Πότε πρέπει να πείτε όλη την αλήθεια στο παιδί σας για τον Άγιο Βασίλη;

Πότε πρέπει να πείτε όλη την αλήθεια στο παιδί σας για τον Άγιο Βασίλη;

Το πότε ένα παιδί θα σταματήσει να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, στον στρουμπουλό, καλοκάγαθο Άγιο που φέρνει δώρα στα παιδιά τα Χριστούγεννα, είναι υποκειμενικό και ποικίλλει ανάλογα με:

  • τον χαρακτήρα του παιδιού,

 

  • τα οικογενειακά ερεθίσματα,

 

  • τις μυθικές ιστορίες και τις παραδόσεις μέσα στις οποίες έχει μεγαλώσει.

 

Μερικά παιδιά μεγαλώνουν ακούγοντας ιστορίες για τον φιλεύσπλαχνο Άγιο που κάθε χρόνο, έρχεται στα σπίτια σας μπαίνοντας από την καμινάδα, αφού πρώτα έχει «παρκάρει» το έλκηθρο με τους ταράνδους στην ταράτσα, για να σας αφήσει τα δώρα του.

 

 

Μπισκότα και γάλα…για τον παππούλη!


Στην Αμερική δε, τα παιδιά αφήνουν στο τζάκι -σύμφωνα με το μύθο- εκτός από την κάλτσα που θα γεμίσει με τα δώρα του και ένα ποτήρι γάλα ή ζεστή σοκολάτα, μερικά μπισκότα και κέικ για τον Άγιο Βασίλη, έτσι ώστε να πάρει δυνάμεις για να συνεχίσει το δύσκολο ταξίδι του το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων!

Το πρωί των Χριστουγέννων πρέπει όλα τα καλά παιδάκια να βρουν τα δώρα τους μέσα στις κάλτσες τους σε όλο τον κόσμο!

Ο μύθος, όπως και το τραγουδάκι για τον ερχομό του Άγιου Βασίλη, λέει πως εκείνος επιβραβεύει με πολλά δώρα τα παιδάκια που ήταν φρόνιμα και καλά με την οικογένεια και τους φίλους τους καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ τιμωρεί όσα ήταν άτακτα και ανυπάκουα, αφού δεν τους αφήνει δώρα στις κρεμασμένες στο τζάκι κάλτσες τους!

 

 

 

Μην τα υποτιμάτε…


Αυτή η ιστορία, συνήθως, γίνεται πιστευτή μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών.

Η παρατηρητικότητά των παιδιών γίνεται πιο οξεία, με αποτέλεσμα να βρουν σχεδόν με ευκολία τα δώρα που ως δια μαγείας ανέβηκαν και κρύφτηκαν στη ντουλάπα σας ή την αποθήκη, τα δώρα που καταχωνιάστηκαν στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, τα κουτιά και τα χαρτιά περιτυλίγματος που μοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούν οι καλικάτζαροι στο χωριό του Αι Βασίλη, και ούτω καθεξής.

 

Μέγα σφάλμα που κάνουν συχνά οι γονείς:

Μαμάδες και μπαμπάδες, αν θέλετε να πείσετε το 6χρονο σας ότι ο Άγιος Βασίλης υπάρχει στα αλήθεια, τότε μην ντυθείτε εσείς οι ίδιοι Άγιο-Βασίληδες… ζητήστε από ένα φίλο ή τουλάχιστον μισθώστε έναν επαγγελματία διασκεδαστή (κλόουν, ταχυδακτυλουργό, κτλ) για να παίξει το θέατρο στο παιδάκι σας!

 

 

Η συναναστροφή με συνομήλικους αλλάζει τα δεδομένα


Μόλις το παιδί πάει στο δημοτικό, πάντα υπάρχει κάποιος «αμφισβητίας» που θα διαταράξει την πίστη του στο ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Άλλωστε, σε αυτή την ηλικία, όλα τα παιδιά έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν περισσότερο την κριτική και ορθολογιστική σκέψη σε όσα ακούν και βλέπουν, παραμερίζοντας λίγο το συναίσθημα και την πρότερη ευπιστία τους.

Το σχολείο είναι ένα μέρος όπου θα ανοίξει τα μάτια των παιδιών σας σχετικά με πολλούς μύθους τους οποίους πιστεύει ακόμα.

Τέτοιοι είναι η ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, οι νεράιδες των δοντιών, ο μπαμπούλας μέσα στην ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι που θα βγει αν δεν κοιμηθούν ή δεν φάνε όλο τους το φαγητό, και άλλα πολλά παραμύθια που φαντάζουν πραγματικά στα μάτια και την ψυχή των μικρών παιδιών.

Κάποια παιδιά έχουν ήδη μάθει την αλήθεια, κάποια άλλα απλά την υποψιάζονται, αλλά όλα βαθιά μέσα τους, θέλουν να πιστεύουν στην ύπαρξη του γλυκού Αγίου με τη λευκή γενειάδα…

Η μετανάστευση βοηθάει στο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με νέους πολιτισμούς και θρησκείες.

Το τίμημα, όμως, για αυτή τη γνωριμία με άλλα ήθη και έθιμα είναι ότι πολλές θρησκείες δεν γιορτάζουν καν τη γέννηση του Χριστού, αφού δεν υπάρχει για αυτούς ο υιός του δικού μας Θεού.

Έτσι τα παιδιά ανακαλύπτουν απότομα και προς μεγάλη τους έκπληξη ότι δεν γιορτάζουν όλοι στον κόσμο τα Χριστούγεννα…

 

 

Η αντίδραση στην τρομακτική αποκάλυψη!

 

Πολλές φορές, όταν τα παιδιά μαθαίνουν ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης που να δίνει δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου μέσα σε ένα βράδυ, αλλά ζει μόνο στην καρδιά μας μέσα από τη Χριστιανική μας Πίστη, νιώθουν θυμό, προδοσία και απορία.

Γιατί να τους πουν ψέματα οι γονείς τους; Για αυτό, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο πώς οι γονείς έχουν παρουσιάσει τον Άγιο στα παιδιά τους τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι όμορφο να κρατάτε ζωντανό το μύθο, απλά μην το παρακάνετε… Κινδυνεύει να «τραυματιστεί» ψυχολογικά περισσότερο όταν ανακαλύψει την αλήθεια.

 

 

Πώς να κάνω τη μεγάλη «αποκάλυψη»;


Πολλά παιδιά αναρωτιούνται αν υπάρχει στα αλήθεια ο Άγιος Βασίλης;

Η συνήθης τακτική είναι να το μάθουν από φίλους τους, ή σιγά-σιγά να ξεφτίσει το παραμύθι του καλού αγίου που μοιράζει δώρα με το έλκηθρό του το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων.

Σύντομα, τα παιδιά, συνειδητοποιούν ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται οι γονείς, οι παππούδες, τα μεγαλύτερα αδέρφια, κλπ.

Αφήστε τα παιδιά σας να το αντιληφθούν μόνα τους και όταν θα έρθουν να σας ρωτήσουν εξηγήστε τους πώς μπορεί να μην είναι αληθινός ο Άγιος Βασίλης, αλλά ζει για πάντα στην ψυχή μας, αφού τα Χριστούγεννα πρέπει να έχουμε πίστη ότι θαύματα μπορούν να συμβούν και ότι η καλοσύνη και η αλληλεγγύη μπορεί να μας μετατρέψει όλους σε γενναιόδωρους Αγίους, που προσφέρουμε απλόχερα την αγάπη μας σε όσους την έχουν ανάγκη…

Για αυτό, μην βιαστείτε να διώξετε τη μαγεία του Αγίου Βασιλείου από τις καρδιές των παιδιών σας, την έκπληξη, την ανυπομονησία και την απορία στο βλέμμα τους για το πώς γεμίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο δώρα, πώς γίνεται ο Άγιος να μπαίνει από τη στενή καμινάδα (και αν υπάρχει καμινάδα), πώς πετούν οι τάρανδοι αφού δεν έχουν φτερά, και πότε προλαβαίνουν οι καλικάντζαροι να φτιάξουν τόσα πολλά δώρα…!

 

Στα θαύματα άλλωστε δεν χωρούν ερωτήσεις: είτε τα πιστεύεις είτε όχι!

Καλές γιορτές! 

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved