Αδέλφια με 0-2 χρόνια διαφορά ηλικίας : Υπέρ και κατά

Αδέλφια με 0-2 χρόνια διαφορά ηλικίας : Υπέρ και κατά

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για ένα δεύτερο παιδί; Θα πρέπει να περιμένετε, ή να κάνετε άλλο ένα μωρό τώρα; Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του να κάνετε παιδιά με μικρή ή μεγάλη διαφορά ηλικία.


Για πολλές μαμάδες, το να κάνουν ένα δεύτερο μωρό με λιγότερο από δυο χρόνια διαφορά είναι κάτι καλό. Εξάλλου, πόσες φορές θα πρέπει να μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα ασφαλές μέρος για μωρά, ή να ψωνίσετε στηθόδεσμο θηλασμού; Επίσης, όλες οι αλλαγές που περνάτε κατά την εγκυμοσύνη, όπως και η περίοδος που βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας, είναι νωπά ακόμα στο μυαλό σας όταν έρθει το δεύτερο μωρό.

 

Πλεονεκτήματα 


Αν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ένταση, μπορεί να επιβραβευτείτε μέσα σε περίπου ένα χρόνο, με παιδιά που διασκεδάζουν το ένα το άλλο, και που βρίσκονται σε συγχρονισμό σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες.

Πολλές μαμάδες επίσης ανακαλύπτουν ότι τα παιδιά κάτω των δυο ετών τείνουν να ζηλεύουν λιγότερο το καινούργιο τους αδερφάκι. Το πιο εκπληκτικό αυτής της διαφοράς ηλικίας; Τα χρήματα.

Ενώ μπορεί να τρέμετε τα διπλά έξοδα, με δυο παιδιά κοντινής ηλικίας, θυμηθείτε ότι πολλές δραστηριότητες όπως τα μαθήματα χορού και η κατασκήνωση, προσφέρουν εκπτώσεις για τα μικρότερα αδέρφια.

 

 

Μειονεκτήματα


Το πιο σημαντικό και προφανές μειονέκτημα, είναι το χάος. Κάποιες φορές μπορεί να σας φαίνεται ότι τα παιδιά σας συντονίζουν τα καθημερινά τους νευράκια, τα ατυχήματα της τουαλέτας και τα κλαψουρίσματά τους, ώστε να μην έχετε καθόλου χρόνο ξεκούρασης.


Μπορεί να δοκιμαστεί και ο γάμος σας τις πρώτες ημέρες, μιας και οι δυο γονείς νιώθουν εξουθενωμένοι από την κουραστική ρουτίνα του ταΐσματος, των εργασιών του σπιτιού και του ελάχιστου ύπνου.

 

 

Πώς επηρεάζεται το μεγαλύτερο παιδί από τον ερχομό του δεύτερου και πως μπορείτε να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τους φόβους του.

  • Όταν ζηλεύει. Ακόμα και αν το μεγαλύτερο παιδί σας δεν φαίνεται να ζηλεύει, μπορεί να αρχίσει να συμπεριφέρεται άσχημα εξαιτίας της αναστάτωσης στο μικρό του κόσμο. Ένα παιδί ενός ή δυο χρονών, μπορεί να μην είναι ικανό να διατυπώσει τα συναισθήματά του, ή ακόμα και να καταλάβει για ποιο λόγο είναι θυμωμένο και αναστατωμένο.

 

  • Να βρίσκετε χρόνο να αγκαλιάζετε και τα δυο σας παιδιά έτσι ώστε να μην νιώσει κανένα παραμελημένο.Όταν αγκαλιάζετε το μωρό σας και το μεγαλύτερο παιδί σας βρίσκεται στο δωμάτιο, μπορείτε να πείτε «Θα σου πω κάτι για το μεγαλύτερο αδερφό σου – ξέρει να κάνει πολλά πράγματα!» και έπειτα δώστε κάποια παραδείγματα όπως το να φτιάχνει πυργάκια με ξύλινους κύβους, ή να κλωτσάει την μπάλα.

 

  • Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια – από το σύζυγό σας, τους γονείς σας ή από φίλους που μπορούν να σας προσφέρουν και ένα διάλειμμα, αλλά και κάποια επιπλέον προσοχή στο μεγαλύτερο παιδί σας. Μην βιάζεστε να τα κάνετε όλα. Θα χρειαστείτε όλη σας την ενέργεια για να είστε εσείς και τα παιδιά σας ευτυχισμένοι. 
Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved