"Μαμά,μπαμπά . . . υπάρχει στα αλήθεια ο ΑΪ Βασίλης;"

"Μαμά,μπαμπά . . . υπάρχει στα αλήθεια ο ΑΪ Βασίλης;"

‘Ξυπνήστε’ στα παιδιά σας τη μαγεία της Πρωτοχρονιάς!

 

«Με λένε Μαρία. Είμαι 7 χρόνων. Εχθές, στο σχολείο, στεναχωρήθηκα πολύ γιατί μερικά παιδιά έλεγαν ότι δεν υπάρχει Αι-Βασίλης και ότι τα δώρα μας τα αφήνουν οι γονείς κάτω από το στολισμένο δένδρο.

Εμένα, όμως, η οικογένειά μου λέει ότι "δεν χρειάζεται πάντα να βλέπεις κάτι για να το πιστεύεις… Δεν βλέπεις τον Θεό, κι όμως τον πιστεύεις και τον αγαπάς.

Δεν βλέπεις την αγάπη κι όμως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτή". Τελικά, ποιος λέει αλήθεια; Υπάρχει ή όχι ο Άγιος Βασίλης;»

 

Πολλά παιδάκια επηρεάζονται από τους γονείς τους, ή τους άλλους ενήλικες που τους περιτριγυρίζουν με αποτέλεσμα να χάνουν πολύ γρήγορα την αθωότητα που χαρακτηρίζει τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Έτσι, δεν πιστεύουν τίποτα, παρά μονό ό,τι βλέπουν ή αγγίζουν.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδάκια τους να ζήσουν λίγη από τη μαγεία των εορτών…

Για αυτό, εμείς θα απευθυνθούμε σε εσάς, τους γονείς, για να βοηθήσετε τα παιδάκια σας να νιώσουν μαγικά και μοναδικά την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, προσμένοντας τον ερχομό του Αγ. Βασιλείου!

 

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που εσείς, ως γονείς, δεν έχετε εξάψει την περιέργεια του παιδιού σας ούτε έχετε καλλιεργήσει την αναμονή του ερχομού του Αϊ-Βασίλη;

Το πιθανότερο είναι ότι χάρη στη μαγεία των χριστουγεννιάτικων ταινιών και διαφημίσεων το παιδί σας έχει μπει στο πνεύμα των γιορτών και ανυπομονεί για την εμφάνιση του Άγιου Βασίλη, καθώς πιστεύει στην ύπαρξή του.

Τι συμβαίνει, ωστόσο, όταν η λογική ενός παιδιού ή ακόμη χειρότερα ένας καλοθελητής αποκαλύπτει ασυνέπειες και λογικά κενά στην όλη ιστορία του Αγίου Βασιλείου;

Τι πρέπει να πείτε στο αγγελούδι σας για την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προβείτε σε «αποκαλύψεις»;

Άραγε, πρέπει να του πείτε ότι όλα είναι ένας μύθος;

 


Διαβάστε του πρωτοχρονιάτικες ιστοριούλες ή δείτε ταινίες με τον Αι-Βασίλη!

Ανάλογα με την περίπτωση, εσείς ως γονείς θα χρειαστεί να καταφύγετε σε διαφορετικές στρατηγικές χειρισμού της ερώτησης «υπάρχει ο Αϊ-Βασίλης;».

Πάντως, καλό είναι να διαβάζετε στο παιδί σας από μικρό τις διάφορες κλασσικές ιστορίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως αυτή με τους Καλικάντζαρους, ή με τους ταράνδους του Αι-Βασίλη, και άλλες πολλές όπως ο ξακουστός Σκρούτζ Μακ Ντακ και το πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά και ταινίες για τον Αι-Βασίλη και τα ξωτικά του.

 

 

 

Μαμά, πώς πετάει το έλκηθρο του Αι Βασίλη;

Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για τον Άγιο επικεντρώνονται στο «πώς προλαβαίνει ο Αϊ-Βασίλης να πάει σε όλα τα σπίτια και να μοιράσει δώρα σε μια νύχτα;», «τι γίνεται όταν κάποιο σπίτι δεν έχει καμινάδα;», «πώς καταφέρνει και τρυπώνει μέσα από την μικρή καμινάδα ένας τόοοσο μεγαλόσωμος άνθρωπος;», και άλλες παρόμοιες, που κύριο στόχο έχουν να πληροφορήσουν το παιδί για την παραμικρή τεχνική λεπτομέρεια.

Καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις, εσείς ως γονείς να ρωτήσετε το αγγελούδι σας τι νομίζει εκείνο ότι συμβαίνει και να δώσετε μια απάντηση σκεπτόμενοι πάντα το τι θα ήθελε να ακούσει το μικρό σας.

 

Υπάρχουν και περιπτώσεις, όμως, που ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να ρωτάει και άλλες ερωτήσεις παρόμοιου τύπου, που δηλώνουν ότι το παιδί αντιλαμβάνεται λογικές ασυνέπειες και αντιφάσεις στην παράδοση και θέλει να τις ελέγξει. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και τέτοιου είδους ερωτήσεις δεν είναι σίγουρο ότι έχουν ως στόχο την επιβεβαίωση ή μη της ύπαρξης του Αϊ-Βασίλη.

Αν το παιδί δεν είναι έτοιμο να αποχωριστεί τον καλοκάγαθο παππούλη με τη λευκή γενειάδα, είτε δεν θα «ακούσει» ότι δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης είτε θα προσπεράσει την απάντηση που θα του δώσετε χωρίς να δώσει σημασία είτε θα έχει ένα ξέσπασμα κακής συμπεριφοράς στην προσπάθειά του να αισθανθεί και πάλι ασφάλεια μέσα στη μαγεία της παράδοσης.

 

Από ψυχολογικής απόψεως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που να είναι «σωστό» να πει κανείς στα παιδιά ότι δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης.

Εξάλλου, μεγαλώνοντας αυτό θα το συνειδητοποιήσει και από μόνο του. Στο κάτω-κάτω, ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν υπάρχει Αι Βασίλης;

Ότι δεν περιτριγυρίζει ανάμεσά μας το Πνεύμα των Χριστουγέννων; Και ότι κάπου εκεί ψηλά, στη μακρινή και κρύα Λαπωνία, υπάρχουν οι μαγικοί, ιπτάμενοι τάρανδοι του Αγίου Βασιλείου, ο Ρούντολφ, ο Πλίντσερ, ο Πράνσερ, ο Ντάσερ και οι άλλοι, έτοιμοι να πετάξουν πάνω από τις καμινάδες των στολισμένων σπιτιών και να μοιράσουν τα αμέτρητα δώρα τους…

Ακόμα και αν δεν υπάρχει σαν ύλη, ακόμα και αν δεν τον δει ποτέ κανείς, θα ζει για πάντα στις καρδιές όλων των μικρών παιδιών.

Πιστεύετε, ότι αξίζει να τους κλέψουμε αυτές τις όμορφες στιγμές…;

 

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η παράδοση του Αϊ-Βασίλη δεν είναι μόνο η εγωκεντρική εικόνα του καλοκάγαθου παππούλη που έρχεται από τον Βόρειο Πόλο κουβαλώντας δώρα για όλον τον κόσμο -και τα περισσότερα για εμάς- αλλά και ο Αϊ-Βασίλης που όλοι έχουμε μέσα μας και ψάχνει τρόπο να εκφράσει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα της αγάπης και της προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας.

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved