Print this page

Πως θα βγάλει το παιδί μου την πάνα; - Smilefamily

Εκπαιδεύοντας το νεοσύλλεκτο της τουαλέτας!


Το παιδάκι σας είναι 2 με 3 χρονών, μια περίοδος όπου συνήθως τα παιδιά αποκτούν ένα ενδιαφέρον να πειραματιστούν στο γιογιό ή την λεκάνη της τουαλέτας σας.

Αν το παιδί αρχίσει να σας παρακολουθεί πώς χρησιμοποιείτε την τουαλέτα και θέλει να σας βοηθάει όταν πάτε να πατήσετε καζανάκι, τότε μάλλον θέλει να σας μιμηθεί σύντομα.

Δεν έχετε λοιπόν παρά να στηρίξετε αυτή την προσπάθειά τους ενισχύοντας την περιέργειά τους και βοηθώντας τα με τις χρηστικές λεπτομέρειες.

 

Αρνείται να κόψει την πάνα, γιατί;

Αφού λοιπόν έχετε τις παραπάνω ενδείξεις, θα πρέπει να ξεκινήσετε την προσπάθεια εκπαίδευσης του παιδιού σας στο savoir-vivre της τουαλέτας.

Αυτό μοιραία δεν θα είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να επιδείξετε αρκετή υπομονή γιατί το μωρό, χωρίς να το κάνει πάντα από πείσμα, θα παρουσιάσει κάποιες αρνήσεις, αλλά και κάποιες απροσεξίες που θα έχουν ως αποτέλεσμα κάποιες «ζημιές»!

 

 

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι η άρνηση του να τραβήξει καζανάκι, μπορεί να ξανά-θελήσει τις πάνες του, να τα «κάνει» κάποια στιγμή απροειδοποίητα κ.λ.π.

Το σημαντικό σε αυτά τα προβλήματα είναι η αντίδραση των γονιών γιατί σε έναν μεγάλο βαθμό, αυτή θα καθορίσει και την επανάληψη ή μη των «άτυχων» στιγμών της εκπαίδευσης.

Αν λοιπόν το παιδάκι σας, καταφέρνει να πάει εγκαίρως στη λεκάνη της τουαλέτας αλλά αρνείται πεισματικά να τραβήξει το καζανάκι, αντιμετωπίστε το στωικά.

Όσο γελοίο και αν ακούγεται, για τα παιδιά είναι σημαντικό. Γι’ αυτό, θα ήταν πολύ χρήσιμο να μην τα μαλώσετε.

Εξηγήστε γιατί πρέπει να τραβάει το καζανάκι με τη δική σας λογική και δείξτε υπομονή.

Σιγά- σιγά, θα καταλάβει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το κάνει και θα συμφιλιωθεί και με αυτή την πλευρά της διαδικασίας.

 

 

Διακοπή πάνας και έξοδος

Τι γίνεται όταν θέλετε να πάτε μια βόλτα ή σε μια επίσκεψη;

Ένα άλλο συχνό πρόβλημα είναι το μπέρδεμα που παθαίνει το παιδί όταν βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο από την πάνα στο γιογιό ή στη λεκάνη και βγαίνει από το σπίτι.

Στο αυτοκίνητο συμβαίνουν πολλά «ατυχήματα» με τα τσίσα. Ακόμα όμως και αν συμβαίνει αυτό, καλό είναι να μην βάζετε πάνα στο παιδί μόνο για την έξοδο για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, επειδή είναι πολύ πιθανό ότι θα μεγαλώσετε την σύγχυσή του.

Όταν βγαίνετε λοιπόν από το σπίτι, φροντίστε να κουβαλάτε μαζί σας ένα γιογιό που θα πρέπει να έχει δει και το παιδί ότι το παίρνετε μαζί σας, για να ξέρει ότι μπορεί να σάς το ζητήσει με το που θα αισθανθεί την ανάγκη.

Επίσης, μην παραλείψετε να πάτε το παιδί σας στην τουαλέτα με το που θα φτάσετε στον προορισμό σας αλλά και πριν φύγετε από κάπου για να επιστρέψετε στο σπίτι σας.

 

 

Θέλει πάλι να φορέσει πάνα

Αν πάλι το παιδί σας ενώ έχει βάλει το γιογιό στη ζωή του, αλλά ξαφνικά σας ξαναζητάει επίμονα να του βάζετε πάνα, τότε, είναι προφανές ότι κάτι συμβαίνει που το έχει επηρεάσει και δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την ίδια τη διαδικασία της ούρησης.

Καθίστε να μελετήσετε λίγο τι συμβαίνει στο σπίτι σας και τι μπορεί να έχει επηρεάσει την ατμόσφαιρα σε αυτό.

Επειδή η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα εξελικτικά στάδια που περνούν τα παιδιά 2-3 ετών, είναι και από τα πρώτα που επηρεάζονται όταν συμβαίνει κάτι που επιδρά στην ψυχολογία τους, όπως για παράδειγμα, η γέννηση ενός παιδιού που αλλάζει τη ρουτίνα στο σπίτι ή κάτι που το φόβισε στην τουαλέτα, όπως ότι θα τον «ρουφήξει» κάτω η λεκάνη ή ότι κάποιο υπόγειο τερατάκι θα πεταχτεί από το νερό.

Αν λοιπόν, το παιδί σας έχει ατυχήματα σε σχέση με την ούρηση τακτικά, χρησιμοποιήστε και πάλι πάνες μέχρι να είναι πάλι σε ψυχολογική κατάσταση να ξαναπροσπαθήσει την απεξάρτηση από αυτές.

Τέτοια «πισωγυρίσματα» είναι συνηθισμένα αλλά δεν τα εμποδίζουν να επιτύχουν έστω και λίγο αργότερα τους στόχους τους.

 

 

 

Κόψιμο πάνας και δυσκοιλιότητα

Τσισάκια ναι… κακάκια «γιοκ»!

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις παιδιών που ενώ τα καταφέρνουν πολύ καλά με τα τσίσα τους, αρνούνται να κάνουν και κακά στη λεκάνη της τουαλέτας.

Αυτή είναι μια κατάσταση που θα πρέπει να παρακολουθήσετε πολύ στενά επειδή μπορεί αυτή η άρνησή του να το οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή και να προκαλείται από δυσκοιλιότητα.

Ίσως οι ενοχλήσεις που νιώθει, λόγω αυτής της δυσλειτουργίας του εντέρου του να το κάνουν να μην θέλει να προσπαθήσει λόγω φόβου για τον πόνο που θα νιώσει.

Αν αυτή η κατάσταση επιμείνει για αρκετές μέρες, ζητήστε τη γνώμη του παιδιάτρου σας.

 

Απαλλαγή από πάνα - Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι σημαντικός 

 

Πάντως, σε όλα αυτά τα προβλήματα, τα παιδιά νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά και αναζητούν επίμονα με το βλέμμα τους την αντίδραση της μαμάς ή του μπαμπά.

Εκεί ακριβώς κρίνεται και το παιχνίδι της συνέχισης ή της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Υπάρχουν λοιπόν πράγματα που πρέπει να πείτε στο παιδί σας εκείνη την ώρα, αλλά κυρίως πράγματα που δεν πρέπει να του πείτε.

 

-Χρειάζεται να το ενθαρρύνετε

Πρέπει λοιπόν να του πείτε: «Δεν πειράζει. Ατυχήματα συμβαίνουν!». Αυτό θα ενθαρρύνει το παιδί να ξαναπροσπαθήσει έστω και αν έχει στο μυαλό του το ενδεχόμενο της αποτυχίας.

Αν του πείτε: «Μα είπαμε να μην ξανακάνουμε πάνω μας τσίσα και κακάκια!», μάλλον τον εκνευρισμό σας ικανοποιείται παρά οτιδήποτε άλλο. Η επανάληψη ή ο εκνευρισμός δεν βοηθάει κανέναν και κυρίως το παιδί.

 

-Μην το επιπλήξετε για την «αποτυχία» του

  • Μιλήστε του με διάθεση περιποίησης και πείτε του «Ας πλυθούμε τώρα. Κάποια στιγμή, θα τα καταφέρουμε!»Με αυτόν τον τρόπο, δεν ρίχνετε όλη την ευθύνη επάνω στο παιδί και η δική σας βεβαιότητα θα το κάνει να νιώσει πιο σίγουρο για τον εαυτό σας.

 

  • Αν του πείτε όμως: «Είσαι πολύ μεγάλο παιδί για να τα κάνει επάνω του!», αυτά τα λόγια θα του προκαλέσουν ντροπή, κάτι που μπορεί να του προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές κυρίως ψυχολογικές που θα δυσκολέψουν τη διαδικασία της απεξάρτησής του από τις πάνες, αλλά δυστυχώς, όχι μόνο!

 

-Αποφύγετε το στρες. Δεν βοηθάει

Καλό είναι να έχετε υπ’ όψιν σας μερικές φάσεις που έτσι κι αλλιώς δεν θα ήταν καλό για τα νεύρα του παιδιού σας αλλά και για τα δικά σας, να προσπαθήσετε να του μάθετε να μην τα κάνει επάνω του.

Το στρες δεν είναι σύμμαχος στη διαδικασία της «απεξάρτησης» από τις πάνες.

Οπότε, αν το παιδί ετοιμάζεται να πάει στο προνήπιο, όταν του κόβετε τον θηλασμό ή το μπιμπερό, αν μετακομίζετε, αν χωρίζετε ή αν προκύπτει και νέο μέλος στην οικογένεια, μην το πιέσετε να αλλάξει και συνήθειες ούρησης.

 

 

Μικρά τρικ που βοηθάνε

Όταν οι γενικότερες συνθήκες το επιτρέπουν, προσπαθήστε να κάνετε την συμφιλίωση του παιδιού σας με την λεκάνη της τουαλέτας πιο εύκολη.

Υπάρχουν κάποια «ανορθόδοξα» αλλά αποτελεσματικά τρικ που μπορείτε να προσαρμόσετε στις προτιμήσεις του παιδιού σας και τις ιδιομορφίες του χαρακτήρα του.

 

-Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για την απαλλαγή από την πάνα

Αν έχετε κοριτσάκι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του φοράτε φορεματάκια, οπότε ακόμα και αν το θυμάται τελευταία στιγμή, να προλαβαίνει να κάνει τσίσα στο γιογιο της.

Είναι ενδεικτικό ότι οι παλιές γυναίκες θεωρούσαν το καλοκαίρι κατάλληλη εποχή για να κόψει το παιδί την συνήθεια να τα κάνει επάνω του.

Ακόμα και αν είναι αγοράκι, όταν είστε σπίτι, αφήστε το γυμνό από τη μέση και κάτω και το γιογιό σε ετοιμότητα!

 

-Αποστολή: …στεγνές νύχτες!

Τα περισσότερα παιδιά, ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας είναι τύποι και υπογραμμοί σε ό,τι αφορά την τουαλέτα, τη νύχτα, δεν καταφέρνουν κάτι ανάλογο.

Και δικαίως, επειδή μες στον ύπνο τους, λειτουργούν τα αντανακλαστικά που τους είναι πιο εύκολα.

Επειδή όμως αυτό είναι λίγο βασανιστικό για εσάς αλλά σε λίγο θα είναι βασανιστικό και γι’ αυτά, πρέπει να επιστρατεύσετε κάποια κολπάκια για να επισπεύσετε την καταπολέμηση της «υγρής πιζάμας».

 

-Μειώστε τα υγρά πριν τον ύπνο

Ξεκινήστε, μειώνοντας τα υγρά που δίνετε στο παιδί μετά τις έξι το απόγευμα, χωρίς ωστόσο να φτάσετε στο σημείο να το αφυδατώσετε!

Αν διψάσει, βεβαίως και θα πρέπει να του δώσετε νερό. Επίσης, για να μην γίνει μούσκεμα το στρώμα του παιδιού από κάποιο ατύχημα, βάλτε ένα υπόστρωμα κάτω από το κρεβάτι, αλλά χωρίς να το δει.

Βάλτε επίσης, ένα έπαθλο. Πείτε του ότι αν καταφέρει και μείνει στεγνό για πέντε νύχτες, τότε θα κερδίσει ένα παιχνίδι ή μια βόλτα που σας ζητάει εδώ και καιρό.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει κάποια βραδιά μετά το έπαθλο, μην του το πάρετε πίσω!

 

 

Related items