Πιπίλισμα δακτύλου σε παιδιά και βρέφη : Αντιμετώπιση

Πιπίλισμα δακτύλου σε παιδιά και βρέφη : Αντιμετώπιση

Η καλή πλευρά, η κακή πλευρά του πιπιλίσματος του δακτύλου.


Ένα μωράκι που βυζαίνει το δάχτυλό του, κοιτώντας γύρω του με απορρημένα μάτια είναι από τις ωραιότερες φωτογραφίες που μπορούν οι γονείς να τραβήξουν.

Ξυπνά άμεσα την τρυφερότητα τη συμπάθεια και την αίσθηση της προστασίας για αυτό το ανυπεράσπιστο πλάσμα που με την έκφρασή του μοιάζει να λέει «τι παράξενος κόσμος».

Όταν όμως αυτό το κατάπληκτο μωρό γίνει ένα «ώριμο» δίχρονο παιδάκι οι γονείς πλέον δεν χαίρονται και τόσο στη θέα του αντίχειρα που μονίμως φωλιάζει στο στόμα του.

Αντιθέτως ψάχνουν τρόπους για να το αποτρέψουν από μία συνήθεια που πλέον θεωρείται μωρουδίστικη, ακατάλληλη και ίσως βλαβερή.

 

Πιπίλισμα στα μωρά - Μια διασκεδαστική συνήθεια

 

Το βύζαγμα του δακτύλου είναι μία από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη απόλαυση του βρέφους ως εκ τούτου πιθανόν να μην ικανοποιείται μόνο με το θηλασμό ή το τάισμα με το μπιμπερό.

Αρκετά βρέφη γεννιούνται με σημάδια στα δάχτυλά τους που υποδηλώνουν ότι τα βύζαιναν όσο καιρό περίμεναν υπομονετικά στην κοιλιά της μητέρας τους.

Και λίγο έως πολύ δεν υπάρχει μωρό που να μην έχει δοκιμάσει αυτή την ευχαρίστηση τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Την πρώτη φορά ίσως το χεράκι να πλησιάσει το στόμα τυχαία αλλά ο μικρός εξερευνητής σύντομα αντιλαμβάνεται ότι αυτή η ενασχόληση είναι μία ευχάριστη και διασκεδαστική συνήθεια.

Και μη νομίσετε ότι όταν βυζαίνει το δάχτυλό του δεν κερδίζει τίποτα. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα μωρά που βυζαίνουν κλαίνε λιγότερο και γενικά είναι πιο ήρεμα.

Μελέτες σε πρόωρα βρέφη κατέδειξαν ότι αυτά που βυζαίνουν τον αντίχειρά τους αναπτύσσονται και παίρνουν βάρος πιο γρήγορα από τα άλλα.


Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να συνδέει το πιπίλισμα του δαχτύλου με κάποιες συγκεκριμένες παθολογικές ανασφάλειες ή άλλες ψυχικές εκδηλώσεις.

Τα μωρά όπως και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας καταφεύγουν στο βύζαγμα όταν νιώθουν ανασφάλεια, είναι κουρασμένα, κακόκεφα, όταν βαριούνται ή δεν νιώθουν καλά.

 

 

Πιπίλισμα δακτύλου - "Κόψιμο" 

Πως θα αποτρέψετε αυτή τη συνήθεια και πότε


Αν η συνήθεια του πιπιλίσματος συνεχιστεί έως την εποχή που θα αρχίσει να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, ίσως τα στραβώσει.

Εξάλλου, τώρα πλέον είναι αρκετά ώριμο και έχει εναλλακτικές λύσεις ώστε να είναι δυνατή η εγκατάλειψη αυτής της συνήθειας.

Το βύζαγμα του αντίχειρα όπως και οι περισσότερες βρεφικές συνήθειες ξεπερνιούνται γύρω στην ηλικία των τριών ετών. 

Αν όμως το δικό σας παιδί δεν ανήκει στο μέσο όρο των στατιστικών, χρειάζεται τη δική σας βοήθεια και υποστήριξη ώστε να απαλλαγεί μία για πάντα από μία βλαβερή πλέον συνήθεια.

 

-Συμμαχήστε με τον παιδίατρο του. Εσείς μπορείτε να γκρινιάζετε όλη μέρα «μη βάζεις το δάχτυλό σου στο στόμα» και το μικρό σας κάλλιστα να κάνει ότι δεν σας ακούει ή ότι το ξεχνάει.

Μερικές φορές όμως ένας γιατρός φτάνει απλά να πει μία φορά «είναι καιρός να σταματήσεις να βάζεις το δάχτυλό σου στο στόμα γιατί θα στραβώσεις τα δοντάκια σου και θα σε πονάνε» για να εμπνεύσει στο παιδί σας τη διάθεση να προσπαθήσει σοβαρά. Είναι απλά θέμα κύρους.

 

-Πάρτε το παιδί σας με το μέρος σας. Όλοι οι γονείς ξέρουν ότι η απόφαση να απαγορεύσεις σε ένα πιτσιρίκι ή να το ζορίσεις για να κάνει κάτι που δεν θέλει, συνήθως πέφτει στο κενό ή αλλιώς κοστίζει τρομερά σε προσπάθεια και νεύρα.

Η καλύτερη τακτική είναι να έχει συμφωνήσει μαζί σας ότι αυτή η συνήθεια πρέπει να τελειώνει.

Μιλήστε μαζί του και συμφωνήστε ότι εφόσον το θέλει και το ίδιο θα του το θυμίζετε κάθε φορά που ξεχνιέται και επαναλαμβάνει αυτή την κίνηση.

 

-Δώστε έμφαση στην ενηλικίωσή του. Μην το αποκαλείτε μωρό όταν το συλλαμβάνετε να βυζαίνει το δάχτυλό του.

Αντίθετα πείτε του μπράβο και πόσο μεγάλο παιδί πλέον το βρίσκετε κάθε φορά που θα τα καταφέρει να αποκοιμηθεί ή να κάνει κάτι που μέχρι σήμερα το συνέδεε με ένα καλό πιπίλισμα.

 

-Προσφέρετε υποκατάστατα. Φροντίστε να έχει κάτι άλλο να απασχολεί το στόμα και τα χέρια του. Δώστε του την πορτοκαλάδα του με καλαμάκι ή κάποιο σνακ που μπορεί να μασήσει για αρκετή ώρα.

Προσέξτε όμως να μην το ταΐζετε υπερβολικά όπως και να μην αντικαταστήσετε τη μία κακιά συνήθεια με μία άλλη.

 

-Βραβεύστε το. Ένα τρίχρονο παιδάκι θα είναι περισσότερο πρόθυμο να κατανικήσει μία συνήθεια που όλοι απορρίπτουν εάν η νίκη του συνοδεύεται από ένα δώρο που επιθυμεί πολύ.

Σε αυτή την περίπτωση δεν το εξαγοράζετε απλά του λέτε ένα έμπρακτο μπράβο για το δύσκολο κατόρθωμα του.

 

-Όταν όλα αποτύχουν. Παίξατε και χάσατε. Καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική.

Είναι πλέον καιρός να καταφύγετε στις λύσεις της δικής σας μαμάς, πιπέρι και διάφορα άλλα υγρά που θα πάρετε από το φαρμακείο τα οποία έχουν ακόμη χειρότερη γεύση από το πιπέρι και κάνουν το πιπίλισμα δυσάρεστο ή αδύνατο.

Εάν το παιδί σας αποδειχθεί αρκετά ανθεκτικό και επιμένει δοκιμάστε να δέσετε το δάχτυλό του.

 

-Συμβουλεύστε το τη στιγμή που θα θέλει πάρα πολύ να βάλει το δάχτυλό του στο στόμα του να κάνει το χέρι του γροθιά με τον αντίχειρα μέσα.

 

-Η επίμονη προσκόλληση ενός παιδιού στο βύζαγμα του αντίχειρα, ιδιαίτερα αν το παιδί μοιάζει θλιμμένο ή αποτραβηγμένο, ίσως να δηλώνει την ύπαρξη κάποιου σοβαρότερου ψυχολογικού προβλήματος.

Συνεργαστείτε με τον παιδίατρο του ή απευθυνθείτε στον ειδικό που θα σας βοηθήσει να βρείτε τη λύση.

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved