Print this page

Κρίσεις θυμού στα παιδιά : θυμώνει εύκολα; Αντιμετωπίστε το!

Πώς να σταματήσετε γρήγορα και με επιτυχία μια κρίση θυμού του παιδιού σας!

 
«Μαμά θέλω αυτό τώρα! Δεν θέλω να κοιμηθώ! Δεν θέλω να φάω! Δεν σε θέλω!» Αντιδράσεις που σας αφήνουν άφωνους και σας κάνουν να νιώθετε ανίκανοι να τις αντιμετωπίσετε…

Πρώτα από όλα, θα σας δώσουμε συμβουλές για να καταλάβετε καλύτερα την ψυχοσύνθεση του παιδιού σας, και σύμφωνα με τα συμπεράσματα που θα βγάλετε, θα ακολουθήσετε τους τρόπους που\ πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν για να περιορίσουν ή και ακόμα να εξαλείψουν σε χρόνο «ντε-τε» τις κρίσεις θυμού, νεύρων, κλαμάτων και χειροδικίας που μπορεί να εκδηλωθούν από το παιδί σας!

 


Ο άνθρωπος των σπηλαίων!


Παραδεχτείτε το… Δεν είναι ντροπή! Όλοι σας παρομοιάζετε συχνά-πυκνά το παιδί σας ως το βάρβαρο άνθρωπο του Νεάντερταλ, ως έναν άλλον «άνθρωπο των σπηλαίων»!

Παρατηρώντας τις ατσούμπαλες, άγαρμπες κινήσεις του, τις άναρχες και ακαταλαβίστικες κραυγές ή ιαχές του και το πασάλειμμά του την ώρα που τρώει, σας κάνει να σκεφτείτε πολλές φορές πώς το μόνο που του λείπει είναι ένα κόκαλο περασμένο στα μαλλιά του, και μια προβιά περασμένη στη θέση της πάνας του!

Για αυτό για να σας καταλαβαίνουν, πρέπει και εσείς να εναρμονίσετε τις εκφράσεις σας και τη γλώσσα του σώματός σας σε ένα προϊστορικό, ή και ακόμα πρωτόγονο τρόπο προσέγγισης!

 

Τι εννοούμε με αυτό; Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε :

 

-Τη γλώσσα του σώματος.

Δείξτε του αυτό που θέλετε να του πείτε με πολλές χειρονομίες (π.χ. όταν θέλετε να του πείτε «όχι» σε μια σκανδαλιά που προτίθεται να κάνει, «πάρτε» τη θυμωμένη σας έκφραση, κουνήστε του το δάχτυλο σας δεξιά αριστερά και συγχρόνως σηκώστε με έμφαση τα βλέφαρά σας, δείχνοντάς του την άρνησή σας σε αυτό που θέλει να κάνει)

 

-Μικρές προτάσεις.

Μην αναλύετε για 10 λεπτά το λόγο που δεν του επιτρέπετε να μιλάει άσχημα, να ουρλιάζει ή να χειροδικεί! Όπως έλεγαν οι –κάθε άλλο παρά πρωτόγονοι– αρχαίοι ημών πρόγονοι «το λακωνίζειν εστίν φιλοσοφείν».

Συνεπώς, μην μακρηγορείτε, μιλήστε του με προστακτική και να είστε απόλυτοι σε αυτό που του λέτε! Για παράδειγμα πείτε του: «Δεν χτυπάμε ποτέ τα ζωάκια!».

Αποφύγετε προτάσεις του στυλ: «Γιωργάκη, παιδί μου, δεν είναι σωστό να χτυπάμε τα ζωάκια, γιατί δεν είναι παιχνίδι. Τα αγαπάμε εμείς τα ζωάκια!». Βέβαια, το νόημα είναι το ίδιο, αλλά το ύφος βοηθάει στην επιβολή και εδραίωση της άποψής σας

 

-«Την επανάληψη, μήτηρ πάσης μαθήσεως».

Ποτέ μην σταματήσετε να επιμένετε στην άποψή σας ότι αυτό που κάνει είναι λάθος! Μην πείτε «ε, εντάξει, του το είπα μια φορά! Αν το άκουσε, καλώς!».

Με τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να επαναπαύεστε στις δάφνες σας! Πρόκειται για έναν συνεχή αγώνα επιβολής της άποψης του ενός στον άλλον: το θέμα είναι ποιος θα είναι στο τέλος ο πιο αδύναμος κρίκος; Το παιδί σας… ή εσείς;

 

-Αυστηρό τόνο στη φωνή σας.

Επιβληθείτε με τον τόνο της φωνής σας! Δεν μπορείτε να το επαινείτε και να το μαλώνετε με την ίδια ένταση, την ίδια έκφραση στη φωνή σας…

Εκπαιδεύστε τη φωνή σας να έχει διάφορες συναισθηματικές διακυμάνσεις, ανάλογα με την περίπτωση. Πολλές φορές, ένα παιδάκι αντιλαμβάνεται πολλά περισσότερα από τον τόνο της φωνής, παρά από το περιεχόμενο του λόγου σας.

 

 

 

Συνετίστε το!


Προσέξτε! Όταν τα παιδιά σας κάνουν κάτι είτε πολύ καλό είτε πολύ κακό, προσαρμόστε και εσείς τις αντιδράσεις σας αναλόγως.

Πετάξτε από τη χαρά σας όταν το παιδί σας προσφέρει απλόχερα το παιχνίδι του σε ένα άλλο παιδάκι, ή όταν μαζέψει τα παιχνίδια στο δωμάτιό του!

Αλλά, και όταν κάνει κάτι πολύ κακό, όπως το να χτυπήσει ένα παιδί, να βρίσει τη δασκάλα του, εσάς ή έναν συγγενή, τότε και εσείς πρέπει να είστε φραστικά πολύ αυστηροί και έντονοι μαζί του για να καταλάβει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές στο σπίτι σας.

 

Μην του μιλάτε βαριεστημένα, ανέκφραστα και οκνηρά όταν πάτε να το μαλώσετε για κάτι που έκανε.

Το παιδί σας θα καταλάβει πολύ γρήγορα ότι το μόνο που αρκεί είναι να σας ακούει για λίγα λεπτά να του λέτε τι δεν πρέπει να κάνει, και μετά θα μπορεί να φεύγει για να επαναλάβει σύντομα το ίδιο κακό πράγμα ξανά, και ξανά, και ξανά…

 

 

Ακολουθήστε το πρόγραμμα express των 3 βημάτων!

 

  • Επαναλάβετε την απαίτησή του ή το παράπονό του σε είδος ερώτησης (θες να βγεις έξω;)

 

  • Πείτε του αμέσως αυτό που θέλετε ή καλύτερα που ΔΕΝ θέλετε εσείς να κάνει (δεν γίνεται να βγεις έξω μόνος σου)

 

  • Αν τώρα, το παιδάκι σας πλαντάζει στο κλάμα ενώ σας απαιτεί να του δώσετε κάτι ή ενώ προσπαθεί να σας εξηγήσει για ποιο λόγο είχε αυτή το ξέσπασμα, αφήστε το πρώτα να ηρεμήσει για μερικά λεπτά και μετά πείτε του γιατί πιστεύετε ότι είναι λάθος και τι θα έπρεπε να κάνει αντ’ αυτού. Δεν πρόκειται να καταλάβει αυτό που θέλετε να του πείτε όταν είναι σε υπερένταση (αν θες, θα πάμε έξω μαζί, αλλιώς θα παίξουμε μέσα στο σπίτι, σύμφωνοι;)

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Κάθριν Έλισον : "Η μητρότητα σε μετατρέπει σε εξαιρετικά ικανό άνθρωπο"

Πως θα "ξεγελάσετε" το παιδί σας για να τρώει κρέας και ψάρι;

7 συμβουλές για να ξυπνάει το παιδί σας για το σχολείο ευχάριστα!

Related items