Πώς να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο παιδί; -Smilefamily

Πώς να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο παιδί; -Smilefamily

Το τι μπορεί να κάνει ένα παιδί χαρούμενο ίσως σας εκπλήξει. Οι ειδικοί της ανάπτυξης του παιδιού, λένε πως η ευτυχία δεν είναι κάτι που μπορείτε να προσφέρετε σε ένα παιδί ως δώρο με ένα ωραίο περιτύλιγμα.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που πάντα τους γίνεται το χατίρι, -είτε όταν παίρνουν πολλά δώρα και παιχνίδια, είτε είναι προστατευμένα από στενοχώριες- είναι πολύ πιθανό στην εφηβεία τους να γίνουν κυνικά, βαριεστημένα και χωρίς να διασκεδάζουν.

 

Μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια.

Το παιδί σας δείχνει πότε κάτι το κάνει χαρούμενο και πότε όχι. Το πρόσωπό του λάμπει με ένα μεγάλο χαμόγελο όταν γυρνάτε σπίτι, ή κλαίει ασταμάτητα όταν δεν μπορεί να βρει το αγαπημένο του αρκουδάκι.

Αλλά μπορεί ακόμα να αναρωτιέστε αν είναι γενικά ικανοποιημένο. Τα σημάδια είναι συνήθως προφανή:

  • Το χαρούμενο παιδί: γελάει, παίζει, είναι περίεργο, δείχνει ενδιαφέρον για τα άλλα παιδιά, και δεν χρειάζεται συνεχή παρακίνηση.

 

  • Το λυπημένο παιδί: έχει τα εξής ξεκάθαρα σημάδια: δεν τρώει πολύ, είναι απομονωμένο, ήσυχο, δεν παίζει, δεν κάνει ερωτήσεις, δεν γελάει, και έχει ελλιπές λεξιλόγιο.

 

  • Το ντροπαλό παιδί:Αν το παιδί σας είναι ντροπαλό, ή εσωστρεφές, που δεν γελάει ή δεν αλληλεπιδρά πολύ με το περιβάλλον του, δεν σημαίνει ότι δεν είναι χαρούμενο. Η ντροπή δεν είναι το ίδιο με την στενοχώρια, αλλά θα είναι πιο δύσκολο για εσάς να καταλάβετε τα σημάδια. Να είστε προσεχτικοί για τυχόν μεγάλες αλλαγές στην συμπεριφορά του – να απομονωθεί περισσότερο ή να γίνει πιο φοβισμένο – που μπορεί να σας δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θα πρέπει να το προσέξετε.

Το μικρό σας έχει τον δικό του τρόπο να σας δείχνει ότι περνάει δύσκολες στιγμές. Κάποια παιδιά μπορεί να αποτραβηχτούν, άλλα να έχουν ξεσπάσματα στην συμπεριφορά τους και άλλα μπορεί να αρχίσουν να εξαρτώνται συναισθηματικά από εσάς.

Καθώς θα μαθαίνετε την ιδιοσυγκρασία του μικρού σας, θα σας είναι και πιο εύκολο να διαβάζετε τα σημάδια, όταν κάτι δεν πάει καλά.

 

 

Παιδί και ευτυχία - Συμβουλές

-Κάντε χώρο για διασκέδαση

Παρόλο που το συνεχές παιχνίδι και το παγωτό μετά το βραδινό μπορεί να φαίνεται ότι είναι το όνειρο κάθε παιδιού, στην πραγματικότητα αυτό που κάνει το παιδί σας ευτυχισμένο είναι πολύ πιο απλό: εσείς.

Και αυτό είναι το κλειδί για να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο παιδί. Επικοινωνήστε και παίξτε μαζί του. Αν διασκεδάζετε εσείς, τότε διασκεδάζει και αυτό.

Αυτή η σύνδεση με το παιδί σας είναι το καλύτερο και πιο εγγυημένο βήμα για να είναι ευτυχισμένο.

Το παιχνίδι δημιουργεί χαρά, αλλά είναι επίσης σημαντικό για την ανάπτυξη των ικανοτήτων του παιδιού σας, για την μελλοντική του ευτυχία.

Το παιχνίδι– είτε το να φτιάνει πυργάκια με ξύλινους κύβους, είτε το να παίζει τον κτηνίατρο με τα λούτρινα ζωάκια του – μπορεί να του δείξει μια καριέρα, όπου θα είναι πραγματικά ευτυχισμένο.

 

-Βοηθήστε το να αναπτύξει το ταλέντο του

Χαρούμενοι άνθρωποι είναι συνήθως αυτοί που έχουν αποκτήσει άρτια γνώση σε κάτι. Για παράδειγμα, όταν το παιδί σας παίζει μαζί σας με μια μπάλα, μαθαίνει από τα λάθη του, μαθαίνει να έχει επιμονή και πειθαρχία, και έπειτα ζει την χαρά της επιτυχίας, βασισμένη τις δικές του προσπάθειες.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ανακαλύπτει ότι έχει κάποιο έλεγχο της ζωής του: αν προσπαθήσει να κάνει κάτι, έχει την ικανότητα να καταλάβει, ότι με επιμονή, μπορεί στο τέλος να τα καταφέρει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το αίσθημα ελέγχου είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ευτυχία του όταν θα ενηλικιωθεί.

 

-Αφήστε το να αντιμετωπίσει μόνο του τα προβλήματα

Οι γονείς προσπαθούν να βοηθάνε τα παιδιά τους όλη την ώρα, για να είναι χαρούμενα. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Μην επεμβαίνετε πάντα προσπαθώντας να λύσετε ένα πρόβλημα.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αντέχουν και κάποιες στενοχώριες. Αφήστε τα να παλέψουν, να δουν τα πράγματα από μόνα τους, γιατί τα μαθαίνουν να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν πρέπει να ζητήσει την βοήθειά σας αν την χρειαστεί, αλλά ο ρόλος σας είναι να το βοηθήσετε να βρει την λύση και όχι να την βρείτε εσείς για αυτό.

Όταν το παιδί σας αναπτύξει μια αίσθηση ανεξαρτησίας και αυτοπεποίθησης, θα είναι πραγματικά ευτυχισμένο. Για να βοηθήσετε το μικρό σας να αναπτύξει αυτά τα προσόντα, αφήστε το να παίξει μόνο του για 10 με 15 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα.

 

-Επιτρέψτε στο παιδί σας να είναι στενοχωρημένο ή θυμωμένο

Όταν το μικρό σας κάθεται κατσουφιασμένο σε μια γωνία σε κάποιο πάρτι γενεθλίων, η φυσική σας αντίδραση θα είναι να το στείλετε πάλι να διασκεδάσει.

Αλλά είναι πολύ σημαντικό να το αφήσετε να είναι και στενοχωρημένο.Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι κακό να νιώθουν λύπη κάποιες φορές – είναι απλά μέρος της ζωής.

Και αν προσπαθήσετε να απομακρύνετε αυτή τη στενοχώρια, ίσως να του στέλνετε το μήνυμα ότι είναι λάθος να νιώθει έτσι.

Πρέπει να το αφήσετε να νιώσει κάθε συναίσθημα, ακόμα και την λύπη.

Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να χαρακτηρίζει τα συναισθήματά του και να τα εκφράζει προφορικά.

Ακόμα και αν το παιδί σας είναι μικρό, μπορείτε να του δείχνετε εικόνες με πρόσωπα και να το ρωτάτε ποιο από αυτά τα πρόσωπα νιώθει ακριβώς όπως αυτό.

 

-Γίνετε εσείς παράδειγμα για το παιδί σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορείτε να περάσετε την ιδιοσυγκρασία σας στο παιδί σας, όχι μέσω γονιδίων, αλλά μέσω της συμπεριφοράς σας.

Ακόμα και τα μωρά μιμούνται το συναισθηματικό στιλ των γονιών τους, το οποίο κινητοποιεί συγκεκριμένα νευρικά μονοπάτια.

Αυτό σημαίνει, ότι όταν γελάτε εσείς, γελάει και το μωρό σας και το μυαλό του «κλειδώνει» στο να χαμογελάει. Αλλά να μην προσποιείστε – το παιδί σας θα το καταλάβει.

Επίσης δεν θα πρέπει να κρύβετε και τα αρνητικά σας συναισθήματα. Μπορείτε να δείξετε στο παιδί σας ότι είστε στενοχωρημένο, γιατί έτσι θα του μάθετε ότι και αυτό είναι μέρος της ζωής.

 

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί στην παιδική ψυχολογία για να μεταδώσετε την εσωτερική δύναμη και την γνώση που χρειάζεται για να αντεπεξέλθετε στα πάνω και τα κάτω της ζωής.

Με υπομονή και προσαρμοστικότητα, κάθε γονιός μπορεί να βάλει τα θεμέλια για μια ολόκληρη ζωή γεμάτη ευτυχία.

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved