Τηλεόραση στη βρεφική ηλικία: Γιατί είναι απαγορευτική για το μωρό σας;

Τηλεόραση στη βρεφική ηλικία: Γιατί είναι απαγορευτική για το μωρό σας;

Oι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά πριν από την ηλικία των 18 μηνών, δεν πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση ή να χρησιμοποιούν κινητές εφαρμογές.

Οι έρευνες λένε ότι το 92,2% των παιδιών ηλικίας 1 έτους, έχει ήδη χρησιμοποιήσει μια κινητή συσκευή, εκ των οποίων αρκετά έρχονται σε επαφή από την ηλικία των 4 μηνών.

 

Τι συμβαίνει όταν ένα μωρό παρακολουθεί την τηλεόραση; 

Πολλοί γονείς μπορούν να πουν ότι κάτι τέτοιο ενθουσιάζει το μωρό τους.

Ωστόσο,ενώ τα βρέφη μπορούν να κοιτάξουν τα φωτεινά χρώματα και την κίνηση σε μια οθόνη, οι εγκέφαλοί τους είναι ανίκανοι να τα επεξεργαστούν.

Ο εγκέφαλος ενός μωρού χρειάζεται περίπου 18 μήνες για να αναπτυχθεί σε σημείο όπου τα σύμβολα της οθόνης να αντιπροσωπεύουν τα αντίστοιχά στον πραγματικό κόσμο.

 

Τι χρειάζεται πραγματικά ένα βρέφος;

Αυτό που τα βρέφη και τα μικρά παιδιά χρειάζεται να μάθουν περισσότερο είναι η αλληλεπίδραση με τους γύρω τους.

Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να συνομιλούν με έναν παππού ή γονέα μέσω βίντεο, όταν οι τελευταίοι βρίσκονται μακριά, αλλά όταν πρόκειται για την καθημερινή τους εκμάθηση, θα πρέπει να αγγίξουν τα πράγματα, να τα κουνήσουν, να τα πετάξουν και πάνω απ 'όλα να βλέπουν τα πρόσωπα και να ακούνε τις φωνές εκείνων που αγαπούν περισσότερο.

Οι εφαρμογές μπορούν να διδάξουν τα μικρά παιδιά να πατάνε και να κουνάνε το χέρι τους σε μία οθόνη, αλλά οι μελέτες λένε ότι αυτές οι δεξιότητες δεν μεταφράζονται σε πραγματική μάθηση.

 

Αν "είστε αυτό που τρώτε", τότε ο εγκέφαλος σας είναι αυτό που βιώνετε και η ψυχαγωγία μέσω βίντεο είναι σαν το junk food.

 

 

Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο τι κάνουν τα μικρά παιδιά, ενώ παρακολουθούν τηλεόραση αλλά σε αυτά που δεν κάνουν.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά είναι προγραμματισμένα για να μαθαίνουν μέσω της αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους.

Οι εκφράσεις του προσώπου, ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος ανάμεσα σε ένα μικρό παιδί και τον γονέα του είναι καθοριστικές για την ανάπτυξη του χαρακτήρα του παιδιού και της σχέσης του με τον γονέα του.

Κάθε φορά που ένας από τους δύο, είτε το παιδί είτε ο γονέας, παρακολουθεί τηλεόραση, σταματάει να υφίσταται οποιαδήποτε αλληλεπίδραση μεταξύ τους .

 

Τι προκαλεί η τηλεόραση στα μωρά;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης, πριν από την ηλικία των 18 μηνών, έχει διαρκείς αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη γλωσσών των παιδιών, στις δεξιότητες ανάγνωσης και στη βραχυπρόθεσμη μνήμη. 

Έχει κατηγορηθεί επίσης, για προβλήματα με τον ύπνο και την προσοχή.

Με το να έχετε την τηλεόραση ανοιχτή, ακόμα κι αν "κανείς δεν την παρακολουθεί", αρκεί για να καθυστερήσει την ανάπτυξη της γλώσσας του παιδιού σας.

Σύμφωνα με έρευνες, ένας γονέας λέει 940 λέξεις την ώρα κατά μέσο όρο, όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το παιδί του.

Με την τηλεόραση σε ανοιχτή, ο αριθμός αυτός μειώνεται στις 770! Λιγότερες λέξεις σημαίνουν λιγότερη μάθηση.

 

Από ποια ηλικία μπορεί να παρακολουθεί τηλεόραση το παιδί και κάτω από ποιες προυποθέσεις; 

Μετά την ηλικία των δύο ετών ένα παιδί, μπορεί να αναπτύξει δεξιότητες μέσω της τηλεόρασης, αρκεί το πρόγραμμα να έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και κατάλληλο για την ηλικία του.

Για αυτό το περιεχόμενο θα πρέπει να επιλέγεται πολύ προσεκτικά από τους γονείς.

Τα διαδραστικά προγράμματα , όπως “Η ντόρα η εξερευνήτρια”, όπου τα παιδιά απαντούν στις ερωτήσεις των χαρακτήρων είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο, περιορίστε το χρόνο παρακολούθησης στη 1 ώρα την ημέρα, από την ηλικία των 18 μηνών έως την ηλικία των πέντε ετών.

 

Extra tips!

  • Επειδή τα παιδιά σας έχουν ως πρότυπο, καλό θα είναι να ελαττώσετε και οι ίδιοι τις ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης. 

 

  • Τέλος, μην αφήνετε την τηλεόραση ανοιχτή, αν δεν παρακολουθεί κανείς στο σπίτι, γιατί μετά τα παιδιά θα την αναζητάνε μόνο και μόνο λόγω συνήθειας.
Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved