Καλλιτεχνική φύση στα παιδιά: Δείτε τα οφέλη της μουσικής και του χορού

Καλλιτεχνική φύση στα παιδιά: Δείτε τα οφέλη της μουσικής και του χορού

Παιδί και χορός

Μικροί Νουρέγιεφ! Παιδί και χορός
Για ένα παιδί ο χορός είναι τόσο σπουδαίος όσο είναι η ομιλία, η αφή, η όραση, η ακοή… ο ύπνος και η διασκέδαση, η τροφή και η μάθηση. Ένα παιδί, στα πρώτα χρόνια της ζωής του, χρησιμοποιεί το χορό και το τραγούδι ως τρόπο εκτόνωσης των συναισθημάτων του την εκάστοτε χρονική στιγμή. Στο χορό όλες οι αισθήσεις, το συναίσθημα, το πνεύμα και το σώμα συμμετέχουν.

 

Ο χορός, μοναδικός τρόπος έκφρασης

 

Μέσα από το χορό, όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής τάξης, μόρφωσης, κ.ά., μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα. Να δείξουμε την ψυχική και συναισθηματική μας κατάσταση, ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, ιδίως για τα μικρά παιδιά, που είναι πιο ντροπαλά και απόμακρα, ο χορός είναι ένας τρόπος προσέγγισης, αφού έτσι επικοινωνούν με τα άλλα παιδάκια της ηλικίας τους. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται και να προτρέπονται στη μουσική, στη ρυθμική και κατ’ επέκταση στο χορό και να εκφράζεται μέσα από αυτόν.

 

 

Παιδί και μουσική


Οι Αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στο τραγούδι και γενικά στη μουσική. Μάλιστα, η μουσική είχε τη δική της θεότητα στο πρόσωπο του Θεού Απόλλωνα. Η μουσική ήταν ένα συμπλήρωμα αγωγής. Ήταν βέβαιοι πώς όσο η καλή μουσική είχε τη δύναμη να εξυψώσει τον άνθρωπο, άλλο τόσο η άσχημη μουσική μπορούσε να τον ισοπεδώσει ψυχολογικά. Έτσι, ξεχώριζαν τη μουσική σ’ εκείνη που εκφυλίζει τα ήθη και σ’ εκείνη που ανυψώνει την ψυχή. Ακόμα και στη μυθολογία έχουμε παραδείγματα όπου η μουσική έπαιξε μεγάλο ρόλο, όπως ο γνωστός μύθος του Ορφέα, που με τη λύρα του εξημέρωσε τον Κέρβερο και στο πέρασμά του όλα τα πουλιά και τα ζώα έστεκαν για να τον ακούσουν.

 

Στη διάπλαση του χαρακτήρα η σημασία της μουσικής είναι σημαντική, γιατί επενεργεί άμεσα στο συναισθηματικό κόσμο του παιδιού, που είναι ιδιαίτερα εύπλαστος και ευαίσθητος. Η εύθυμη μουσική το χαροποιεί και όταν είναι χαρούμενο θέλει να εκφράσει τη χαρά του τραγουδώντας. Η μουσική ως μέσο έκφρασης των συναισθημάτων του παιδιού, θετικών ή αρνητικών, συντελεί στην ομαλή ανάπτυξη μιας όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένης προσωπικότητας. Στη μουσική η ικανοποίηση της επιτυχίας είναι διπλή. Το παιδί τη δέχεται σαν άτομο, αλλά και σαν μέλος της ομάδας και είναι πολύ βασικό για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του να εθιστεί στην ομαδική εργασία και στην ομαδική απόκτηση εμπειριών.

 

 

Οφέλη μουσικής στα παιδιά:

 

  • Ευχαριστιέται και χαίρεται μεταδίδοντας αυτή του τη χαρά και στο περιβάλλον του.
  • Αναπτύσσει τις ευαισθησίες του και τα ταλέντα του.
  • Έχει την ευκαιρία ομαδικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας.
  • Μπορεί να κάνει διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια, όπως οι μουσικές καρέκλες, τα διάφορα είδη χορού, κ.ά.
  • Κοινωνικοποιείται, αφού συναναστρέφεται με άλλα παιδάκια στα ομαδικά τραγούδια, στο χορό, στα παιχνίδια με μουσική και στην εκτέλεση ενόργανης μουσικής.
    Ιδιαίτερα τα ντροπαλά, ή τα μοναχικά παιδιά ενθαρρύνονται να επικοινωνούν και να εκφράζονται μέσα από τη μουσική. Ενδέχεται έτσι να ανακαλύψουν άγνωστα δημιουργικά ταλέντα που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους και την άποψή τους για τους άλλους.
  • Οι μουσικές δραστηριότητες, όπως η αυθόρμητη κίνηση, τα παιχνίδια με χορό και τραγούδι, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, ή η συμμετοχή σε κάποια μουσικοχορευτική, θεατρική ομάδα μαθαίνουν τα παιδιά να αυτοπειθαρχούνται, να ελέγχουν και να συντονίζουν τις κινήσεις τους.

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved