Παιδί και ταλέντα: Ανακαλύψτε και προωθήσετε τα χαρίσματα του παιδιού σας

Παιδί και ταλέντα: Ανακαλύψτε και προωθήσετε τα χαρίσματα του παιδιού σας

Συχνά, πίσω από τις παιδικές ζωγραφιές του μικρού σας, αναζητάτε σημάδια που δείχνουν ταλέντο αντάξιο ενός Πικάσο, στο ποδόσφαιρο συγκρίνετε τις ντρίμπλες του με τη δεξιοτεχνία του Μπέκαμ, ενώ αν του αρέσει να τραγουδάει, φαντάζεστε ήδη μια λαμπρή καριέρα ποπ σταρ!

Είναι λογικό να θέλετε το πιτσιρίκι σας, εκτός από καλές επιδόσεις στα μαθήματα, να έχει ταλέντο και στη ζωγραφική και παράλληλα να ασχολείται με επιτυχία και με τον αθλητισμό. Αν, μάλιστα, εσείς οι ίδιοι ασχοληθήκατε κάποτε με τον χορό, για παράδειγμα, πιθανόν να εύχεστε να κάνει το ίδιο και η κορούλα σας.
Σίγουρα αγαπάτε το μικρό σας και θέλετε να του προσφέρετε τα πάντα. Συχνά, όμως, μπορεί να παρασυρθείτε από τα δικά σας όνειρα, με αποτέλεσμα να θέτετε τον πήχυ για το αγγελούδι σας πολύ ψηλά ή να έχετε απαιτήσεις που δεν ταιριάζουν με τις δικές του προτιμήσεις.

 

Για αυτό σας παρουσιάζουμε τις παρακάτω συμβουλές:

Δεν ισχύει πάντοτε ο παράγοντας της κληρονομικότητας στα προσωπικά χαρίσματα.

Φυσικά, υπάρχουν οικογένειες όπου κάποια ιδιαίτερα χαρίσματα πέρασαν από γενιά σε γενιά, καλό θα είναι, ωστόσο, να θυμάστε ότι πολλά παιδάκια είναι εντελώς διαφορετικά από τους γονείς ή τα αδερφάκια τους. Ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, προτιμούν να ονειροπολούν αντί να μελετούν και να παίζουν με τις κούκλες τους ή με τους φίλους τους, αντί να εξασκούνται στο πιάνο!

 

Πως θα ανακαλύψετε τα ταλέντα του μικρού σας.


Είναι πολύ πιθανό οι ικανότητες αυτών των παιδιών να μην μπορούν να γίνουν αμέσως αντιληπτές, όπως θα συνέβαινε π.χ. αν είχαν κλίση στη ζωγραφική ή το τραγούδι. Είναι λιγότερο προφανείς και θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να τις ανακαλύψετε.

Γι’ αυτό το λόγο, σας περιγράφουμε ορισμένες από αυτές τις ικανότητες που, μπορείτε να  εντοπίσετε με βάση το χαρακτήρα του παιδιού σας και κυρίως σας αποκαλύπτουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τις προωθήσετε:

 

Το κοινωνικό παιδί:


Μήπως στο μικρό σας αρέσει να παίζει σε μεγάλες ομάδες, όπου αισθάνεται άνετα, φροντίζοντας μικρότερα παιδάκια και βοηθώντας στην επίλυση ενδεχόμενων συγκρούσεων;

Τότε είναι πιθανό το αγγελούδι σας να έχει ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες, οι οποίες αποτελούν την καλύτερη προϋπόθεση για όλα εκείνα τα επαγγέλματα που απαιτούν συνεργασία ή γενικότερα παροχή υπηρεσιών. Το μικρό σας θα μπορούσε κάλλιστα μεγαλώνοντας να ασχοληθεί με τη διδασκαλία, την ιατρική, την ψυχολογία, τη διπλωματία, τη δικηγορία ή την παιδαγωγική.

 

 

Το αθλητικό παιδί:


Μήπως το μόνο πράγμα που έχει το αγγελούδι σας στο μυαλό του είναι το ποδόσφαιρο ή η γυμναστική; Τα παιδάκια στα οποία αρέσει να κινούνται, να κάνουν ποδήλατο ή να παίζουν μπάσκετ είναι συχνά ικανά να αποδίδουν υπό συνθήκες πίεσης, είναι αποφασιστικά και διαθέτουν ομαδικό πνεύμα.

Τα αθλητικά παιδάκια είναι συνήθως αισιόδοξα και ξέρουν ότι αν κοπιάσουν, θα τα καταφέρουν. Αν όλα αυτά σας θυμίζουν το μικρό σας, έχετε υπόψη ότι δεν είναι απαραίτητο μεγαλώνοντας να γίνει επαγγελματίας αθλητής, μπορεί να γίνει φυσιοθεραπευτής, προπονητής ή γυμναστής.

 

 

Το φιλόζωο παιδί:

 

Μήπως το πιτσιρίκι σας σάς φέρνει στο σπίτι κάθε αδέσποτο γατάκι ή σκυλάκι που βρίσκει, έχει γεμίσει το δωμάτιό του με πόστερ από το ζωικό βασίλειο και τα αγαπημένα του βιβλία περιλαμβάνουν ιστορίες με ζώα;

Τα φιλόζωα παιδάκια έχουν έναν ιδιαίτερο σεβασμό απέναντι στα άλλα ζωντανά όντα και ανεπτυγμένη ικανότητα παρατήρησης. Τα χαροποιεί πολύ να έχουν τα ίδια τη φροντίδα του κατοικίδιου. Μεγαλώνοντας θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τη βιολογία, την κτηνιατρική ή την περιβαλλοντολογία.

 

 

Ο μικρός μάγειρας:


Μήπως το αγγελούδι σας σάς ακολουθεί κάθε φορά που κατευθύνεστε προς την κουζίνα, προθυμοποιείται να σας βοηθήσει να μαγειρέψετε ή να φτιάξετε γλυκό και του αρέσει το νόστιμο φαγητό; Τα παιδάκια που απολαμβάνουν το φαγητό και την προετοιμασία του, έχουν στα χέρια τους «ισχυρά χαρτιά» σε μια εποχή που αυξάνεται το ενδιαφέρον για τη διατροφή και τα διατροφικά προβλήματα.

Μεγαλώνοντας μπορεί να εργαστούν ως σεφ, ζαχαροπλάστες, οινολόγοι ή κριτικοί γεύσης. Αν, λοιπόν, ο αγαπημένος χώρος του μικρού σας είναι η κουζίνα, βοηθήστε το δοκιμάζοντας να φτιάξετε μαζί νέες συνταγές, πληροφορηθείτε για τις τοπικές σπεσιαλιτέ και που και που πάρτε το μαζί σας για φαγητό σε ένα καλό εστιατόριο.

 

Ο μικρός ερευνητής:


Μήπως το βλαστάρι σας σάς βομβαρδίζει με ερωτήσεις, απαιτεί εξηγήσεις για τα πάντα και αναζητά συσχετισμούς μεταξύ των πραγμάτων; Στους μικρούς ερευνητές αρέσει να μελετούν εξονυχιστικά το περιβάλλον τους. Ορισμένα παιδάκια ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την τεχνολογία, συναρμολογούν παλιές συσκευές, βρίσκουν τους κινητήρες συναρπαστικούς ή ασχολούνται με τον μοντελισμό.

Άλλα πάλι βρίσκουν πιο ενδιαφέρον να παρατηρούν τη φύση, να μελετούν έντομα και φυτά με το μικροσκόπιο ή να κάνουν πειράματα. Μεγαλώνοντας πιθανόν να εργαστούν ως ερευνητές, φυσικοί, χημικοί, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι ή ειδικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Ο μικρός καλλιτέχνης:


Μήπως στο μικρό σας αρέσει να ζωγραφίζει ή να πειραματίζεται με διάφορες μορφές έκφρασης, όπως είναι ο χορός, το τραγούδι, η φωτογραφία ή η ζωγραφική; Τότε είναι πιθανό να έχει καλλιτεχνική κλίση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προωθήσετε τα καλλιτεχνικά ταλέντα του μικρού σας: μαθήματα ζωγραφικής, κιθάρας ή μπαλέτου, θεατρικά εργαστήρια, ωδεία ή χορωδίες.

Αφήστε το να δοκιμάσει καινούρια πράγματα. Χαρίστε του μια παλιά φωτογραφική μηχανή ή φροντίστε να έχει στη διάθεσή του διάφορα υλικά, για να ζωγραφίζει ή να μαστορεύει. Η μουσική και οι τέχνες γενικότερα συμβάλλουν στη βελτίωση της μαθηματικής κατανόησης και της λογικής σκέψης, ενώ έχουν θετική επίδραση και στην κοινωνική συμπεριφορά. Μεγαλώνοντας, λοιπόν, εκτός από τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα όπως γραφίστας, αρχιτέκτονας, γλύπτης, μουσικός, το μικρό σας θα μπορούσε να ασχοληθεί και με τα μαθηματικά ή την αστροφυσική.

 

Ο μικρός συλλέκτης:


Μήπως το αγγελούδι σας συλλέγει μετά μανίας γραμματόσημα, κάρτες με διάσημους ποδοσφαιριστές, τηλεκάρτες ή αυτοκινητάκια, τα οποία του αρέσει να ταξινομεί και να οργανώνει; Τα παιδάκια-συλλέκτες έχουν οργανωτικές ικανότητες, είναι επίμονα και επιμελή. Πιθανόν μεγαλώνοντας το μικρό σας να γίνει βιβλιοθηκονόμος, έμπορος αντικών ή να εργαστεί στην αρχειοθέτηση.

 

Ο μικρός θεατρίνος:


Μήπως το μικρό σας δεν χάνει ευκαιρία να βρίσκεται στο επίκεντρο, να διηγείται ιστορίες ή να παρουσιάζει σκετσάκια σε σας και τους καλεσμένους σας; Τα παιδάκια που μπορούν με ευκολία να υποδύονται ρόλους, δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς, οπότε μην εκπλαγείτε αν το πιτσιρίκι σας μεγαλώνοντας αποφασίσει να εργαστεί από ηθοποιός έως σύμβουλος επιχειρήσεων.

 

Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί σας!


Θυμηθείτε ότι κάθε παιδάκι έχει ταλέντα και ικανότητες, που μπορεί να ξεδιπλωθούν από πολύ μικρή ηλικία ή αντίθετα, να γίνουν εμφανή αρκετά αργότερα. Εξάλλου, ποτέ δεν είναι αργά για να ανακαλύψει κανείς νέα ταλέντα, αφού μπορεί και σε μεγαλύτερη ηλικία να μάθει ένα μουσικό όργανο, να ασχοληθεί με ένα άθλημα, να συμμετάσχει σε θεατρικά εργαστήρια ή να κάνει την κοινωνικότητά του επάγγελμα.

Ένας τρόπος για να βοηθήσετε το αγγελούδι σας να ανακαλύψει τις ικανότητές του είναι με το παράδειγμά σας, παρατηρώντας σας δηλαδή να ανακαλύπτετε κι εσείς με τη σειρά σας πράγματα στα οποία είστε καλοί.

 

Αφήστε το παιδάκι σας ξεδιπλώσει τις ικανότητές του!


Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να αποφύγετε τις συγκρίσεις («στην ηλικία σου ο αδερφός σου τα κατάφερνε πολύ καλύτερα»), καθώς επίσης και τις βιαστικές κρίσεις («είναι πολύ περίπλοκο για σένα»).

Επιπλέον, καλό θα είναι να έχετε υπόψη σας ότι δεν διαθέτουν όλα τα παιδάκια την ίδια επιμονή, να ασχολούνται ασταμάτητα με το χόμπι τους. Συχνά μπορεί να περάσουν μερικές εβδομάδες ή και μήνες προτού το μικρό σας επιστρέψει με ανανεωμένη ενεργητικότητα στην αγαπημένη του ασχολία.

Είναι πιθανό να εκνευρίζεστε όταν το μικρό σας ξεκινάει ένα χόμπι με μεγάλο ενθουσιασμό για να το παρατήσει μετά από μερικά μαθήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θυμηθείτε ότι ορισμένα παιδάκια χρειάζονται χρόνο και αρκετές «αποτυχημένες» προσπάθειες μέχρι να βρουν τη δραστηριότητα που τους ταιριάζει.
Αν αισθάνεστε ότι το πιτσιρίκι σας δεν έχει πια καμία διάθεση να παίξει πιάνο ή να πάει στην προπόνηση ποδοσφαίρου, αναρωτηθείτε μήπως πίσω από την έναρξη αυτών των δραστηριοτήτων κρύβεται η επιθυμία σας να δείτε το παιδί σας ως νέο Μότσαρτ ή νέο Ρονάλντο και όχι οι δικές του ανάγκες.

 

Προσπαθήστε να παραμείνετε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, ανακαλύψτε μαζί με το βλαστάρι σας τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές του και παρακινήστε το να δοκιμάζει καινούρια πράγματα. Ερεθίσματα, εξάλλου, υπάρχουν παντού!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved