Χειροτεχνίες με κουκλοθέατρο και μαριονέτες

Χειροτεχνίες με κουκλοθέατρο και μαριονέτες

Φτιάξτε το δικό σας κουκλοθέατρο:

Η μαγεία του κουκλοθέατρου

Ιδιαίτερα τις περιόδους που η θερμοκρασία σημειώνει κάθετη πτώση και το πιθανότερο είναι το αγγελούδι σας να γκρινιάζει για το γεγονός ότι είναι αναγκασμένο να περνάει πολλές ώρες μέσα στο σπίτι, ήρθε ο καιρός να το μυήσετε ή ακόμη και να ανακαλύψετε μαζί τη χαρά του κουκλοθέατρου, το οποίο έχει ψυχαγωγήσει γενιές και γενιές, ήδη από τον 18ο αιώνα. Με καλή διάθεση, αρκετή φαντασία και ευρηματικότητα μπορείτε να περάσετε αξέχαστα απογεύματα αναπαριστώντας το αγαπημένο παραμύθι του μικρού σας ή φτιάχνοντας τη δική σας, μοναδική ιστορία.

 

Ξεκινήστε από τα εύκολα, φτιάχνοντας μαζί με το αγγελούδι σας το δικό σας  μικρό κουκλοθέατρο, το οποίο θα μπορείτε να κρατάτε με το ένα χέρι ενώ με το άλλο θα κινείτε τις επίσης χειροποίητες μαριονέτες σας.

 

Τι θα χρειαστείτε:

 

 • Ένα μεγάλο, άδειο κουτί δημητριακών
 • Μπογιά για χαρτόνι σε όποιο χρώμα προτιμάει τα παιδάκι σας και πινέλο. Επίσης, αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτί περιτυλίγματος
 • Χρωματιστό γκοφρέ για τις κουρτίνες του κουκλοθεάτρου ή μικρά κομμάτια υφάσματος που περισσεύουν, αν έχετε στο κουτί της γιαγιάς με τα ραφτικά 
 • Κόλλα 
 • Ψαλίδι 
 • Μολύβι

 

Κόψτε το επάνω μέρος του κουτιού των δημητριακών, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του κουκλοθεάτρου.

 

Χρησιμοποιώντας μπογιά για χαρτόνι, βάψτε το κουτί και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς. Διαφορετικά, κολλήστε με την κόλλα σας το χαρτί περιτυλίγματος.

 

 

 Κόψτε ένα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο στη μία μεγάλη επιφάνεια του κουτιού για να φτιάξετε τη σκηνή του κουκλοθεάτρου σας. Φροντίστε να αφήσετε ένα περιθώριο τουλάχιστον 5 εκατοστών, ώστε το κουτί να μπορεί να σταθεί όρθιο.

 

 

 

Πάρτε το χρωματιστό χαρτόνι, ή γκοφρέ χαρτί ή το ύφασμα, σχεδιάστε με ένα μολύβι τις δύο κουρτίνες του κουκλοθεάτρου σας δεξιά και αριστερά (όπως δείχνει η φωτογραφία) και κόψτε τις.

 

 

Κολλήστε τις κουρτίνες στο κουτί. Κόψτε ένα πολύ μικρό κομμάτι από χαρτόνι σε χρώμα που να κάνει αντίθεση με τις κουρτίνες, το οποίο υποτίθεται ότι θα κρατάει την αυλαία ανοιχτή. Το μικρό σας κουκλοθέατρο είναι τώρα έτοιμο να φιλοξενήσει την αγαπημένη παράσταση του μικρού σας.

 

Πως θα φτάξετε χειροποίητες μαριονέτες;

Σειρά έχουν τώρα οι μαριονέτες που αποτελούν και το σημαντικότερο κομμάτι του κουκλοθεάτρου. Χρησιμοποιώντας τα πιο απλά υλικά που μπορείτε να βρείτε στην κουζίνα σας, όπως ένα χάρτινο πιατάκι ή δίσκο και ένα καλαμάκι, μπορείτε να φτιάξετε ζωάκια, φρούτα, ανθρώπινους χαρακτήρες και οτιδήποτε άλλο φανταστείτε.

 

 

 

Χειροτεχνίες με ζωάκια:

Τι θα χρειαστείτε:

 • Μερικά χάρτινα πιάτα σε ότι χρώμα θέλετε. Αν, μάλιστα, μπορείτε να βρείτε και χρωματιστά πιατάκια, το αποτέλεσμα θα είναι πιο εντυπωσιακό. 
 • Ψαλίδι
 • Καλαμάκια 
 • Κολλητική ταινία και κόλλα 
 • Χαρτόνι για τις λεπτομέρειες, όπως το στόμα, το καπέλο κτλ.

 

 

 

 

Πάνω στο πιατάκι με τη βοήθεια ενός μολυβιού, σχεδιάστε το περίγραμμα (το κεφάλι ή ολόκληρο το σώμα) του ζώου ή του χαρακτήρα που θέλετε. Ένας απλός κύκλος ή οβάλ με αυτάκια είναι κατάλληλος για να φτιάξετε το κεφάλι των περισσότερων ζώων. Στη συνέχεια, κόψτε το περίγραμμα που σχεδιάσατε.

 

Για τις τελευταίες λεπτομέρειες (όπως είναι η μύτη, τα μάτια, το στόμα ή τα μουστάκια) έχετε δύο επιλογές: μπορείτε είτε να τα σχεδιάσετε με ένα μαρκαδόρο είτε να τα φτιάξετε από χαρτόνι και να τα κολλήσετε στη μαριονέτα. Ειδικά για τα μαλλιά ή τα μουστάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά κομμάτια από μαλλί για πλέξιμο, ή χοντρή κλωστή!

 

Αφού ολοκληρώσατε τη μαριονέτα σας, κολλήστε στο πίσω μέρος της ένα καλαμάκι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκια και ετοιμαστείτε για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού.

 

 

 

Χειροτεχνίες με πεταλούδα:

 

Τι θα χρειαστείτε;

 • Δύο χάρτινα πιάτα 
 • Ψαλίδι
 • Κολλητική ταινία
 • Μπογιά, μαρκαδόρους
 • Συρματάκι ψιλό τυλογμένο με ύφασμα

 

Διπλώστε το χάρτινο πιάτο στα δύο, έτσι ώστε η μία πλευρά του να ακουμπάει την άλλη.Χρησιμοποιώντας το δεύτερο χάρτινο πιάτο, κόψτε μια λωρίδα από τη μέση.

 

Στη συνέχεια κολλήστε τα δύο μισά επάνω στο διπλωμένο πιάτο (ή μπορείτε και να τα συρράψετε). Τοποθετήστε τα έτσι ώστε οι μπροστινές τους επιφάνειες να αντικρίζουν η μία την άλλη –στερεώστε μόνο τις στρογγυλές άκρες. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται δύο είσοδοι, όπου θα μπορείτε να βάλετε τα δάχτυλά σας για να κινείτε τη μαριονέτα.

 

 


Τώρα σχεδιάστε μια πεταλούδα και κάντε δύο τρύπες στην κορυφή για να τοποθετήσετε τις κεραίες της, τα δύο σύρματα, δηλαδή, τα οποία θα έχετε τυλίξει με ένα κομματάκι ύφασμα ή γκοφρέ χαρτί. Αν θέλετε, μπορείτε να κολλήσετε και ματάκια.

 

Η υπέροχη μαριονέτα σε σχήμα πεταλούδας είναι έτοιμη, ενώ μπορεί και να φτερουγίζει (με λίγη βοήθεια από το χέρι σας).

 

Χειροτεχνίες με βατραχάκι:


Τι θα χρειαστείτε:

 • Ένα πράσινο φύλλο χαρτί 
 • Ένα κόκκινο χαρτόνι 
 • Κόλλα 
 • Ψαλίδι 
 • Χρωματιστούς μαρκαδόρους

 

Διπλώστε το χαρτί σε τρία μέρη (οριζοντίως), ώστε να δημιουργηθεί ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.

Τώρα διπλώστε το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σε τέσσερα μέρη (καθέτως), ώστε να πάρει το σχήμα ενός W.

 

To W αυτό αντιπροσωπεύει το βατραχάκι σας!!! Πώς;! Μα πολύ εύκολα!

 

Ζωγραφίστε ή κολλήστε γουρλωμένα ματάκια πάνω στο βατραχάκι σας.

 

Κόψτε μια μακριά κόκκινη γλώσσα από χαρτόνι και κολλήστε την στην άκρη του στόματος του βατράχου.

 

Τοποθετήστε τον αντίχειρά σας στο χαμηλότερο δίπλωμα της μαριονέτας και τα υπόλοιπα δάχτυλα στην επάνω εσοχή. Το βατραχάκι σας ανοίγει το μεγάλο του στόμα και είναι έτοιμο για δράση!

 

 

 

Χάρτινες μαριονέτες

 

Τα δάχτυλά σας θα αποτελέσουν τα ποδαράκια ή τον κορμό για αυτές τις μαριονέτες, τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα σε μερικά μόνο λεπτά.

Τι θα χρειαστείτε:

 • Σκληρό χαρτόνι
 • Μολύβι
 • Ψαλίδι

 

 • Χρωματιστούς μαρκαδόρους

 

Επάνω στο χαρτόνι σχεδιάστε το περίγραμμα της φιγούρας που θέλετε να φτιάξετε και κόψτε το. Φροντίστε να ανοίξετε τρύπες, όπου θα τοποθετήσετε τα δάχτυλά σας. Σχεδιάστε με τους μαρκαδόρους ή κολλήστε επάνω στο χαρτόνι τις υπόλοιπες λεπτομέρειες της φιγούρας και ετοιμαστείτε για την παράσταση.

 

Μαριονέτες από κάλτσα

Τι θα χρειαστείτε:

 • Μια κάλτσα (χρώματος γκρι ή μπεζ)
 • Ψαλίδι 
 • Κόλλα 
 • Βαμβάκι, ή μάλλινες πολύχρωμες κλωστές
 • Μια πίπα του παππού και ότι άλλο έρθει στο μυαλό σας ως διακοσμητικό στοιχείο.

Τοποθετήστε την κάλτσα στο χέρι σας, ώστε ο αντίχειρας και τα δάχτυλα να είναι στη θέση για τα δάχτυλα του ποδιού και η επάνω πλευρά του καρπού να είναι στη θέση για τη φτέρνα.

 

How to Make a Sock Puppet - Step 1Για να αφήσετε χώρο για το στόμα, ανοίξτε μια σχισμή μεταξύ του αντίχειρα και των δαχτύλων σας.

 

 

 

Step 2Κόψτε ένα κομμάτι από κάποιο άκαμπτο υλικό (π.χ. πλαστικό μπουκάλι, ή κομμάτι από χοντρό χαρτόκουτο) και ένα κομμάτι ύφασμα σε οβάλ σχήμα με διαστάσεις 7 εκ. πλάτος και 12 εκ. μήκος και κολλήστε το ύφασμα επάνω στο άκαμπτο υλικό με λευκή κόλλα.

 

Step 3Αφού στεγνώσει η κόλλα, διπλώστε τα και ράψτε ή συρράψτε τα οβάλ κομμάτια στην κάλτσα. Η μαριονέτα σας έχει το στόμα της είναι έτοιμη να μιλήσει. Αν το επιθυμείτε μπορείτε να κολλήσετε ένα μικρό μακρόστενο κόκκινο πανί στο κάτω μέρος του στόματος που θα είναι η γλωσσίτσα του.

 

 

The Finished PuppetΚαι τώρα αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη να οργιάσει!!! Η μαριονέτα σας μπορεί να μετατραπεί σε οτιδήποτε θέλετε εσείς και το αγγελούδι σας, ζωγραφίζοντας ή κολλώντας μαλλιά, μουστάκι, φρύδια, πουκάμισο ή γραβάτα.

Μαριονέτα μπαλαρίνα

Σε περίπτωση που έχετε περισσότερο χρόνο, όρεξη και πιάνουν τα χέρια σας, μπορείτε να φτιάξετε μια εντυπωσιακή μαριονέτα, που θα κινεί πόδια και χέρια και θα ενθουσιάσει το μικρό σας.

Τι θα χρειαστείτε:

 • Χαρτί και λεπτό χαρτόνι
 • Ψαλίδι 
 • Σελοτέιπ ή άλλο κολλητικό υλικό και κόλλα

 

 Σε ένα κομμάτι χαρτί σχεδιάστε μια μπαλαρίνα (ή όποια άλλη φιγούρα θέλετε) φροντίζοντας να σχεδιάσετε χωριστά τα χέρια και τα πόδια της. Στη συνέχεια, κολλήστε τα κομμάτια επάνω σε λεπτό χαρτόνι.

 

 

Κόψτε τα μέρη και ανοίξτε τρυπούλες στη θέση των μεγάλων μαύρων κουκίδων. Κολλήστε τα χέρια και τα πόδια στον κορμό χρησιμοποιώντας κολλητική ταινία ή άλλο κολλητικό υλικό.

 

 

Περάστε την κλωστή στη βελόνα και κάντε έναν κόμπο. Στη συνέχεια, περάστε ένα κορδόνι μέσα από τις μικρές τρυπούλες στα χέρια και δέστε σε κόμπο τις άκρες. Ακολουθήστε την ίδια ακριβώς διαδικασία και για τα πόδια. Δέστε ακόμη ένα κορδόνι στην κορυφή του κεφαλιού και κάντε μια θηλιά για να μπορείτε να κρεμάσετε τη μαριονέτα.

 

Με τα χέρια και τα πόδια της μαριονέτας να κρέμονται, δέστε μια κλωστή στη μέση κάθε κορδονιού, η οποία θα έχει το ρόλο του νήματος που κάνει τα χέρια και τα πόδια της να κινούνται. Και η παράσταση που θα παρασύρει το μικρό σας είναι έτοιμη να αρχίσει!

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved