Οι κυριότερες πηγές στρες στα παιδιά I Smile family

Οι κυριότερες πηγές στρες στα παιδιά I Smile family

Το στρες είναι η σωματική, χημική και συναισθηματική αντίδραση του σώματος σε ένα συντριπτικό ή συναρπαστικό γεγονός ή σε ένα γεγονός που προκαλεί σύγχυση.

Τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του στρες, αλλά το πώς θα αντιδράσουν σ’ αυτήν εξαρτάται από την ηλικία, το ταμπεραμέντο και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

 

Πηγές του στρες

Πιέσεις συχνά εισρέουν από εξωτερικές πηγές (όπως οικογένεια, φίλοι, σχολείο), αλλά μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και εσωτερικά.

Η πίεση που βάζουμε στον εαυτό μας μπορεί να είναι πιο σημαντική γιατί υπάρχει πάντα μια διαφορά μεταξύ του τι σκεφτόμαστε ότι πρέπει να κάνουμε, και τι πραγματικά κάνουμε στη ζωή μας.

 

1.Ο αποχωρισμός από τους γονείς


Το στρες μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ακόμα και τα παιδιά.

Στην προσχολική ηλικία, ο χωρισμός από τους γονείς μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, ακαδημαϊκές και κοινωνικές πιέσεις δημιουργούν στρες.

Πολλά παιδιά είναι πολύ απασχολημένα, για να έχουν ώρα να παίξουν δημιουργικά ή να ξεκουραστούν μετά το σχολείο.

Τα παιδιά που παραπονιούνται για τον αριθμό των δραστηριοτήτων τους ή αρνούνται να πάνε, μπορεί να σας προειδοποιούν ότι είναι υπερφορτωμένα.

 

2.Οικογενειακά προβλήματα 


Τα παιδιά μπορεί να έχουν στρες, όχι μόνο για πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους αλλά και αν σας ακούνε να μιλάτε για προβλήματα στη δουλειά ή να ανησυχείτε για κάποιον άρρωστο συγγενή ή να μαλώνετε με τον σύζυγό σας για οικονομικά θέματα.

Οι γονείς πρέπει να προσέχουν τον τρόπο που συζητούν για τέτοια θέματα όταν τα παιδιά είναι μπροστά, γιατί μαζεύουν όλο το άγχος των γονιών και αρχίζουν να ανησυχούν.

 

3.H βία στα δελτία ειδήσεων


Επίσης, οι ειδήσεις του κόσμου μπορούν να προκαλέσουν στρες. Τα παιδιά που βλέπουν ενοχλητικές εικόνες στην τηλεόραση ή ακούν για φυσικές καταστροφές, πολέμους και τρομοκράτες, ανησυχούν για την ασφάλειά τους και την ασφάλεια αυτών που αγαπούν.

Μιλήστε στα παιδιά σας γι’ αυτά που βλέπουν και ακούν και ελέγξτε το τι παρακολουθούν στην τηλεόραση για να τα βοηθήσετε να καταλάβουν τι συμβαίνει.

 

4.Απώλεια ή ο χωρισμός των γονιών


Τέλος, να έχετε υπ’ όψιν σας ότι υπάρχουν και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπως αρρώστια, θάνατος κάποιου αγαπημένου ή διαζύγιο.

Όταν κάτι τέτοιο προστεθεί στις καθημερινές πιέσεις που δέχεται το παιδί, το στρες επιδεινώνεται.

Ακόμα και το πιο φιλικό διαζύγιο, θα είναι μια δύσκολη εμπειρία για το παιδί γιατί το βασικό σύστημα ασφαλείας του, δηλαδή η οικογένεια, περνάει μια οδυνηρή αλλαγή.

 

 

5.Σχολικοί παράγοντες

  • Το ξεκίνημα ή το τέλος της σχολικής περιόδου

 

  • Η απόδοση στα μαθήματα

 

  • Η αποδοχή του από τους συνομίληκους του

 

  • Η σχέση δασκάλου-μαθητή

 

  • Το να μείνει στην ίδια τάξη

 

  • Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος
Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved