Περιποίηση δοντιών μωρού: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε - Smilefamily

Περιποίηση δοντιών μωρού: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε - Smilefamily

Η σωστή οδοντιατρική φροντίδα αρχίζει πριν εμφανιστεί τα πρώτα δόντια του μωρού σας.

Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα το βούρτσισμα των δοντιών του μωρού δυο φορές την ημέρα – μια μετά το πρωινό και άλλη μια φορά πριν πάει για ύπνο.

Αν δεν έχει βγάλει ακόμα δοντάκια, (κάποια παιδιά δεν βγάζουν το πρώτο τους μέχρι και την ηλικία των 17 μηνών), τυλίξτε ένα υγρό πανάκι γύρω από το δάχτυλό σας και σκουπίστε απαλά τα ούλα του για να απομακρύνετε τα επιβλαβή βακτήρια.

Με αυτό τον τρόπο αφαιρείται η πλάκα και αρχίζει το μικρό σας να προσαρμόζεται στην ιδέα του να έχει κάτι μέσα στο στόμα του.

Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται τα δοντάκια του, πάρτε μια βρεφική οδοντόβουρτσα. Βρέξτε την με νερό, αλλά χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα αφού γίνει 2 ετών.

 

Μωρό και πλύσιμο δοντιών

  • Χρησιμοποιήστε  ένα μικρό κομμάτι οδοντόπαστας φθορίου (περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού).

 

  • Μόλις αρχίσουν να ακουμπάνε τα δόντια του μωρού σας μεταξύ τους, μπορείτε να ξεκινήσετε την χρήση οδοντικού νήματος.

 

  • Γύρω από την ηλικία 2, μάθετε στην κόρη σας να φτύνει ενώ βουρτσίζει. Να μην πιει νερό προτού φτύσει γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα κατάποσης οδοντόκρεμας κατά λάθος.

 

  • Τα παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω πρέπει να χρησιμοποιούν  οδοντόκρεμα με φθόριο μεγέθους ενός μπιζελιού.

 

  • Πάντοτε να εποπτεύετε τα παιδιά κάτω των 6 ετών κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος καθώς είναι πιο πιθανό να καταπιούν οδοντόκρεμα.

 

Ακόμα και τα μωρά μπορούν να αναπτύξουν φθορά των δοντιών εάν δεν εφαρμόζονται οι καλές συνήθειες διατροφής.

Κοιμίζοντας ένα μωρό με ένα μπουκάλι μπορεί να είναι βολικό, αλλά μπορεί να βλάψει τα δόντια του.

Τα σάκχαρα από το χυμό ή το γάλα όταν παραμένουν για ώρες στα δόντια ενός μωρού, καταστρέφουν το σμάλτο. Επιπλέον η χρήση του μπιμπερό ,  γνωστή ως σύνδρομο του μπιμπερό μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο, στίγματα ή αποχρωματισμούς. Σε σοβαρές περιπτώσεις οδηγεί σε τερηδόνα.

Μην αφήστε λοιπόν ποτέ το παιδί σας να κοιμηθεί με το μπουκάλι στο στόμα και να το ταΐζετε αρκετή ώρα πριν τον ύπνο του, έτσι ώστε να μην παραμένουν στο στόμα του σάκχαρα και άλλες ουσίες που ενδέχεται να βλάψουν τα νεογιλά δόντια του μωρού σας.

Μόλις γίνει 6 μηνών, μπορείτε να εντάξετε το ποτήρι  το οποίο μειώνει τους οδοντικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση των μπουκαλιών.

 

Χρειάζεστε ιδέες για να συνεργαστεί το μικρό σας στην χρήση οδοντόβουρτσας;

  • Να είστε δημιουργικοί. Αφήστε το να διαλέξει μόνο του μια οδοντόβουρτσα. Τραγουδήστε του κάτι ώστε να του αποσπάσετε την προσοχή από τον καθαρισμό των δοντιών του, ή ρωτήστε το αν θέλει πρώτα να τα βουρτσίσει μόνο του.

 

  • Θα του φανεί παιχνίδι αν το αφήσετε πρώτα να παίξει λίγο με την οδοντόβουρτσα, και έτσι θα είναι πιο πρόθυμο να σας αφήσει να αναλάβετε εσείς τον έλεγχο. Στοχεύστε να ξοδέψετε ένα ολόκληρο λεπτό στον καθαρισμό των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών των δοντιών και των ούλων του.

 

  • Είτε το πιστεύετε είτε όχι, θα πρέπει να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε και το οδοντικό νήμα για τα δόντια του παιδιού σας.Ξεκινήστε από τη πρώτη στιγμή που δυο από τα δόντια του θα ακουμπήσουν το ένα με το άλλο. Τα πίσω δόντια είναι τα πιο δύσκολα να φτάσετε – και αυτά στα οποία προκαλούνται οι περισσότερες παθήσεις.

 

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε τα απαραίτητα για την στοματική υγιεινή του μωρού σας και να το μάθετε πώς να φροντίζει σωστά τα δόντια του. Εξάλλου, τίποτα δεν είναι καλύτερο από ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο.

 

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved