Αφήστε το παιδί να βαρεθεί!

Αφήστε το παιδί να βαρεθεί!


Η λέξη "βαρέθηκα” από το παιδί είναι ο εφιάλτης των περισσότερων γονιών. Φυσικά και  είναι καλό και χρειάζεται σε ένα βαθμό να φροντίζουμε να γεμίζουμε δημιουργικά το χρόνο των παιδιών μας, να τους οργανώνουμε παιχνίδια, να πηγαίνουμε στα πάρκα και τους παιδότοπους για να παίξουν ή στον ζωολογικό κήπο. 
 
Όμως είναι επίσης  σημαντικό  να αφήνουμε τα παιδιά μας να βρίσκουν και μόνα τους τρόπους να απασχοληθούν, να χαλαρώνουν στον ελεύθερο χρόνο τους, να χαμηλώνουν τους ρυθμούς που τους έχει επιβάλει το σχολείο, να μην τα κάνουμε να νοιώθουν  υποχρεωμένοι να μετατρέπουν την κάθε ελεύθερη στιγμή σε κάτι "χρήσιμο" ή "μορφωτικό".
 
Είναι αλήθεια πως η λέξη "βαριέμαι" δεν αρέσει στους γονείς! Όμως δεν τίθεται   λόγος να εκνευρίζεστε ούτε να αγχώνεστε αν το παιδί σας βαριέται, το αντίθετο μάλιστα. Μέσα από την απουσία δομημένης απασχόλησης το μυαλό ενός παιδιού βρίσκει το χρόνο να επεξεργαστεί και να παρατηρήσει το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω του, να ταξιδέψει στον κόσμο της φαντασίας, να δημιουργήσει εικόνες, να βρει έναν μοναδικό τρόπο να διασκεδάσει τον εαυτό του. 
 
Σύμφωνα και με τους ειδικούς, ο ελεύθερος χρόνος και το ελεύθερο παιχνίδι είναι ένας ιδανικός τρόπος για να μην μετατρέπουμε τα παιδιά σε παθητικά παιδιά  και που θα εξαρτώνται από εμάς, ή τους άλλους ανθρώπους γύρω τους τώρα ή στο μέλλον, για να περάσουν καλά, για να βρουν κάτι ενδιαφέρον με το οποίο ασχοληθούν.
 
Επομένως τώρα  το καλοκαίρι, χωρίς σχολεία και υποχρεώσεις, αφήστε το παιδί σας να βαρεθεί και να ανακαλύψει μόνο του τρόπους για να απασχοληθεί - ή απλά να ονειροπολήσει και να αφήσει την φαντασία του να καλπάσει. Του κάνει καλό!
 
 
Πηγή: Capital
Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved