10 Συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα μοναχοπαίδι Ι Smile family

10 Συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα μοναχοπαίδι Ι Smile family

Το μονάκριβό σας παιδάκι μεγαλώνει χωρίς να έχει αδερφάκι και εσείς ανησυχείτε μήπως αναπτύξει συναισθήματα έντονου εγωκεντρισμού και δυσκολευτεί στην περαιτέρω προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον, καθώς δεν έχει μάθει να συνυπάρχει με παιδάκια της ηλικίας του! 

Τις περισσότερες φορές άλλωστε, παίζει μπάλα με τον μπαμπά και κούκλες με τη μαμά που το αφήνουν πάντα να κερδίζει ή να ¨περνάει¨ το δικό του!

 

Για ποιους λόγους πολλοί γονείς επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο μόνο ένα παιδάκι; 


Οι γυναίκες πλέον ενδιαφέρονται για την επαγγελματική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία και αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί, σε μεγαλύτερη ηλικία και συνήθως δεν έχουν τη δυνατότητα, λόγω αυτής της επιλογής τους, να κάνουν κι άλλο παιδί.


Οι οικονομικές απαιτήσεις τις εποχής, δεν επιτρέπουν να μην εργάζονται και οι δύο γονείς ,οπότε η ανατροφή δεύτερου παιδιού αποβαίνει ιδιαίτερα δύσκολη για την εργαζόμενη μητέρα.


Το κόστος ανατροφής των παιδιών έχει σημειώσει τεράστια άνοδο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν οι γονείς σε αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις.

 

Στις μέρες μας το φαινόμενο των οικογενειών με ένα μόνο παιδί συναντάται όλο και πιο συχνά, με αποτέλεσμα πολλά παιδάκια να μεγαλώνουν χωρίς αδέρφια.


Αν εσείς, όμως, ανησυχείτε, μήπως στερείτε από το μοναχοπαίδι σας εμπειρίες, που θα βίωνε αν είχε αδέρφια, σκεφτείτε ότι δεν υπάρχουν κανόνες ως προς το πόσα παιδιά θα πρέπει να έχει μια οικογένεια, εφόσον καθοριστικό ρόλο δεν παίζει το μέγεθός της, αλλά η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ γονέων και παιδιού και ο τρόπος ανατροφής του.

 

 

 

Τι πρέπει να προσέξετε όσοι έχετε μοναχοπαίδι :


Οι περισσότερες παγίδες στις οποίες παρασύρονται οι γονείς, ισχύουν τόσο για ένα όσο και για περισσότερα παιδάκια. Απλώς, υπάρχουν ορισμένες ιδιομορφίες όταν η οικογένεια έχει μοναχοπαίδι, με αποτέλεσμα να απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.

 

1.Μην το παραχαϊδέψετε!


Το μοναχοπαίδι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και οι γονείς αλλά και το στενό συγγενικό περιβάλλον (παππούδες και γιαγιάδες), επενδύουν υπερβολικά επάνω του, προσπαθώντας να του παρέχουν τα πάντα.

Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι του δίνονται ευκαιρίες να αναπτύξει τις ικανότητές του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνει παραχαϊδεμένο.

 

 

2.Παιχνίδι με παιδάκια της ηλικίας του.


Η κοινωνικοποίηση ενός παιδιού ,που δεν έχει αδερφάκια, η ικανότητά του να μάθει να μοιράζεται και να μη θεωρεί ότι όλοι πρέπει να του κάνουν τα χατίρια, είναι εφόδια που αποκτώνται πιο εύκολα σε μια οικογένεια που υπάρχουν και άλλα αδέρφια.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να κοινωνικοποιηθεί το μονάκριβο σας και να μάθει να συμβιώνει με άλλα παιδάκια π.χ ο παιδικός σταθμός ή άλλες δραστηριότητες ,όπως ο αθλητισμός.


Μπορείτε ακόμα και να καλέσετε στο σπίτι σας, φίλους ή συγγενείς που έχουν και αυτοί παιδιά ή τα γειτονόπουλα που είναι στην ίδια ηλικία με το δικό σας, για να παίξουν.

 

 

3.Γίνετε το σωστό πρότυπο μίμησης.


Το μοναχοπαίδι έχει ένα άμεσο πρότυπο και αυτό είστε εσείς.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα μοναχοπαίδια μοιάζουν πιο τακτικά, πιο ώριμα, πιο σοβαρά και πιο επιμελή από συνομήλικά τους παιδάκια, που μεγαλώνουν με αδέρφια.

Καλό θα είναι, ωστόσο, για να μην οδηγήσετε το μοναχοπαίδι σας στην τελειομανία, να μην προσπαθείτε να είστε αψεγάδιαστοι, γιατί είναι πιθανό να θελήσει να ακολουθήσει το παράδειγμά σας και να αποτύχει. Καλό θα είναι που και που να παραδέχεστε τα λάθη σας και να ζητάτε συγνώμη.

 

 

4.Μην επιβαρύνετε το παιδί σας με τις δικές σας προσδοκίες.


Οι γονείς με μοναχοπαίδι επενδύουν συχνά όλες τους τις ελπίδες, σε αυτό το παιδί και το αντιμετωπίζουν ως τη μελλοντική εκπλήρωση των προσωπικών τους ονείρων και φιλοδοξιών.

Κάτι τέτοιο δημιουργεί υπερβολική πίεση στο παιδί και μπορεί να εμποδίσει την ομαλή ψυχολογική του εξέλιξη.

  

 

5.Μερικές μικρές συμβουλές να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του!

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να βοηθήσετε το μοναχοπαίδι σας και να χρησιμοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματα και να ελαχιστοποιήσετε τα μειονεκτήματά, του να μην έχει αδερφάκια.

 

 

6.Αφήστε το μικρό σας να κάνει λάθη.

 

Η υπερπροστασία και η τάση σας να τα κάνετε όλα εσείς για το μοναχοπαίδι σας, το αποκόπτει από μια σημαντική εμπειρία, χρήσιμη, για τη μελλοντική του ζωή: το να κάνει λάθος και να αναζητήσει έναν τρόπο για να το διορθώσει, χωρίς τη δική σας παρέμβαση.

 

 

7.Δώστε του χρόνο για να δοκιμάσει τις δυνατότητές του.


Αντί να του προσφέρετε έτοιμες λύσεις, δοκιμάστε να του δείξετε εναλλακτικούς τρόπους, που θα το βοηθήσουν να καλλιεργήσει τη φαντασία του.

Δώστε του ένα λευκό χαρτί και πολύχρωμους μαρκαδόρους και παρακινήστε το να φτιάξει μια όμορφη ζωγραφιά για να διακοσμήσει τον τοίχο του δωματίου του!

 

 

8.Ενισχύστε τη συναισθηματική νοημοσύνη του μικρού σας και τις κοινωνικές του δεξιότητες.


Δώστε του τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με άλλα παιδάκια, να κάνει φίλους, να τσακωθεί και να τα ξαναβρεί μαζί τους, χωρίς τη δική σας βοήθεια.

Ακόμη και αν αντιδράσει με θυμό ή αγανάκτηση στην αρχή, θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα βρίσκονται πάντοτε άνθρωποι, να του κάνουν όλα τα χατίρια.

 

 

9.Δημιουργείστε σαφείς κανόνες.


Φροντίστε να του δώσετε να καταλάβει ότι μέσα στην οικογένεια δεν έχει μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις.

Μείνετε σταθεροί στους κανόνες που έχετε φτιάξει, γιατί το μοναχοπαίδι σας, όπως και όλα τα παιδάκια, χρειάζεται σαφή και ξεκάθαρα όρια.

 

 

10.Αφήστε το να αναλάβει πρωτοβουλίες.


Προσπαθήστε να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας κινήσεων που του αφήνετε, του χρόνου που του αφιερώνετε και πόσο το αφήνετε να αναλάβει ευθύνες και πρωτοβουλίες.

Αφήστε το να τακτοποιήσει το δωμάτιό του και να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού και ας τα κάνει θάλασσα! Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το αγγελούδι σας σιγά-σιγά να απεξαρτηθεί από σας και να αναλάβει ευθύνες.

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved