Μητρικό γάλα : Το πολύτιμο δώρο της μαμάς για το παιδί της

Μητρικό γάλα : Το πολύτιμο δώρο της μαμάς για το παιδί της

 

Ο θηλασμός σηματοδοτεί μια μοναδική εμπειρία για κάθε γυναίκα που γίνεται μητέρα. Αποτελεί το πιο σημαντικό ίσως γεγονός και για τη ζωή του μωρού.

 

Το μητρικό γάλα είναι πηγή ζωής για το νεογέννητο και ο θηλασμός η απαρχή της ανάπτυξης μιας ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ μαμάς και μωρού. Οι έρευνες των τελευταίων δεκαετιών φέρνουν και πάλι το μητρικό γάλα στην πρώτη θέση, αναφέροντας τα σημαντικά πλεονεκτήματά του, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

 

 

 

Γιατί να δώσω μητρικό γάλα στο μωρό μου;


Το μητρικό γάλα είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του νεογνού. Το πρωτόγαλα, το οποίο παρουσιάζεται τις πρώτες μέρες της λοχείας, περιέχει πολύτιμα αντισώματα που προστατεύουν το μωρό από τις λοιμώξεις, βοηθά στον «καθαρισμό» του πεπτικού του συστήματος και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και λίπη.

 

Προφυλάσσει από τις αλλεργίες, γι' αυτό και συνιστάται ως μοναδική τροφή, μέχρι τον 6ο μήνα.

 

Είναι εύπεπτο για το ευαίσθητο βρεφικό στομάχι.

 

Η σύστασή του αλλάζει κατά τη διάρκεια του θηλασμού: στην αρχή είναι πιο αραιό, για να ξεδιψάει το μωρό, ενώ στη συνέχεια γίνεται παχύ, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπη και πρωτεΐνες, για να το χορταίνει και να του δίνει τις απαραίτητες θερμίδες.

 

Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα και οι μητέρες τους μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού.

 

 

 

Το μητρικό γάλα βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

 

  • Τα «κλειδιά» για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής μας φαίνονται να είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο από αυτά, το αραχιδονικό (ΑΑ) και το εικοσιδυοεξενικό οξύ (DHA), που περιέχονται στις πλέον ιδανικές συνθήκες στο μητρικό γάλα.

 

  • Αυτά συντελούν στην ανάπτυξη του νευρικού ιστού, αλλά και στη δημιουργία των νευρικών συνάψεων του φλοιού του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς. Είναι πολύ σημαντικά, ειδικά για τα πρόωρα μωρά, γιατί, ως γνωστόν, η ανάπτυξη του εγκεφαλικού φλοιού και του αμφιβληστροειδούς, συντελείται το τελευταίο 3μηνο της κύησης και το πρώτο 3μηνο της ζωής.

 

  • Επίσης, τα ΑΑ και DHA φαίνεται να σχετίζονται με τη βελτιωμένη γνωστική ικανότητα. Πρόσφατη μελέτη, Δανών ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, έδειξε ότι άτομα, που ως βρέφη είχαν θηλάσει για 9 μήνες, είχαν 6 μονάδες μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης (IQ), σε σύγκριση με αυτά, που είχαν θηλάσει για ένα μόνο μήνα!

 

  • Τα ΑΑ και DHA περιέχονται και στα έλαια των ψαριών, τα λιπίδια του αυγού και τα φυτικά έλαια, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει τόσο καλή ποιότητα και περιεκτικότητα όπως αυτή του μητρικού γάλακτος και συχνά ενέχονται για την πρόκληση αλλεργιών. Ιδανικότερη αναλογία των δύο οξέων με τη μορφή τριγλυκεριδίων περιέχεται στα αγνά φυτικά έλαια 

 

  • Αν και σήμερα παράγονται βρεφικά γάλατα, που περιέχουν τα δύο πολύτιμα οξέα και βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της οπτικής οξύτητας στη διάρκεια του 1ου χρόνου της ζωής, το μητρικό γάλα εξακολουθεί να είναι αναντικατάστατο, προσφέροντας πολλά οφέλη, τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα.  

 

  • Ανάμεσα στα άλλα, προστατεύει το βρέφος από οξεία και μέση ωτίτιδα, διάρροια, μηνιγγίτιδα, διαβήτη και παχυσαρκία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην νοητική ανάπτυξη. Μόνο στις ειδικές περιπτώσεις που πραγματικά η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει, μπορεί άφοβα να καταφύγει στη λύση των υποκατάστατων

 

 

 

 

 


Οι συνηθέστεροι Μύθοι για το γάλα της μητέρας

 

 

«Δεν έχω αρκετό γάλα»


Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η πλειονότητα των γυναικών μπορεί να θηλάσει. Η ποσότητα του γάλακτος είναι ανάλογη με τις ανάγκες του μωρού. Έτσι, όσο συχνότερα και περισσότερη ώρα θηλάζουμε τόσο πιο πολύ γάλα θα έχουμε.

 


«Ο θηλασμός είναι ταλαιπωρία»


Μεγαλύτερη από την ταλαιπωρία να αποστειρώνουμε μπιμπερό και να κουβαλάμε γάλα και νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία; Μπορούμε να το κάνουμε παντού και οποιαδήποτε στιγμή. Θηλάζοντας το μωρό ακόμα και τη νύχτα δεν είναι ανάγκη να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ξεκούραση και χαλάρωση όση ώρα διαρκεί.

 

 

«Είναι μεγάλη δέσμευση»


Δικαιολογία για τους αφελείς. Τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, ακόμη κι αν εργαζόμαστε, έχουμε άδεια, οπότε είμαστε κοντά στο μωρό! Υπάρχει όμως λύση και στην περίπτωση που ο τρόπος ζωής μας δεν επιτρέπει την «πολυτέλεια» να περνάμε απεριόριστες ώρες με το μωρό να βγάζουμε γάλα με το ειδικό θήλαστρο και να το αποθηκεύουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε τρίτος φροντίζει το μωρό μας.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

 

 

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved