώματι υγιεί, έλεγαν οι Αρχαίοι έλληνες και το ρητό αυτό επαληθεύεται άμεσα στις κατασκηνώσεις. Στις καθημερινές δραστηριότητες, περιλαμβάνονται διάφορα αθλήματα όπως κολύμβηση, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, ιππασία κ.λ.π. που βοηθούν τα παιδιά να διατηρήσουν και ν’ αυξήσουν τις ευεξία τους και που φυσικά, τα διασκεδάζουν και τα χαροποιούν.

 

Οι ομαδάρχες, δεν παραλείπουν να μεριμνήσουν και για τη σωματική υγεία των παιδιών, μυώντας τα στη λογική του καθημερινού ντους ή μπάνιου, ειδικά μετά από αθλήματα και κυρίως μετά τη χρήση της πισίνας.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες προδιαγραφές πρέπει να πληροί μια καλή κατασκήνωση;

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved