Θηλασμός

Θηλασμός

 

Ο θηλασμός είναι ένα δώρο που προσφέρουν οι μητέρες στα μωρά τους από τότε που υπήρχε ο άνθρωπος. Είναι ένα θαύμα από τη Μητέρα Φύση προς όλες τις μητέρες του κόσμου! Πρόκειται για τη μοναδική επαρκή πηγή διατροφής και οι σύγχρονες ιατρικές έρευνες έχουν καταλήξει ότι είναι πολύ υγιεινό για το παιδί αλλά και για την μητέρα.

 

 

Ορισμένες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το θηλασμό:

 

 • Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για νεογέννητα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
 • Το γάλα σας είναι η μόνη τροφή που θα χρειάζεται το μωρό σας για τους πρώτους πέντε - έξι μήνες της ζωής του.
 • Το μητρικό γάλα είναι πραγματικά «η καλύτερη τροφή που υπάρχει»! Όσο τρώτε υγιεινά και πίνετε πολλά υγρά, αυτή η τροφή θα είναι πάντα διαθέσιμη.
 • Επίσης, έχει τις σωστές ποσότητες όλων των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται το μωρό σας για να μεγαλώσει.
 • Είναι σχεδιασμένο έτσι από τη φύση, ώστε να είναι ευκολοχώνευτο στο ελλιπούς ανάπτυξης πεπτικό σύστημα του μωρού.
 • Περιέχει ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τα μωρά από ασθένειες. Ουσιαστικά, τονώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που πίνουν μητρικό γάλα έχουν λιγότερους κολικούς και διάρροιες, λιγότερα κρυολογήματα και μολύνσεις στα αυτάκια τους, κ.ά.
 • Επίσης μπορεί να προστατεύσει το μωρό από διάφορες αλλεργίες, προλαμβάνοντας την εκδήλωσή τους.
 • Ο θηλασμός είναι πολύ βολικός. Το γάλα σας είναι πάντα καθαρό, στη σωστή θερμοκρασία, και έτοιμο για σερβίρισμα όταν το μικρό σας πεινάει.
 • Διάφορες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης στα βρέφη.
 • Τέλος, είναι πιο οικονομικό, μιας και γλιτώνετε τα χρήματα για τεχνητά γάλατα και πολλά μπιμπερό και μπουκάλια.

 

Ο θηλασμός έχει πλεονεκτήματα και για τη μητέρα

 

Δεν θα έχετε μόνο την προσωπική, συναισθηματική ευχαρίστηση του να γνωρίζετε ότι το σώμα σας συνεχίζει να φροντίζει και να τρέφει το μωρό σας, αλλά θα παρατηρήσετε ότι μέσω του θηλασμού θα γυρίσετε πιο γρήγορα στο σώμα που είχατε πριν μείνετε έγκυος.

Επίσης, ο θηλασμός ενισχύει το ψυχικό δέσιμο μεταξύ της μητέρας και του μωρού. Με τον θηλασμό απελευθερώνονται κάποιες ορμόνες που συστέλλουν την μήτρα και την βοηθάνε να επιστρέψει πιο γρήγορα στο αρχικό της μέγεθος.

Επίσης, επειδή το λίπος που είχε συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρησιμοποιείται για την παραγωγή του γάλακτος, η μητέρα που θηλάζει συνήθως επιστρέφει στο αρχικό της βάρος πιο γρήγορα.

Πολλές μητέρες βρίσκουν τον θηλασμό πολύ ικανοποιητική εμπειρία, γιατί νιώθουν σαν να δίνουν ένα μέρος του εαυτού τους στο μωρό τους.

Κατά τον θηλασμό, το μωρό σας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το δέρμα σας και ανταποκρίνεται στη μυρωδιά τη δική σας, αλλά και του γάλακτός σας. Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνουν και κάποιες θυσίες.

Επειδή το φαγητό που τρώτε θα γίνει η τροφή για το μωρό σας, οι προσεχτικές διατροφικές επιλογές είναι πολύ σημαντικές τώρα, περισσότερο και από όταν ήσασταν έγκυος.

 

Ικανότητα για θηλασμό

Σχεδόν κάθε γυναίκα μπορεί να παράγει γάλα, αφού έχει γεννηθεί το μωρό της και σχεδόν κάθε γυναίκα μπορεί να θηλάσει με επιτυχία. Παρόλα αυτά, καμία γυναίκα δεν γεννιέται με τη γνώση του πώς να θηλάσει.

Η μητέρα φύση σας δίνει την ικανότητα να τρέφετε το μωρό σας, αλλά όχι και τον τρόπο και για αυτό χρειάζεται μάθηση, υπομονή και εξάσκηση.

Ο θηλασμός ακολουθεί τους κανόνες της παραγωγής και της ζήτησης.

Όσο πιο πολύ θηλάζει το μωρό, τόσο πιο πολύ γάλα παράγει η μητέρα. Ανεξαρτήτως από το μέγεθος του στήθους σας, σχεδόν πάντα μπορείτε να παράγετε αρκετό γάλα για το νεογέννητό σας.

 

Εργαζόμενη μητέρα και θηλασμός

Η επιστροφή στη δουλειά σας, μετά τη γέννα και την πολύμηνη άδεια που δικαιούστε από τον εργοδότή σας, δεν σημαίνει απαραίτητα και την παύση του θηλασμού. Πολλές μητέρες συνδυάζουν τη δουλειά με τον θηλασμό με αρκετή επιτυχία. Όλα εξαρτώνται από το σωστό προγραμματισμό.

 

Να έχετε ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα στο μυαλό σας πριν επιστρέψετε πίσω στη δουλειά. Έπειτα, να είστε προετοιμασμένη να κάνετε οποιεσδήποτε προσαρμογές, καθώς εσείς και το μωρό σας αναπτύσσετε τη νέα σας καθημερινότητα.

 

Σας παραθέτουμε ένα σχέδιο το οποίο πολλές μητέρες βρίσκουν βολικό.

 

 • Να θηλάζετε νωρίς το πρωί, μόλις ξυπνάτε.
 • Να θηλάζετε λίγο πριν φύγετε για τη δουλειά.
 • Μπορείτε να αντλείτε το γάλα από το στήθος σας με τη βοήθεια θηλάστρου και να το αποθηκεύετε για 24 ώρες στη συντήρηση του ψυγείου σας. Όχι όμως πέραν του 24ώρου!
 • Αν αποθηκεύετε το μητρικό σας γάλα στο ψυγείο, ζητήστε στο άτομο που προσέχει το μωρό σας, να του δίνει ένα με δύο μπουκάλια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Να θηλάζετε το μικρό σας αμέσως μόλις γυρίζετε από τη δουλειά.
 • Να θηλάζετε τουλάχιστον άλλη μία ή δυο φορές κατά τις απογευματινές ώρες.

 

Πρέπει να πίνετε πολλά υγρά

 

Κάποιες μητέρες όταν έχουν ρεπό ή δεν δουλεύουν, θηλάζουν κάθε φορά που χρειάζεται να τραφεί το μωρό. Κάποιες άλλες, ακολουθούν το πρόγραμμα που έχουν βάλει για τις ημέρες που δουλεύουν.

Μιας και οι μητέρες που θηλάζουν χρειάζεται να πίνουν επιπλέον υγρά για να μπορούν να παράγουν αρκετή ποσότητα γάλακτος, καλό θα ήταν να έχετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στη δουλειά ένα αναψυκτικό ή αφέψημα χωρίς την προσθήκη καφεΐνης.

Και θυμηθείτε να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό ή κάποιο άλλο υγρό κάθε φορά που ετοιμάζεστε να θηλάσετε.

Επίσης πρέπει να τρώτε θρεπτικές τροφές. Να έχετε μαζί σας στη δουλειά ή στο αμάξι σας υγιεινά σνακ. Ακόμα και αν δεν χάσετε αμέσως όλα τα κιλά που πήρατε κατά την εγκυμοσύνη σας, μην διαλέξετε την περίοδο που θηλάζετε να κάνετε κάποια δραστική δίαιτα.

Ίσως να θελήσετε να αγοράσετε κάποια καινούργια ρούχα για τη δουλειά σας, ή να δανειστείτε κάτι, μέχρι να επιστρέψετε στο μέγεθος που φορούσατε πριν μείνετε έγκυος.

Οι εργαζόμενες μητέρες ίσως να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζονται περισσότερο ύπνο το βράδυ. Προσπαθήστε να κοιμάστε νωρίς το βράδυ. Το να κοιμάστε επιπλέον ώρες όταν δεν δουλεύετε, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να νιώθετε πιο ξεκούραστες.

Το άγχος είναι ο χειρότερος εχθρός του θηλασμού, καθώς μπορεί να διακόψει την παραγωγή γάλακτος. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό όταν επιστρέφετε από τη δουλειά, να βρίσκετε χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση.

 

 

Τα συναισθηματικά πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι ανυπολόγιστα

 

Παρέχει τον πιο στενό τρόπο που μπορεί μια μητέρα να φροντίσει το μικρό της και θέτει σε εφαρμογή μια πολύ ξεχωριστή και τρυφερή σχέση.

Δεν είναι τυχαίο που τα μάτια του νεογέννητου, τα οποία δεν μπορούν να εστιάσουν σε αντικείμενα που βρίσκονται μακριά ή κοντά του, μπορούν να δουν πεντακάθαρα το πρόσωπο της μητέρας του, όταν βρίσκεται σε απόσταση 25 εκατοστών από το πρόσωπό του –η ακριβής απόσταση μεταξύ τους, όταν βρίσκεται στο στήθος της. Ο θηλασμός είναι μια σχέση αγάπης και προσοχής που αναπτύσσεται με το χρόνο και κάνει ανυπολόγιστο καλό στο μωρό, αλλά και στη μητέρα.Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved