Παιδί και χορτοφαγία : Είναι υγιεινή διατροφή για το παιδί μου;

Παιδί και χορτοφαγία : Είναι υγιεινή διατροφή για το παιδί μου;

Το παιδί σας λατρεύει τις λέξεις «μαρούλι, μπρόκολο, καρότο και ντομάτα», ενώ απεχθάνεται  λέξεις όπως «κοτόπουλο, μοσχάρι και μπιφτέκι;».

Αν μεγαλώνετε ένα μικρό χορτοφάγο, μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον τύπο διατροφής και την επίδρασή του στην υγεία του παιδιού

 


Η επιλογή της χορτοφαγίας


Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα παιδιά ή οι οικογένειες ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Οι μικροί σε ηλικία χορτοφάγοι ανήκουν συνήθως σε μια οικογένεια που έχει χορτοφαγικά γεύματα για λόγους υγείας ή άλλους.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί ν’ αποφασίσουν να γίνουν χορτοφάγοι από ενδιαφέρον για τα ζώα, το περιβάλλον και την ίδια τους την υγεία.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πρέπει ν’ ανησυχήσετε αν το παιδί σας επιλέξει τη χορτοφαγία.

Ο καλύτερος τρόπος να χειριστείτε την επιλογή του είναι να συζητήσετε τι σημαίνει για εκείνον/η και πώς θέλει να την εφαρμόσει –αφού βεβαιωθείτε πως το παιδί σας κάνει υγιεινές και θρεπτικές επιλογές.

 

 

 


Το βρέφος χορτοφάγος


Οι κύριες πηγές πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών για τα βρέφη είναι το μητρικό γάλα και το γάλα σε σκόνη, κυρίως τους πρώτους έξι μήνες ζωής.

Τα φρούτα και τα λαχανικά εισάγονται στη διατροφή του στους έξι μήνες περίπου. Για τους γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν τα μωρά τους ως «ημι-χορτοφάγους» και τους δίνουν μόνο κοτόπουλο, το κρέας μπαίνει στο τοπίο στους 9 μήνες.

 
Η Αμερικανική Ένωση Διατροφολογίας υποστηρίζει πως όταν ένα μωρό εισάγεται σε στέρεη τροφή, οι χορτοφαγικές τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες είναι το λιωμένο τοφού, το τυρί σε κρέμα και τα λιωμένα και στραγγισμένα λαχανικά (τα λαχανικά περιλαμβάνουν τα φασόλια, τον μπιζέλια, τα ρεβίθια και τις φακές).

 

Τα μωρά που θηλάζονται πρέπει να λαμβάνουν μια πηγή βιταμίνης Β12, αν η διατροφή της μητέρας δεν είναι ενισχυμένη, και μια πηγή βιταμίνης D αν η έκθεση στον ήλιο (που παράγει βιταμίνη D) δεν είναι αρκετή.

 

Αν θηλάζετε ακόμα το παιδί σας, χαλαρώστε:

το μητρικό γάλα αυξάνει επίσης την απορρόφηση σιδήρου.

Έχετε όμως κατά νου ότι ορισμένες τροφές –όπως ο κρόκος του αυγού, ο καφές και το τσάι –μειώνουν την ποσότητα σιδήρου που απορροφά ο οργανισμός. Οι χορτοφαγική διατροφή είναι επίσης χαμηλή σε ψευδάργυρο.

Τονώστε την πρόσληψη ψευδάργυρου δίνοντας στο παιδί σας ενισχυμένα δημητριακά, φασόλια και ξηρούς καρπούς.

Τέλος, το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται με την πρόσληψη βιταμίνης B-12 που δε βρίσκεται στα λαχανικά.

Αν τρώει γαλακτοκομικά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όχι, αγοράστε συσκευασμένες τροφές ενισχυμένες με B-12.

 

 

Είναι υγιεινή για το παιδί μου η χορτοφαγική διατροφή;


Οι ειδικοί είναι ακόμη διχασμένοι γι' αυτό το θέμα. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η χορτοφαγική διατροφή είναι καλή για τα παιδιά.

Άλλοι, ανησυχούν πως ο περιορισμός της επιλογής των τροφών, εμποδίζει τα παιδιά, που συνήθως είναι εκλεκτικοί στο φαγητό, να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που χρειάζονται για ν’ αναπτυχθούν.

Αν όμως δε θέλετε να φάτε κρέας, ή το παιδί σας, σας ανακοίνωσε ξαφνικά ότι είναι χορτοφάγος, μην ανησυχείτε. Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι απόλυτα υγιής.

Χρειάζεται απλώς λίγος περισσότερος προγραμματισμός και φροντίδα. Το κλειδί είναι να παρέχετε στο παιδί σας θρεπτικές επιλογές και ποικιλία.

Στην πραγματικότητα, μάλιστα, τα χορτοφαγικά γεύματα μπορούν να είναι πιο υγιεινά από τα κρεατοφαγικά, γιατί περιέχουν περισσότερες ίνες και αντιοξειδωτικά.

 

 


Μπορεί το παιδί μου να πάρει πρωτεΐνες όταν δεν τρώει κρέας;


Ναι. Το κρέας δεν είναι η μοναδική πηγή πρωτεΐνης. Τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης.

Ακόμη και οι σπόροι και τα λαχανικά έχουν μικρή, αλλά σημαντική ποσότητα.

Επιπλέον, οι περισσότεροι χορτοφάγοι συνεχίζουν να τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά, που είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες.

  


Θα πάρει το παιδί μου αρκετά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες κάνοντας χορτοφαγική διατροφή;


Τα παιδιά που όχι μόνο αποφεύγουν το κρέας, αλλά δεν τρώνε και λαχανικά, πιθανότατα θα έχουν έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή πρέπει να περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης, Και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα.

 

Ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαιτούν ειδική προσοχή.

Η παντελής εξάλειψη του κρέατος, των πουλερικών και του ψαριού, δυσκολεύει την πρόσληψη σιδήρου, τον οποίο χρειάζονται τα παιδιά και οι έφηβοι για ν’ αναπτυχθούν.

 

Ευτυχώς,

  • τα λαχανικά,

 

  • τα αποξηραμένα φρούτα,

 

  • οι ξηροί καρποί

 

  • και τα σκούρα πράσινα λαχανικά, περιέχουν σίδηρο.

Σίδηρος υπάρχει ακόμη στο ενισχυμένο :

  • ψωμί,

 

  • το ρύζι,

 

  • τα ζυμαρικά

 

  • και τα δημητριακά.

 

O σίδηρος από πηγές φυτών είναι δύσκολο ν’ απορροφηθεί.

Ωστόσο, ο συνδυασμός τους με τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως οι ντομάτες, το μπρόκολο, ο χυμός πορτοκάλι και τα μούρα, αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου.

Προσπαθήστε να σερβίρετε τουλάχιστον ένα απ’ αυτά σε κάθε γεύμα.

 

 

 

 


Τι συμβαίνει με το ασβέστιο;


Όσο πιο αυστηρή είναι η διατροφή του παιδιού σας, τόσο λιγότερο απ' αυτό το θρεπτικό για τα οστά στοιχείο θα λάβει.

Οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αυγά, δε χρειάζεται ν' ανησυχούν.

Εκείνοι όμως που δεν τα καταναλώνουν, θα παρουσιάσουν έλλειψη βιταμίνης D και ασβεστίου, εκτός αν προσέξουν.

Το μπρόκολο, τα γογγύλια και το κατσαρό λάχανο είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, απαιτείται όμως η κατανάλωση 210 με 1,300 mg ημερησίως και τα παιδιά δεν τα αγαπούν ιδιαίτερα.

Αν το παιδί σας είναι χορτοφάγος, αναζητήστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως ο χυμός πορτοκάλι, καθώς και τροφές με βιταμίνη D, όπως η μαργαρίνη και το γάλα σόγιας.

 

 

Θα πάρει το παιδί μου όλες τις απαραίτητες θερμίδες κάνοντας χορτοφαγική διατροφή;


Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν πως η διατροφή που αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σπόρους δεν προσφέρει πολλές θερμίδες στα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη.

Κι αυτό γιατί αυτές οι τροφές δεν περιέχουν πολλές θερμίδες, αλλά πολλές ίνες. Τα καρύδια, το φυστικοβούτυρο, οι σπόροι και τα γαλακτοκομικά, όμως, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Όσο το παιδί σας καταναλώνει αυτές τις τροφές, δε θα του λείπει ενέργεια,. Έχετε ωστόσο κατά νου ότι μια διατροφή με εξαιρετικά χαμηλά λιπαρά, όπως αυτή που έχει σχεδιαστεί για να χάνουν βάρος οι ενήλικες, δεν είναι κατάλληλη για παιδιά.

Επιπλέον, τα παιδιά κάτω των 2 ετών έχουν μεγάλη ανάγκη από λιπαρά στη διατροφή τους: είναι απαραίτητα για την εγκεφαλική τους ανάπτυξη.

 


Πώς μπορώ να ενθαρρύνω το παιδί μου να τρώει όλες τις τροφές;


Μιλήστε στο παιδί για τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής, ειδικά αν επέλεξε από μόνο του να γίνει χορτοφάγος.

Εξηγήστε του γιατί μια διατροφή με τηγανιτές πατάτες και πατατάκια, αν και χορτοφαγική, είναι ανθυγιεινή.

Βοηθήστε το παιδί να καταναλώνει μια ποικιλία τροφών, διατηρώντας τους καρπούς, τα φρούτα και τα λαχανικά σε σημείο που να τσιμπάει πού και πού.

 

Επίσης, αφήστε το παιδί να συμμετέχει στα ψώνια στο μανάβη και στο μαγείρεμα και να πειραματιστεί με νέες γεύσεις. Και βρείτε τρόπο να προσθέσετε ποικιλία σε πιάτα που του αρέσουν ήδη.Αν για παράδειγμα τρώτε στο σπίτι συνέχεια μπιφτέκι λαχανικών, διακοσμήστε το με ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο, Ή προσθέστε στα αγαπημένα ζυμαρικά του παιδιού, νέα λαχανικά, όπως κολοκυθάκια ή πιπεριά.

 


Χορτοφαγία και ένας υγιεινός τρόπος ζωής


Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι υγιεινή για ένα παιδί, μόνο αν είναι σωστά σχεδιασμένη και επαρκής σε θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες.

Με λίγη εξερεύνηση, θα ανακαλύψετε περισσότερες χορτοφαγικές επιλογές.


Οι αρχές του σχεδιασμού μιας χορτοφαγικής διατροφής είναι αυτές που ισχύουν για οποιαδήποτε διατροφή: ποικιλία τροφών και τροφές απ’ όλες τις ομάδες.

Μια ισορροπημένη διατροφή θα δώσει στο παιδί σας τους σωστούς συνδυασμούς για να ικανοποιήσει τις θρεπτικές του ανάγκες.

Έχετε το νου σας όμως για τυχόν ελλείψεις στη διατροφή του παιδιού και σκεφτείτε πώς θα τις αντιμετωπίσετε.


Αν δεν είστε σίγουρη πως το παιδί σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ή αν έχετε απορίες για τη χορτοφαγική διατροφή, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας ή κάποιον διαιτολόγο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved