Πότε περπατάνε τα μωρά ; Δείτε όλα τα στάδια της εξέλιξης του!

Πότε περπατάνε τα μωρά ; Δείτε όλα τα στάδια της εξέλιξης του!

Τα πρώτα βήματα του μωρού σας!

 

Το μωράκι σας έσβησε το πρώτο του κεράκι και ακόμα δεν έχει περπατήσει;


Σκέφτεστε πώς για αυτό το λόγο ίσως το παιδάκι σας να μην είναι τόσο έξυπνο;

Η Σοφούλα, η κόρη της φίλης σας, «τρέχει» όπως λέει περήφανα η μαμά της από 10 μηνών;

Μην δίνετε σημασία στα λεγόμενα και στις εμπειρίες συγγενών και φίλων.

Το πότε ένα μωράκι θα κάνει το θρυλικό πρώτο του βήμα δεν συνδέεται ούτε με την εξυπνάδα ούτε με το βάρος ή το ύψος του ούτε με το πόση βοήθεια δέχεται από τους γονείς του.

 

 

Η μοναδικότητα: Το κάθε παιδί έχει το δικό του χρονοδιάγραμμα για το πότε θα περπατήσει.


Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε παιδικό ξεκίνημα είναι μοναδικό.

Οι στατιστικές λένε πώς ένα μωρό κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα μεταξύ του 12ου και 14ου μήνα της ζωής του.

Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από μωρό σε μωρό.

Αν όμως, το δικό σας παιδί καθυστερεί μην ανησυχήσετε!

Πολλά, απολύτως φυσιολογικά και υγιή παιδιά περπατούν κατά τον 16ο με 19ο μήνα.

Άλλα, πάλι, μωράκια περπατούν πολύ νωρίτερα και άλλα πολύ αργότερα ακόμα και γύρω στους 21 μήνες της ζωής τους!

 

  

Περπάτημα και μωρό: Ο δρόμος προς την ανεξαρτησία του!


Το περπάτημα του μωρού είναι ένα σημείο – σταθμός στην εξέλιξη του.

Εκεί που το βλέπετε να μετακινείται κρατώντας το τραπεζάκι του σαλονιού ή τον καναπέ, εκεί κάνει δύο αβέβαια βηματάκια και πέφτει στην αγκαλιά σας.

 

Αυτά τα πρώτα βήματα σηματοδοτούν και την αρχή της ανεξαρτησίας του, καθώς πλέον έχει το θάρρος και τη δύναμη να αφήσει για πάντα πίσω του τη βρεφική –απόλυτα εξαρτημένη από εσάς– ηλικία και ετοιμάζεται για τις μεγάλες εξερευνήσεις της υπόλοιπης ζωής του.

 

 

Πότε περπατάνε τα μωρά ;

 

Η εξέλιξη της ανάπτυξής του μέχρι τη στιγμή που θα περπατήσει:


Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του το μωράκι σας γυμνάζει τους μυς του και μαθαίνει να συγχρονίζει τις κινήσεις του.

  • Γύρω στους 6 μήνες μαθαίνει να στριφογυρίζει το σώμα του και να κάθεται.

 

  • Γύρω στους 8 μήνες αρχίζει να μπουσουλάει και να σηκώνεται διστακτικά όρθιο, ή τουλάχιστον να προσπαθεί! Επίσης, θα προσπαθεί να στέκεται όρθιο, στηριζόμενο στα έπιπλα του σπιτιού, τα οποία θα πρέπει να είναι σταθερά ώστε να κρατούν το βάρος του και να μην υπάρξει κίνδυνος πτώσης του.

 

  • Από εκεί και πέρα, εξαρτάται καθαρά από την επιθυμία του να περπατήσει και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του, αλλά και στην καλή ισορροπία του σώματός του.

 

 

Ποιες είναι οι σωματικές ικανότητες ενός μωρού τους πρώτους μήνες της ζωής του;

Τους πρώτους μήνες της ζωής του, τα ποδαράκια του νεογέννητού σας δεν είναι αρκετά δυνατά για να υποστηρίξουν το βάρος του.

Όταν, όμως, το κρατάτε όρθιο από τις μασχαλίτσες του, θα καταφέρει να ακουμπήσει τα ποδαράκια του και να σπρώξει με όση δύναμη έχει προς τα κάτω, σαν να προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα.

 

Αυτή είναι μια συναρπαστική κίνηση που διαρκεί μόλις για δυο μήνες. Οι κινήσεις αυτές θα εξελίσσονται μέχρι να συμπληρώσει τους 5 μήνες ηλικίας του.

Σιγά – σιγά, θα αρχίσει να χοροπηδάει με δύναμη και με ρυθμικές κινήσεις όταν το κρατάτε όρθιο να ακουμπάει στα πόδια σας.

Αργότερα, θα αρχίζει να στρίβει το σώμα του, να ανακάθεται και να μπουσουλάει.

 

Μετέπειτα, όταν πλέον θα νιώθει σίγουρο για την όρθια στάση του και θα βλέπει την ικανότητά του να ισορροπεί να τελειοποιείται, τότε θα αρχίσει να κάνει δειλά – δειλά τα πρώτα του βήματα, πηγαίνοντας από έπιπλο σε έπιπλό!

Να θυμάστε να του φοράτε τα παπουτσάκια του για να το διευκολύνετε στα βήματά του και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος γλιστρήματος.

 

Καθώς θα μπορεί να στέκεται χωρίς βοήθεια, θα καταφέρει να κάνει και άλλες κινήσεις, όπως, π.χ. να σκύβει για να πιάσει παιχνίδια από κάτω, ή ότι άλλο του τραβάει την περιέργεια.

Ακόμα, θα προσπαθεί να μεταφέρει μικρά, ελαφρά πράγματα συνδυάζοντας την κίνηση με την ισορροπία και το κουβάλημα, πολυσύνθετες ενέργειες για ένα μικρό παιδί!

 

 

Τι συμβαίνει τον 9-10ο μήνα;

Μετά τον 9ο με 10ο μήνα, το μωράκι σας αρχίζει να ξεκαθαρίζει μια λειτουργία που σε εμάς τους ενήλικες φαίνεται τρομερά εύκολη και άκοπη, αλλά στην πραγματικότητα πολύ δύσκολη: το λύγισμα των γονάτων και το κάθισμα από όρθια στάση.

 

 

 

Πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα μόνο του;

 

Μέχρι τον 11ο μήνα και αφού θα έχει σκοντάψει σε όλα τα πιθανά σημεία μέσα στο σπίτι σας, θα μπορεί να στέκεται μόνο του.

Ίσως, να μπορεί να κάνει μερικά βηματάκια κρατώντας το χέρι σας.

 

Τα πρώτα του βήματα ολομόναχο θα τα κάνει μερικές εβδομάδες αργότερα, και συνήθως στις μύτες των ποδιών και με τα πέλματα στραμμένα προς τα έξω.

 

Και αν δεν περπατήσει στον πρώτο χρόνο;

Το περπάτημα είναι μια φυσική λειτουργία που δεν έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα περπάτησε το μωράκι της γειτόνισσας ή της συναδέλφου στο γραφείο, ούτε με το αν το μωρό σας είναι αγοράκι ή κοριτσάκι. ΥΠΟΜΟΝΗ!

Στους 13 μήνες τα ¾ των μωρών αρχίζουν να περπατάνε μόνα τους. Αν σε αυτή την ηλικία το παιδάκι σας ακόμα μπουσουλάει αυτό απλά σημαίνει ότι χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο.

 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον το παραπάνω άρθρο, κάντε like στην σελίδα του Smile family στο fb

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved