Χριστουγεννιάτικες αγορές για το παιδί σας: Μήπως το παρακάνετε;

Χριστουγεννιάτικες αγορές για το παιδί σας: Μήπως το παρακάνετε;

Τι να αγοράσει κανείς σε ένα μικρό παιδί για τα Χριστούγεννα;  Δώρα για όλα τα βαλάντια! Τα κλασσικά παιχνίδια είναι μια εύκολη επιλογή και χιλιο-δοκιμασμένη.

Για αυτό, καλύτερα, εφέτος, να σκεφτείτε κάτι διαφορετικό, που δεν θα καταλήξει μέσα σε μερικές εβδομάδες να βρίσκεται και αυτό στο σωρό με τα άλλα, δεκάδες παιχνιδάκια του.

Επίσης, να θυμάστε, ότι τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, δεν πρέπει να κακομάθετε το αγγελούδι σας και να του αγοράζετε όλα όσα σας ζητάει!

Είναι σκληρό να πείτε όχι σε ένα παιδί τα Χριστούγεννα, αλλά μακροπρόθεσμα θα ωφεληθεί –και εσείς μαζί του.

 

Χαρούμενες χριστουγεννιάτικες βόλτες στα μαγαζιά!


Η βόλτα στις στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων, κρατώντας ένα πιτσιρίκι από το χέρι, είναι για τους περισσότερους μια από τις καλύτερες στιγμές και αναμνήσεις των γιορτών.

Ο κόσμος περιδιαβαίνει χαρούμενος, στα χέρια των περαστικών οι σακούλες «αυξάνονται και πληθύνονται» από κατάστημα σε κατάστημα, όπως και διάφορα πακέτα τυλιγμένα με πολύχρωμες κόλλες περιτυλίγματος, κόκκινες, ασημένιες, χρυσές και καρό κορδέλες, χρώματα ,που είναι «σήμα κατατεθέν» τα Χριστούγεννα!

Μετά, η επιστροφή στο σπίτι για να τα ταξινομήσετε, να γράψετε τις ευχετήριες κάρτες για το καθένα ξεχωριστά και ύστερα με μεγάλη χαρά να τα τοποθετήσετε κάτω από το δέντρο, αναμένοντας με ανυπομονησία τη στιγμή που τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα τα ανοίξουν με λαχτάρα και χαρά.

Αυτό είναι το μαγικό και συνάμα αξιοπερίεργο με τα παιδιά… ακόμη και αν έχουν διαλέξει αυτοπροσώπως το δώρο τους, όταν το ξετυλίξουν, θα το αντιμετωπίσουν με τον ανάλογο θαυμασμό, λες και δεν το περίμεναν ποτέ, λες και είναι η πρώτη φορά που το βλέπουν!

Θα φορέσει η κορούλα σας το φουστάνι που της αγοράσατε, για να το ξαναδείτε πώς είναι πάνω της και το αγοράκι σας θα φροντίσει να τοποθετήσει στην καλύτερη θέση του βασιλείου των παιχνιδιών του το ολοκαίνουργιο, γυαλισμένο αυτοκίνητο!

 


Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά του νομίσματος…

Αντί για μια ευχάριστη ανάμνηση, η βόλτα στα μαγαζιά μπορεί να γίνει ο εφιάλτης σας! Και αντί να είστε δυο ευτυχισμένοι γονείς, να αισθάνεστε εξαντλημένοι και έτοιμοι να βάλετε τις φωνές.

Εσείς τραβάτε από το χέρι το πιτσιρίκι σας για να πάτε στο επόμενο κατάστημα, ενώ αυτό δεν λέει να ξεκολλήσει από το προηγούμενο. Το κλάμα είναι αναπόφευκτο κακό! Για να μην σας πω οι ‘τσιρίδες’! Πεισμώνει, θέλει να αγοράσει αυτό που είδε, την ίδια στιγμή που το είδε!

 

 

Το παιδί μπορεί να θέλει πολλά.....


Θέλει, θέλει, θέλει! Όλα όσα βλέπει γύρω του πρέπει να γίνουν δικά του!

Και αν τις καθημερινές αυτή η κατάσταση είναι σχεδόν υπό έλεγχο, τις γιορτινές ημέρες που η διάθεση όλων είναι σαφώς καλύτερη, πιθανόν να σας προβληματίσει και να σας ταλαιπωρήσει αρκετά.

Και μέσα στο πνεύμα των εορτών και των καλών πράξεων, να μαλακώσετε και να του αγοράσετε ότι σας ζητήσει. Όμως, δεν πρέπει να υποκύψετε! Αντισταθείτε!!!

Σίγουρα, δεν πρέπει -ούτε και θα το θέλετε- να στερήσετε από το παιδί σας αυτές τις μέρες τη χαρά των δώρων, που συμπληρώνουν το πνεύμα της γιορτής, αλλά ούτε και να το βλέπετε ανικανοποίητο, τσατισμένο και δυσαρεστημένο.

Παρόλα αυτά πρέπει να θυμάστε ότι όλος αυτός ο καταιγισμός δώρων, από φίλους, συγγενείς, εσάς τους γονείς και τα μεγαλύτερα αδερφάκια ίσως να είναι άχρηστος και υπερβολικός.

Πόσα δώρα χρειάζεται τελικά για να είναι ευχαριστημένο χωρίς να γίνει αργότερα και κακομαθημένο;

 

 

Εσείς τι πρέπει να κάνετε για αυτό;


Κανένα παιδί δεν γεννιέται κακομαθημένο, αχάριστο ή άπληστο. Γίνεται στην πορεία! Και κανένα δεν γίνεται μόνο και μόνο γιατί ζει μέσα σε μία πληθώρα αγαθών.

Οι εξηγήσεις που θα του δώσουν οι γονείς του, ως προς την αξία των πραγμάτων και των χρημάτων, καθώς και η ικανότητα τους να αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα του είναι καθοριστικοί παράγοντες.

Δεν μπορείτε να κατηγορήσετε το μικρούλι σας επειδή νομίζει ότι αρκεί μόνο να σας υποδείξει ότι επιθυμεί ένα αντικείμενο, για να το αποκτήσει κιόλας.

Οι ψυχολόγοι τοποθετούν την γέννηση αυτής της λογικής στους πρώτους μήνες της ζωής του, όταν είστε δίπλα του προσπαθώντας να μαντέψετε και να ικανοποιήσετε κάθε του ανάγκη.

Καθώς μεγαλώνει, δικαίως, συνεχίζετε να το βοηθάτε, διότι είναι ακόμη ανίκανο να κάνει τα πάντα μόνο του.

Το παιδί έτσι μαθαίνει ότι του παρέχετε ότι επιθυμεί. Σχεδόν ποτέ δεν προβληματίζεται για το πώς θα κατακτήσει μερικά πράγματα.

Όμως, πρέπει να του ξεκαθαρίσετε ότι μόνο και μόνο επειδή είδε ένα παιχνίδι στην τηλεόραση ή σε ένα κατάστημα δεν σημαίνει ότι θα του το αγοράσετε.

Πιθανόν στην αρχή να αισθανθείτε τύψεις, επειδή του λέτε «όχι» σε κάτι που του αρέσει, αλλά δεν υπάρχει κανείς λόγος να νιώθετε έτσι.

Του διδάσκετε ένα ζωτικής σημασίας μάθημα:

Κανείς μας δεν μπορεί να έχει όλα όσα επιθυμεί, και αν εσείς δώσετε στο παιδί σας την ιδέα ότι έχει αυτή την δυνατότητα, προετοιμάζετε το έδαφος για πολλές μελλοντικές απογοητεύσεις.

 

 

Επιθυμία ή παρόρμηση της στιγμής;


Το παιδί σας θέλει πραγματικά ένα παιχνίδι που είδε ή απλά τα θέλει όλα, χωρίς ουσιαστικά να το ενδιαφέρει η ενασχόλησή του με αυτό;

Αν νομίζετε ότι αυτό συμβαίνει και στη δική σας οικογένεια, όπου το παιδί σας παρόλο που έχει πάρα πολλά παιχνίδια συνεχίζει να θέλει και άλλα παρατηρήστε το λίγο πιο προσεκτικά:

  • Ευχαριστεί αυτόν που του προσέφερε ένα δώρο, καταλαβαίνει ότι αυτό είναι κάτι που του τα χάρισαν επειδή το αγαπούν ή παραμένει αδιάφορο;

 

  • Πόσες ώρες αφιερώνει στο καινούργιο του παιχνίδι;

 

  • Πόσο καλά έχει μάθει να το παίζει;

 

  • Παιδεύτηκε μέχρι να ανακαλύψει τις δυνατότητες του παιχνιδιού ή βρίσκεται θαμμένο στο βάθος του κουτιού με τα αχρησιμοποίητα;

 

  • Αν δεν του το αγοράσετε εκείνη τη στιγμή που το ζήτησε πόσο καιρό θα επιμένει;

 

Το ότι ένα παιδί ζητά δεν σημαίνει ότι επιθυμεί πραγματικά. Πιθανόν να του άρεσε απλά αυτό που είδε, και να το ξεχάσει δέκα λεπτά μετά.

Ακόμη και στην περίπτωση που η επιθυμία του είναι γνήσια το να την ικανοποιούμε μόλις εκδηλωθεί, δεν είναι πάντα θετικό. Θα πρέπει να μάθει ότι όλες οι επιθυμίες στην ζωή δεν είναι πραγματοποιήσιμες ή ότι κάποια πράγματα παίρνουν χρόνο.

Επίσης η πληθώρα ερεθισμάτων (τηλεόραση, περιοδικά, διαδίκτυο, συνομιλία με συνομήλικους στο σχολείο ή το φροντιστήριο, κτλ.) εμποδίζει ένα παιδί από το να συγκεντρωθεί σε μία συγκεκριμένη απασχόληση.

Η προσοχή του τείνει να διασπάται από το καινούργιο που του παρουσιάζεται, δυσκολεύοντάς το να αφιερώσει σε ένα από τα παιχνίδια του τον αναγκαίο χρόνο που θα του επιτρέψει να το θεωρήσει σπουδαίο και μοναδικό.

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved