Αίσθηση χιούμορ στα μωρά: Πότε αναπτύσσεται και πως μεταδίδεται από τους γονείς;

Αίσθηση χιούμορ στα μωρά: Πότε αναπτύσσεται και πως μεταδίδεται από τους γονείς;

Πότε αναπτύσσεται και ποια ερεθίσματα προκαλούν το γέλιο;


Το γέλιο μακραίνει τη ζωή, ανοίγει την καρδιά, δημιουργεί νέους φίλους και ομορφαίνει τη μέρα μας.

Επίσης όπως είναι αναμενόμενο βοηθάει τα παιδιά να ξεπερνούν ευκολότερα τις αναποδιές της καθημερινότητας.

Τα πράγματα που τα παιδιά βρίσκουν αστεία εξαρτώνται από αυτά που σκέφτονται και αισθάνονται συμπεριλαμβανομένων των πιο καλοκρυμμένων μυστικών και φόβων τους.

Η αίσθηση του χιούμορ αρχίζει να αναπτύσσεται από τη βρεφική ηλικία ενώ η ενθάρρυνση και η συμπαράσταση των γονιών είναι πολύ σημαντική.

 

 

Η αίσθηση του χιούμορ στα μωρά: Από τη γέννηση ως τα δύο

Τι μπορεί να ξέρει από χιούμορ ένα μωρό; Ξέρουμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε έως την ηλικία των δεκαοκτώ μηνών μέχρι να έχει τη γλωσσική ικανότητα να καταλάβει ένα πολύ απλό αστείο.

Και θα πρέπει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο πριν μπορέσει να πει κάτι αστείο το ίδιο.

Πάντως η αίσθηση παρά την έλλειψη της έκφρασης αρχίζει να αναπτύσσεται από τον τέταρτο – πέμπτο μήνα της ζωής του.

Περίπου αυτή την εποχή το βρέφος θα αρχίσει να αντιδρά σε συγκεκριμένα ερεθίσματα όπως οι γκριμάτσες ή το γέλιο.

Καθώς ο μπαμπάς παίρνει πάνω από την κούνια αστείες εκφράσεις ή γελάει δυνατά το μωράκι ανταποδίδει και γελάει επίσης σαν να καταλαβαίνει το αστείο.

Όμως δεν είναι αυτός ο λόγος. Σε αυτή την ηλικία δεν διαθέτει την ικανότητα του συμβολισμού, με απλά λόγια δεν μπορεί να κατανοήσει ότι αυτό που βλέπει παριστάνει κάτι άλλο.

Άρα όταν ο μπαμπάς «κάνει το λιοντάρι», δεν καταλαβαίνει ότι αυτό είναι ένα αστείο. Ανταποκρίνεται στη χαρά που βλέπει ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του και στον ήχο της φωνής του.

Εφόσον αυτός γελά, γελάει και αυτό. Η μίμηση των γονέων και σε αυτή την περίπτωση έχει μεγάλη αξία διότι η αίσθηση του χιούμορ είναι κάτι που μεταδίδεται καλύτερα έμπρακτα.

Σε αρκετά μεγάλο ποσοστό οι γελαστοί γονείς αποκτούν γελαστά παιδιά, καθώς η συνήθειά τους να αστειεύονται και να χαμογελούν συχνά ενθαρρύνει τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο.

 

 

Πότε αντιλαμβάνεται τα αστεία ένα μωρό


Στην ηλικία των δεκαπέντε μηνών περίπου ένα μωράκι είναι σε θέση να κατανοήσει πως όταν η μαμά «νιαουρίζει» παριστάνει κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Νιώθει ότι αυτό είναι ένα αστείο και μπορεί να το απολαύσει για όσο διάστημα το παιχνίδι παραμένει μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του.

Παίξτε μαζί του αλλά σταματήστε μόλις δείτε ότι η προσοχή του στρέφεται αλλού ή αρχίζει να φοβάται.

Μεγαλώνοντας και καθώς μιλάει κάθε μέρα όλο και καλύτερα θα απολαμβάνει πιο πολύπλοκες μιμήσεις κάθε κατάστασης που ξεφεύγει από τα δεδομένα.


Στο τέλος περίπου του δεύτερου έτους το παιδί ξεκινά τις πρώτες του απόπειρες να φτιάξει τα δικά του αστεία.

Θα παίρνει την τσάντα του μπαμπά του και θα προσποιείται ότι ξεκινάει για τη δουλειά του, ή θα κρύβει ένα παιχνίδι σε ένα εμφανές σημείο και θα ξεκαρδίζεται γιατί θα προσποιείται ότι δεν ξέρετε που πήγε.


Τα αστεία παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός μωρού καθώς φωτίζουν την καθημερινότητα και την κάνουν απρόοπτη πηγή διασκέδασης και χαράς.

Επίσης, ευνοούν την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας καθώς το μωράκι σας προσπαθεί να κατασκευάσει γεγονότα που θα το κάνουν να γελάσει και να ευχαριστηθεί.

 

 

Μεταδώστε την αξία του γέλιου στο μωρό σας


Η αίσθηση του χιούμορ μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά. Μάθετε στο παιδί σας την αξία της κωμωδίας γελώντας και παίζοντας μαζί του από τις πρώτες μέρες της ζωής του.

Ενθαρρύνετε τα παιχνίδια που περιέχουν μιμήσεις και γέλια και χρήση της φαντασίας.


Οι πρώτες ενδείξεις της ανάπτυξης του χιούμορ εμφανίζονται στην ηλικία των 15 μηνών περίπου, όταν το μικρό σας πρωτοαποκτά και την ικανότητα συμβολισμού.

Τώρα πλέον καταλαβαίνει αν κάτι είναι αστείο ή όχι.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε 4 παιχνίδια για να παίξετε με το μωρό σας μετά τους 12 μήνες

Οι μάρσιποι αγκαλιάς μεταφέρουν ήρεμα μωρά!

Έξυπνο μωρό; 5 τρόποι για να αναγνωρίσετε και να ενισχύσετε την χαρισματικότητα του!

13 Συμβουλές ασφάλειας για το μπάνιο του μωρού σας

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved