Πως κόβουμε τα νύχια του μωρού; Ι Smile family

Πως κόβουμε τα νύχια του μωρού; Ι Smile family

Ανησυχείτε για το πως θα κόψετε τα νύχια του μωρού σας;

Σημαντικό είναι να μην αγχώνεστε. Θα τρέμετε και θα το τραυματίσετε, ακριβώς δηλαδή αυτό που θέλετε να αποφύγετε.

Είναι αρκετά δύσκολο να κρατηθεί ήρεμο το μωρό και ταυτόχρονα να συγκεντρώνεστε για να μην κάνετε κάποια λάθος κίνηση και το τραυματίσετε.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, τα νύχια των μωρών μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και πρέπει να κόβονται μια φορά την εβδομάδα.

Επίσης, τα βρέφη δεν ελέγχουν ακόμα καλά-καλά τα χέρια τους κι αν δεν τα περιποιείστε τα νύχια αρκετά συχνά μπορεί να γρατσουνισθούν σε πρόσωπο και λαιμό και θα φαίνεται σαν να τα βάλατε να παίξουν με τη γάτα!

 

Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε την διαδικασία κόψιμου του νυχιού πιο εύκολη για εσάς και λιγότερη επώδυνη για το μωρό σας

 

"Πότε θα ξεκινήσω να κόβω τα νύχια του μωρού μου;"


Τα νύχια των χεριών όσο και των ποδιών χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση και προσοχή. Είναι σημαντικό να τα περιποιείστε από την αρχή, δηλαδή μερικές εβδομάδες μετά τη γέννησή του.

Για τις πρώτες 3-5 εβδομάδες τα νύχια του μωρού σας είναι υπερβολικά λεπτά. Κατά τη γέννηση τα νύχια θα είναι αρκετά μακριά.

Τα βρέφη έχουν τη συνήθεια να ακουμπούν το πρόσωπό τους πάνω στα χεράκια τους, οπότε καλό είναι να αποφευχθούν οι γρατσουνιές από τα μακριά νύχια.

Τις πρώτες εβδομάδες, μια καλή ιδέα για να αποφύγετε τις γρατσουνιές στο πρόσωπο είναι να του φορέσετε γαντάκια ή μακρυμάνικες μπλούζες που στο τέλος κλείνουν τα μανίκια κι μοιάζουν με γάντια χωρίς δάχτυλα.

Δημιουργείται έτσι ένα προστατευτικό στρώμα προστασίας από ύφασμα μεταξύ των αιχμηρών νυχιών και του απαλού δέρματος του προσώπου.

Μόλις σκληρύνουν τα νύχια και είναι αρκετά μακριά, μπορείτε να αρχίσετε την περιποίηση.

 

 

"Τι θα χρειαστώ για να κόψω τα νύχια του μωρού;"

Καλό θα ήταν να επενδύσετε σε ένα καλό νυχοκοπτικό σετ για το μωρό σας και να το διατηρείτε πάντα καθαρό.

Όποια ηλικία κι αν έχει το μωρό σας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τους νυχοκόπτες ή τα αμβλύ ψαλιδάκια που είναι ειδικά διαμορφωμένα για μωρά.

Για ένα νεογέννητο θα χρειαστείτε τους μικρότερους νυχοκόπτες που θα βρείτε. Υπάρχουν αρκετά τέτοια σύνεργα σε καταστήματα καλλυντικών, στον παιδικό τομέα, ή στο φαρμακείο.

Για ασφάλεια αποφύγετε να περιποιηθείτε τα νύχια του μωρού σας με σύνεργα που χρησιμοποιείτε για τον εαυτό σας.

Εάν δεν σας αρέσει η ιδέα του νυχοκόπτη, εξοπλιστείτε με ένα αμβλύ ψαλιδάκι νυχιών, που πάλι πρέπει να είναι ειδικό για βρέφη.

Τα νύχια των μωρών είναι πιο μαλακά από των ενηλίκων και για λόγους ασφαλείας είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε παιδικά προϊόντα.

Με τον καιρό η συνήθεια αυτή θα σας γίνει πιο γνώριμη και θα έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για να το κάνετε.

 


Συμβουλές για να κόψετε τα νύχια του μωρού σας με τον πιο ανώδυνο τρόπο


Βρείτε ένα σημείο με αρκετό φως για να βλέπετε καλύτερα. Ξεχωρίστε το νύχι από το δέρμα με το να ασκήσετε ελαφρά πίεση στο δέρμα του δαχτύλου που βρίσκεται κάτω από το νύχι.

Βοηθά στο να προεξέχει το νύχι και σας είναι πιο εύκολο να το κόψετε κατάλληλα.

Εάν χρησιμοποιείτε ψαλιδάκι, είναι καλύτερο να κόψετε το νύχι με μία κίνηση αντί για περισσότερες μικρές κινήσεις.

Αποφεύγετε έτσι τη δημιουργία κοφτερών εξοχών από τις γωνίες του κομμένου νυχιού.

Μην αφήσετε τα νύχια των χεριών και των ποδιών να μακρύνουν πολύ πριν τα κόψετε. Τα νύχια των ποδιών τείνουν να μακραίνουν βραδύτερα από ότι αυτά των χεριών.

Μην κόψετε παραπάνω από το λευκό κομμάτι του νυχιού. Αφήστε να υπάρχει λίγο για την ευκολία και για να είναι πιο βολικό για το μωρό σας.

 

 

Κόψτε τα νύχια του μωρού σας την ώρα που κοιμάται


Ένας καλός και βολικός τρόπος για να περιποιηθείτε τα νύχια του μωρού σας είναι να το κάνετε ενώ εκείνο κοιμάται βαθιά.

Κατά αυτόν τον τρόπο δεν θα φέρει αντίσταση ούτε θα προσπαθήσει να ξεφύγει, χαμηλώνοντας έτσι τον κίνδυνο να του κόψετε το δέρμα.

Εάν είναι δυνατόν, ακόμα κι όταν το μωρό σας κοιμάται, δεχτείτε και την βοήθεια ενός άλλου προσώπου για καλύτερη αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερη ευκολία.

Αφήστε κάποιον να βαστά το χέρι του σταθερά ενώ εσείς κάνετε τη δουλειά σας αφαιρώντας το άχρηστο, επιπλέον κομμάτι νυχιού.

 

 

 

Σε περίπτωση ατυχήματος...

Εάν τύχει να χαράξετε ελαφρώς το δερματάκι του, μην σας πάρει και από κάτω. Συμβαίνει σε κάθε γονιό τουλάχιστον μία φορά!

Απλά σκουπίστε το αίμα από το σημείο εκείνο και ασκείστε λίγη πίεση, ώστε να σταματήσει το αίμα να τρέχει. Αφού σταματήσει, καθαρίστε την περιοχή με ένα αντισηπτικό.

 

Διαβάστε επίσης  8 συμβουλές για να κόψετε τα νύχια του μωρού σας χωρίς να το τραυματίσετε.

 

Όσο μεγαλώνει το μωρό...


Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και έως τους 3 μήνες, η διαδικασία κοπής των νυχιών παραμένει περίπου η ίδια.

Αν το μωρό σας κάθεται ήσυχο και σας αφήνει να του περιποιείστε τα νύχια χωρίς να ενοχλείται, νιώστε σιγουριά και κάνετέ το άνετα.

Αν από την άλλη δεν σας αφήνει και έχει την τάση να ξεφεύγει και να κουνιέται συνεχώς, καλύτερα να περιμένετε ώσπου να αποκοιμηθεί.

Όταν φτάσει 6 μηνών, η διαδικασία του κοψίματος των νυχιών γίνεται δυσκολότερη.

Είναι η ηλικία όπου κυριαρχεί η περιέργεια για το οτιδήποτε υπάρχει στο περιβάλλον γύρω του και το μωρό σας δεν κάθετε στιγμή ήσυχο, αλλά κινείται συνεχώς.

Δεν είναι σε θέση να συνεργαστεί μαζί σας σε αυτή τη διαδικασία. Εκτός βέβαια αν το μωρό σας είναι ήρεμος τύπος και συνεργάζεται μαζί σας άνετα χωρίς να φέρει αντίσταση και κουνιέται διαρκώς.

 

 

Όλα είναι θέμα συνήθειας...


Η ενέργεια αυτή τελικά δεν είναι και τόσο τρομερή όσο φαντάζει. Στην πραγματικότητα αποτελεί θέμα συνήθειας, τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Κρατήστε απαλά το ένα χέρι και σταθεροποιείστε το πρώτο δάχτυλο. Με το άλλο χέρι φέρτε τον νυχοκόπτη ή το ψαλιδάκι στην κατάλληλη θέση και κόψτε.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και με τα νύχια των ποδιών. Θυμηθείτε, όμως, να μην κόψετε πολύ βαθιά.

Κόψτε ως εκείνο το σημείο ακριβώς που αρχίζει να μεγαλώνει το νύχι έξω από το δέρμα, όχι πιο πριν.

Πριν από το σημείο αυτό που αρχίζει να εξέχει το νύχι, υπάρχει πολύ ευαίσθητο δέρμα, όπως άλλωστε και στους ενήλικες.

Αν κοπεί στο σημείο αυτό θα βγάλει αίμα και θα πονάει για αρκετές μέρες. Η υγιεινή γενικά είναι πολύ σημαντική για την ευεξία του μωρού σας.

Φροντίστε να του παρέχετε το καλύτερο που μπορείτε!

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved