Πολεμικές τέχνες: Kατά πόσο είναι κατάλληλες για τα παιδιά;

Πολεμικές τέχνες: Kατά πόσο είναι κατάλληλες για τα παιδιά;

Η ζωή μικρών και μεγάλων κατακλύζεται καθημερινά από τους ήρωες πολεμικών τεχνών, μέσω της τηλεόρασης, των περιοδικών και του κινηματογράφου. Αλλά και στο χώρο των κινουμένων σχεδίων οι πολεμικές τέχνες δεν λείπουν.

Πράγματι, η παρουσίαση των πολεμικών τεχνών μέσα από την τηλεόραση και τις ταινίες έχει προσφέρει διασκέδαση, ενθουσιασμό και δράση. Αυτή η δράση είναι που ελκύει και τα παιδιά, τα οποία μιμούνται τους ήρωές τους. Τι πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν βλέπει το παιδί του να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις πολεμικές τέχνες;
Ποια είναι τα οφέλη για ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και ποια τα πιθανά μειονεκτήματα;
Εμείς σας προσφέρουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τις πολεμικές τέχνες και για τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτές για να αποφασίσετε σωστά για το αν ταιριάζουν στο χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας

 

Η φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών

Οι πολεμικές τέχνες βασίζονται στην αρχή του σεβασμού. Το καράτε και τα άλλα είδη πολεμικών τεχνών δεν είναι βίαια σπορ και μάλιστα βασίζονται και καθοδηγούνται πάνω από όλα από την έλλειψη βίαιης συμπεριφοράς..
Παράλληλα, οι πολεμικές τέχνες προάγουν τη φυσική κατάσταση του παιδιού, το βοηθούν να αποκτήσει δύναμη, αντοχή και ευλυγισία. Επίσης, να αποκτήσει αυτοέλεγχο και αυτοσυγκέντρωση, χαρακτηριστικά που μπορούν να τον βοηθήσουν σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή του.
Μέσα από την εκπαίδευση γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του και τις δυνατότητές του, να αποκτήσει δηλαδή αυτογνωσία και μαθαίνει να έχει σωστή αγωνιστική συμπεριφορά (αθλητική άμιλλα).

 

Ποια πολεμική τέχνη ταιριάζει στο παιδί σας;

 

Πριν αποφασίσετε να γράψετε το παιδί σας σε κάποια σχολή, θα πρέπει να κάνετε μια εμπεριστατωμένη έρευνα γύρω από τα είδη που υπάρχουν και να επιλέξετε πολύ προσεκτικά αυτό που ταιριάζει απόλυτα στα ενδιαφέροντα, το στάδιο ανάπτυξης και τα κίνητρα του παιδιού σας.

  • Ελέγξτε καταρχάς ότι για την εκπαίδευση των μικρών παιδιών υπάρχει κάποιος προπονητής με μαύρη ζώνη, ή έστω κάποιος που να είναι πολύ έμπειρος
  • Εάν το παιδί σας είναι μικρό μπορείτε να επιλέξετε το Σότοκαν Καράτε (Shotokan Karate).
    Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές που έχουν εξειδικευτεί σε αυτή την πολεμική τέχνη, το στυλ αυτό ταιριάζει απόλυτα στα μικρά παιδιά, ακόμα και σε αυτά που βρίσκονται στην ηλικία των τεσσάρων ετών.
    Ο λόγος είναι ότι όσον αφορά στην ανάπτυξή τους, τα παιδιά από τεσσάρων έως και έξι ετών δεν έχουν καταφέρει ακόμα να τελειοποιήσουν πλήρως κάποιες κινητικές δεξιότητες. Έτσι, το Σότοκαν, που δε χρειάζεται μικρές και δύσκολες κινήσεις, είναι αναπτυξιακά κατάλληλο γι’ αυτές τις ηλικίες.
  • Επίσης, είναι σημαντικό οι προπονητές να ενσωματώνουν πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες όταν προπονούν μικρά παιδιά γιατί εάν δεν υπάρχει το στοιχείο της διασκέδασης τότε είναι πιθανό αυτά να βαρεθούν ή να αποθαρρυνθούν προτού αρχίσουν να αγαπούν την πολεμική τέχνη που έχουν επιλέξει.

 

Πολεμικές τέχνες και παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες

Οι πολεμικές τέχνες, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς κ.λπ. Μέσα από τη δομή που προσφέρουν τα μαθήματα πολεμικών τεχνών, μπορούν αποκτήσουν αυτοπειθαρχία και αυτοπεποίθηση για να νικήσουν την υπερκινητικότητά τους

Λόγοι που προκαλούν ανησυχία στους γονείς

  • Η πιθανότητα τραυματισμού κατά τη διάρκεια των μαθημάτων,
  • η εκτέλεση της σωστής τεχνικών την ώρα του παιχνιδιού με άλλα παιδιά 
  • ή ακόμη και ο τραυματισμός τρίτων.

 

Όμως, σύμφωνα με τους εκπαιδευτές, αυτοί οι λόγοι δεν πρέπει να σας αποτρέπουν γιατί οι σχολές εκτός από να μαθαίνουν τα παιδιά σωστές τεχνικές, τα μαθαίνουν παράλληλα και τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από κάθε πολεμική τέχνη.
Έτσι εκπαιδεύεται και το σώμα και το μυαλό, τα παιδιά κατευθύνονται σωστά και αποκτούν σωστή νοοτροπία που θα τους βοηθήσει σε όλη τη μετέπειτα ζωή τους.

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved