Ροχαλητό παιδιού: αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Ροχαλητό παιδιού: αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Πολλές φορές ενδέχεται τα παιδιά να ροχαλίζουν ελαφρά, όταν κοιμούνται. Στην περίπτωση όμως που το ροχαλητό γίνεται έντονο, είναι ώρα να αναλάβετε δράση! 

 

Ακολουθείστε τα σωστά μέτρα αντιμετώπισης για να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται ήρεμα, γαλήνια και να βλέπει…όνειρα γλυκά!

 

Ροχαλητό παιδιών - αίτια

Πότε ροχαλίζει ένα παιδί;

 

 • Εποχιακές αλλεργίες που φράζουν τη ρινική κοιλότητα και προκαλούν ροχαλητό.

 

 • Κρύωμα που μπορεί να φράξει τη ρινική κοιλότητα.

 

 • Το διάφραγμα της μύτης το οποίο μπορεί να είναι στραβό δυσκολεύοντας την αναπνοή του παιδιού και προκαλώντας προβλήματα στην αναπνοή και ροχαλητό.

 

 • Οι μεγάλες ή πρησμένες αμυγδαλές ή οι πρησμένοι αδένες.

 

 • Το υπερβολικό βάρος που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και ροχαλητό.

 

Συμπτώματα που φανερώνουν ροχαλητό:

 • Αν ροχαλίζει το παιδί σας, να περιμένετε σημάδια διαταραχής του ύπνου.

 

 • Αναζητήστε προβλήματα συμπεριφοράς που καταδεικνύουν προβλήματα στον ύπνο.

 

 • Ένα παιδί που υποφέρει από ροχαλητό, είναι επίσης υπερβολικά δραστήριο, νευρικό, οξύθυμο, έχει χαμηλή επίδοση στο σχολείο και αναπνέει απ’ το στόμα.

 

 • Αντί για νευρικότητα, μπορεί να εκδηλώσει τα εντελώς αντίθετα συμπτώματα, δηλαδή νωθρότητα και κούραση.

 

 • Τέλος, το ροχαλητό ενός παιδιού μπορεί να συνδέεται με το άσθμα.

 

 

 

Ροχαλητό παιδιού- αντιμετώπιση 


1.Σήμερα, κυκλοφορεί στο εμπόριο πληθώρα συσκευών αντιμετώπισης του ροχαλητού των παιδιών και ο κατάλληλος άνθρωπος για να δώσει την κατάλληλη θεραπεία, είναι ο γιατρός.

Πρέπει να τονιστεί πως η επέμβαση, είναι η έσχατη λύση στην οποία πρέπει να καταφεύγει κανείς, μόνο αφού εξαντλήσει όλες τις άλλες θεραπείες για το ροχαλητό.


2.Το παιδί σας μπορεί να ξυπνήσει το επόμενο πρωί, χωρίς να ξέρει καν ότι το προηγούμενο βράδυ ροχάλιζε βαριά και μπορεί να νιώθει νωθρό και κουρασμένο χωρίς λόγο.

Σ’ αυτήν την περίπτωση λοιπόν, πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό για την κατάλληλη θεραπεία ώστε να μην προκληθούν σωματικά ή ακόμη και ψυχολογικά προβλήματα στο παιδί.


3.Όταν το παιδί βιώνει μια σοβαρή κατάσταση αϋπνίας, αποκτά μη φυσιολογική συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ανεξήγητες ιατρικές καταστάσεις.

Συνεπώς, αν παρατηρήσετε προβλήματα ροχαλητού, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν γιατρό.


4.Οι ειδικοί λένε πως αν το ροχαλητό του παιδιού είναι ήπιο ή προκαλείται από αλλεργία ή ασθένεια, θεραπεύεται όπως το κρύωμα.

 

 

Συμβουλές για το ροχαλητό του παιδιού σας


Πώς να απελευθερώσετε τη βουλωμένη μυτούλα του παιδιού σας:

 

 • Ρίξτε στα ρουθούνια αλατόνερο. Όσο αστείο και αν σας ακούγεται, αν η βλέννα είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα στη ρινική κοιλότητα, το αλατόνερο είναι αυτό που θα τη διαλύσει.

 

 • Στα φαρμακεία, κυκλοφορούν πολλά φιαλίδια με αλατόνερο. Μπορείτε ωστόσο να το κατασκευάσετε στο σπίτι αναμειγνύοντας νερό και αλάτι, βράζοντας όμως καλά το νερό για ν’ αποφύγετε τυχόν μολύνσεις και περιμένοντας να κρυώσει πριν το ενσταλάξετε στα ρουθούνια του παιδιού.

 

 • Δοκιμάστε ένα αποσυμφορητικό ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά. Στην πραγματικότητα, το αποσυμφορητικό δε θεραπεύει μια αλλεργία ή ένα κρύωμα, αλλά τα συμπτώματα. Βοηθά το παιδί να αναπνέει καλύτερα για να αισθάνεται καλύτερα και μπορεί να μειώσει το ροχαλητό. Διαβάστε καλά τις οδηγίες για να είστε σίγουρη για τη σωστή δοσολογία.

 

 • Βάλτε σε μια κατσαρόλα νερό να βράζει και ζητήστε του να αναπνεύσει τον ατμό πριν κοιμηθεί. Έτσι, θα μειωθεί η συμφόρηση και θα υγρανθεί ο λαιμός του.

 

 

Βελτιώστε τις συνθήκες του ύπνου :

 

 • Βρείτε μια καλύτερη στάση για τον ύπνο. Μια στάση που θα επιτρέπει στο παιδί να λαμβάνει αέρα και να αναπνέει άνετα. Ιδιαίτερα αποτελεσματικός είναι ο ύπνος στα πλάγια.

 

 • Επίσης, γείρετε το προσκέφαλο του κρεβατιού λίγα εκατοστά μπροστά.

 

 • Σηκώστε το κεφάλι του παιδιού χρησιμοποιώντας ένα πιο χοντρό μαξιλάρι ή πολλά μαξιλάρια το ένα πάνω στο άλλο

 

 • Φροντίστε να πηγαίνει για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα.

 

 • Δώστε του ένα πιο σκληρό μαξιλάρι για να κοιμηθεί, γιατί τα πολύ μαλακά χαλαρώνουν τους μύες του λαιμού και φράζουν την εισροή του αέρα.

 

Αλλάξτε τις διατροφικές του συνήθειες:

 • Αν είναι υπέρβαρο, πρέπει να χάσει βάρος, για να αναπνέει καλύτερα και να πάψει να ροχαλίζει.

 

 • Μην το αφήνετε να έχει ένα πλούσιο γεύμα πριν κοιμηθεί, γιατί αν είναι βαρύ το στομάχι, θα σπρώχνει το διάφραγμα και θα εμποδίζει την εισροή αέρα.

 

 • Δώστε του ένα ποτήρι ζεστό γάλα με λίγη κανέλα ή μια κουταλιά μέλι.

 

 


Ο γιατρός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.


Αν ο γιατρός διαπιστώσει πως το παιδί σας ροχαλίζει, θα ελέγξει τον ασθενή που κοιμάται. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ένα κέντρο ύπνου (ένα ιατρικό κτίριο με ειδικό εξοπλισμό που ελέγχει την αναπνοή στη διάρκεια του ύπνου).

Ο ασθενής συνδέεται με μηχανήματα που ελέγχουν τους παλμούς της καρδιάς του, την κίνηση των ματιών του και του στήθους του και τη ροή του αέρα μέσω της μύτης.

Με αυτό τον τρόπο, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει αν το παιδί σας υποφέρει από άπνοια ύπνου (η επιστημονική ονομασία για το ροχαλητό).

Το τεστ είναι εντελώς ανώδυνο και το παιδί σας κοιμάται ανενόχλητο! Όταν ο γιατρός διαγνώσει το πρόβλημα, μπορεί να δώσει και τη λύση, συνήθως με αλλαγές στον τρόπο ζωής του παιδιού, τις καθημερινές του συνήθειες, τη διατροφή του κ.λπ.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που χρίζουν χειρουργικής επέμβασης για να διορθωθεί το πρόβλημα.


Ο,τι και αν συμβαίνει, μην πανικοβάλλεστε. Το ροχαλητό είναι βέβαια ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο όμως λύνεται με πολλούς τρόπους.Βοηθήστε το αγγελούδι σας να αναπνέει καλύτερα και να απολαμβάνει ένα γλυκό, ξεκούραστο ύπνο!

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved