Πως να μάθετε στο παιδί σας να εκτιμά την αξία των δώρων

Πως να μάθετε στο παιδί σας να εκτιμά την αξία των δώρων

 

Τα Χριστούγεννα πολλοί γονείς παραξενεύονται βλέποντας τα παιδιά τους να εγκαταλείπουν τα καινούργια τους παιχνίδια στην άκρη και να περνούν αρκετές διασκεδαστικές ώρες παίζοντας με τα περιτυλίγματα, τα κουτιά και τις κορδέλες.

Ή να πρωτοτυπούν στη χρήση του καινούργιου υπέροχου κουκλόσπιτου που τους αγόρασαν, προτιμώντας να διαλύουν τα εξαρτήματα του, αντί να τοποθετούν μέσα τις κούκλες τους.

Είναι πολύ σπουδαίο για ένα γονιό να διδαχθεί από αυτό, ότι δηλαδή δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μία περιουσία για να κάνεις ένα παιδί ευτυχισμένο.

Σίγουρα η εποχή επιβάλλει έναν υπερκαταναλωτισμό. Και οι περισσότεροι από εμάς διασκεδάζουν αγοράζοντας πολλά διαφορετικά πράγματα, άλλοτε χρήσιμα και άλλοτε όχι.

Όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και ως δώρα, των οποίων ο συχνότερος αποδέκτης είναι το πολυαγαπημένο τους παιδί.

Δεν είναι σπάνιο να πηγαίνουμε ένα δωράκι στο παιδί των φίλων μας και να συνειδητοποιούμε ότι ήδη το έχει, ή να μην ξέρουμε τι να αγοράσουμε τα Χριστούγεννα στο βαφτιστήρι μας γιατί έχει τα πάντα.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να πάτε στην αντίθετη άκρη, ώστε να σας συστήσουμε μία εντελώς συντηρητική πολιτική, διότι πρέπει κανείς να συμβαδίζει ως ένα σημείο με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Απλώς τα μικρά παιδιά μπορούν να είναι ευχαριστημένα και με λιγότερα από αυτά που τους προσφέρουμε οπότε η τήρηση των ισορροπιών μακροπρόθεσμα ωφελεί όχι μόνο εσάς αλλά κυρίως το παιδί.

 

Πως να πάρετε ένα δώρο στο παιδί σας που θα του φανεί χρήσιμο; 

 

 

  • Τα μικρά παιδιά έχουν πολύ μικρή αντίληψη της αξίας των χρημάτων. Αν είναι αυτό που θέλει, θα αδιαφορήσει αν κάνει 5, 50 ή και 500 €!

 

  • Προτιμήστε δώρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ένα παιχνίδι που ήδη έχει και αγαπάει, από το να του προσφέρετε συνεχώς ένα νέο σετ. Αν έχει ήδη ένα σιδηρόδρομο, χαρίστε του μία σειρά καινούργια βαγόνια ή αν έχει ήδη ένα κουκλόσπιτο, αγοράστε του μερικά καινούργια έπιπλά, ή μια καινούργια κούκλα.

 

  • Εφόσον μπορείτε, πάρτε το παιδί μαζί σας όταν πηγαίνετε για ψώνια ακόμη και αν είναι στο σούπερ μάρκετ. Αξιοποιήστε τις βόλτες σας στα καταστήματα, ώστε να διδάξετε στο μικρό σας τις διαφορετικές αξίες των πραγμάτων.

 

  • Εξηγείστε ότι μερικά παιχνίδια είναι για πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως τα γενέθλιά του. Προτείνετέ του να δημιουργήσει μία λίστα και να σημειώνει όσα επιθυμεί, αλλά δεν μπορεί να αποκτήσει τώρα.

 

Βρείτε το χρόνο να παίξετε μαζί!
Οι περισσότεροι γονείς σήμερα εργάζονται πολλές ώρες. Τα δώρα μερικές φορές είναι ένας τρόπος να ‘κρύβουν’ τις δικές τους ενοχές, αλλά και να αποζημιώνουν το παιδί για τον πολύτιμο χρόνο που δεν του διαθέτουν.

Όμως, αυτός ο χρόνος είναι αναντικατάστατος και το παιδί σας προτιμά την παρουσία σας, από το καινούργιο που του παρουσιάζετε κάθε φορά που γυρίζετε στο σπίτι. Όταν βρίσκετε χρόνο να ασχοληθείτε με το παιδί σας, να παίξετε και να διασκεδάσετε μαζί, όχι μόνο το διαβεβαιώνετε έμπρακτα για την αγάπη και την εκτίμηση σας, αλλά ταυτόχρονα το βοηθάτε να εκπαιδευτεί και να αναπτυχθεί σωστά.

 

Η χαρά του να προσφέρει…


Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσει ένα μικρό την αξία των δώρων και να μάθει να τα δέχεται, είναι να μάθει να τα προσφέρει.

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που μπορούν οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους, είναι η χαρά του να δίνεις.

Μέσα από αυτή την διαδικασία θα καταλάβει ότι τα αντικείμενα είναι ένας τρόπος για να δείξουμε στον άλλο ότι τον αγαπάμε και τον σκεφτόμαστε και αυτή είναι η μεγαλύτερη σημασία τους.

Στην βόλτα που θα κάνετε για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια ζητήστε του να διαλέξει και αυτό μερικά μικρά δωράκια, για τα αδερφάκια του, ή τους φίλους του. Έτσι δεν θα έχει στραμμένη την προσοχή του μόνο στον εαυτό του και στις δικές του επιθυμίες.

 

Μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων… και της αλληλεγγύης!


Δείξτε μεγαλοψυχία και συμπόνια. Άλλωστε, είναι Χριστούγεννα! Αν δείτε ότι λόγω των γιορτών το παιδί σας συγκέντρωσε περισσότερα παιχνίδια από όσα μπορεί να παίξει, απλώς φυλάξτε τα.

Μαζέψτε μερικά και δώστε τα του σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.

Έτσι θα τα παίξει και θα τα ευχαριστηθεί πιο πολύ. Αν τα έχει όλα μαζί δεν θα ξέρει με τι να πρωτοπαίξει και απλώς θα μπουχτίσει πολύ γρήγορα.

Με την ευκαιρία των πολλών, νέων παιχνιδιών, μαζέψτε μερικά από τα παλιά του παιχνίδια για να τα χαρίσετε σε άλλα παιδιά που δεν έχουν.

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να μυήσετε το παιδί σας στην έννοια της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης προς εκείνους τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια μας καθημερινά.

Να πείτε στα παιδιά σας ότι μπορεί και εσείς να ήσασταν στη θέση εκείνων των ανθρώπων, που έχουν ανάγκη από λίγη στοργή, έστω και αυτές τις Άγιες Ημέρες…

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved