Πως να τονώσω την αυτοπεποίθηση ενός μικρού παιδιού 2-5χρονών;

Πως να τονώσω την αυτοπεποίθηση ενός μικρού παιδιού 2-5χρονών;

Το χάσμα των γενεών τείνει πλέον να εξαλειφθεί δεδομένου ότι δεν υπάρχουν γενιές.

Η μαμά και η κόρη, καμιά φορά και η γιαγιά, χρησιμοποιούν τα ίδια καλλυντικά, διασκεδάζουν με την ίδια μουσική, πάνε στο ίδιο γυμναστήριο.

Και στεναχωριούνται εξίσου για τις αποκλίσεις από το ισχύον τέλειο πρόσωπο και σώμα.

Σε μία εποχή που η άριστη εξωτερική εμφάνιση ίσως θεωρείται το μεγαλύτερο ανθρώπινο προτέρημα, η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους τα παιδιά είναι πολύ σημαντική.

 

-Είμαι αρκετά μεγάλος ή όχι ακόμη;

Όταν ο τρίχρονος γιος σας, σας δείχνει πόσο πολύ ψηλά μπορεί να πηδήξει και πόσο πολύ γρήγορα μπορεί να τρέξει, δεν είναι υπερόπτης και εγωιστής είναι μόνο πολύ χαρούμενος και υπερήφανος που κατορθώνει τόσο σπουδαία πράγματα.

Για τα μάτια του ο κόσμος είναι ένα τεράστιο ανεξερεύνητο παιχνίδι που περιμένει αυτόν για να ανακαλυφθεί.

Όμως το πόσο θα απολαύσει αυτό τον κόσμο εξαρτάται και από εσάς. "Θα πέσεις", "πρόσεχε θα χτυπήσεις", "έλα να σε πάρω αγκαλιά δεν μπορείς να ανέβεις μόνος σου", είναι οι φυσιολογικές παρατηρήσεις των γονιών, και αν είναι πολύ αυστηρές ή συνεχείς αυτή η αίσθηση της αισιόδοξης δύναμης μειώνεται και στη θέση της εγκαθίσταται η αίσθηση της άρνησης και της αμφιβολίας για τις ικανότητες του.

Είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσετε να προστατεύσετε το μικρό σας από τους κινδύνους που το ίδιο αγνοεί, αλλά καλό θα είναι σε αυτή την προσπάθεια να είστε διπλωμάτες και υπομονετικοί.

Όπως "ναι είσαι καταπληκτικός και τρέχεις πάρα πολύ γρήγορα αλλά άμα τρέχεις τόσο γρήγορα δεν προλαβαίνεις να δεις καλά και ίσως πέσεις" είναι μία εναλλακτική πρόταση.

 

-Σε αυτή την ηλικία τα παιδάκια είναι επίσης περίεργα και για το σώμα τους σαν ύπαρξη και φυσική κατάσταση.

Δεν είναι απίθανο να τα δείτε στον καθρέφτη, να στριφογυρίζουν για να δουν την πλάτη τους η σκυμμένα να εξερευνούν τα μέρη που δεν φαίνονται αλλιώς.

Μία κατάσταση την οποία μπορείτε να αγνοήσετε χωρίς καμία ανησυχία.

 

-Θα αρχίσουν επίσης να ενδιαφέρονται και για την δική σας εμφάνιση και θα θέλουν να μοιάσουν σε σας ή στο μπαμπά τους.

Είναι η περίοδος που θα ντύνονται με τα ρούχα σας και θα χρησιμοποιούν τα καλλυντικά σας, το χαρτοφύλακα του συντρόφου σας και θα φαντάζονται τον εαυτό τους "μεγάλο".

Θα σας επισημαίνουν επίσης πότε είστε ωραία ντυμένη και αν μυρίζετε όμορφα, όπως και το αντίθετο.

Είναι όμορφη εποχή διότι τι καλύτερο από το παιδί σας να σας λέει "μανούλα πόσο όμορφη είσαι σήμερα", αλλά είναι επίσης και δύσκολη εποχή γιατί πλέον καταλαβαίνει όλα όσα λέτε και τα σχόλια σας για την εμφάνιση του μένουν στη μνήμη του.

 

-Προσπαθήστε να του καλλιεργήσετε την αίσθηση ότι είναι όμορφο και ικανό χωρίς να το παρακάνετε.

Μερικές φορές αθώα σχόλια όπως "όχι δεν θα φας άλλο κρουασάν, έχεις γίνει σαν γουρουνάκι" ή "μα μιλάς συνέχεια, δεν θα σταματήσεις λίγο", ειπωμένα σε μία κακή στιγμή ίσως θίξουν το παιδί σας ακόμη και εάν δεν έχετε τέτοια πρόθεση.

 

-Αφήστε το να διαλέγει τα ρούχα που του αρέσουν, να περιποιείται τον εαυτό του, και δείξτε του άφοβα πόσο σας αρέσουν τα μαλλιά του ή τα χαρακτηριστικά του.

Είναι φυσικό, όπως το επαινείτε γιατί μαθαίνει να γράφει ή να ζωγραφίζει να χαίρεστε που δυναμώνει και γίνεται τόσο δυνατό και όμορφο.

 


-Η ομορφιά είναι πολύ σημαντική αλλά επειδή σήμερα η ασχήμια είναι πολύ πιο δυσεύρετη αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η προσωπική εντύπωση του παιδιού μας για το πώς είναι και πως το βλέπουν οι άλλοι.

Καλλιεργώντας του τη θετική εικόνα για τον εαυτό του, και προσφέροντας του ένα περιβάλλον που το εκτιμά και το αγαπά ανεπιφύλακτα για όλη του την προσωπικότητα και τα προσόντα, του δίνουμε την ευκαιρία να πλησιάζει τους άλλους με αυτοπεποίθηση.

 

Και ποιος θα πει πως ένα από τα συστατικά της λάμψης των ανθρώπων που γοητεύουν τους γύρω τους δεν είναι η πίστη πως είναι ξεχωριστοί;

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved