Ταξίδι με αυτοκίνητο και παιδιά; Κάντε το ασφαλές και ευχάριστο

Ταξίδι με αυτοκίνητο και παιδιά; Κάντε το ασφαλές και ευχάριστο

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 


Ήρθε η ώρα να πάτε διακοπές οικογενειακώς και αναρωτιέστε πώς θα αντέξουν τα παιδιά ή τα μωρά στο ταξίδι; Η σωστή προετοιμασία, αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι για να απολαύσετε όλοι το ταξίδι

 

 

-Τι πρέπει να προσέχετε όταν ταξιδεύετε με ένα μωρό στο αυτοκίνητο;

 

Τα μωρά μπορεί να είναι πολύ ανήσυχα.Όπως ξέρει κάθε γονιός, μισούν το να κάθονται για μεγάλο διάστημα, βαριούνται εύκολα και θέλουν να είναι το αφεντικό! Δεν είναι ν’ απορεί κανείς που τόσα μωρά απεχθάνονται το να κάθονται στο κάθισμά τους στο αυτοκίνητο.Γι ΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να δένετε τη ζώνη του καθίσματος του μωρού.

 

-Αν έχετε μωρό που έχει σταματήσει το θηλασμό μην ξεχάσετε τα απαραίτητα για την προετοιμασία του γάλακτος. Εάν έχει ξεκινήσει στερεές τροφές αλλά αλεσμένες, επίσης χρειάζονται κάποια βασικά σκεύη.

 


-Τοποθετήστε ένα συνθετικό τραπεζομάντιλο ή μια μεγάλη πετσέτα στην πλάτη του πίσω καθίσματος για να μη λερωθεί ή φθαρεί. Έτσι, θα μπορείτε να χαλαρώσετε χωρίς ν’ ανησυχείτε για το χάλι που θα προκαλέσουν τα παιδιά.

 

 

Ταξίδι με παιδιά

Πώς όμως μπορείτε να κάνετε το ταξίδι για εσάς και το παιδί σας πιο ευχάριστο;


-Μάθετε στο παιδί τους κανόνες ασφαλείας στο αυτοκίνητο με ήρεμο τρόπο σαν μια εμπειρία εκμάθησης. Αφήστε το μικρό παιδί να αγγίξει τη ζώνη και να την ελέγξει.

 


-Υπενθυμίστε στο παιδί με ωραίο τρόπο τους κανόνες συμπεριφοράς πριν το ταξίδι και στο ενδιάμεσο.

 


-Αρχικά, κάντε μια βόλτα γύρω απ’ το τετράγωνο για να μάθετε στο παιδί σας την κατάλληλη και αποδεκτή συμπεριφορά. Δείξτε του ενδιαφέροντα πράγματα και κάντε το ταξίδι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους σας.

 


-Τα παιδιά θέλουν να φαντάζονται! Κάντε εξάσκηση στο σπίτι χρησιμοποιώντας το αγαπημένο τους παιχνίδι ή λούτρινο ζωάκι. Μπορείτε να τα δέσετε στο κάθισμά τους και να τα πάρετε για μια υποθετική βόλτα στο μπακάλικο. Το να μιλάτε για κανόνες ασφαλείας καθώς παίζετε, ακόμη και με μικρά παιδιά, θα ενισχύσει τη σημασία της πρόσδεσης στο κάθισμα.

 


-Δώστε στο παιδί ένα σακίδιο με τα δικά του πράγματα που θα χρησιμοποιήσει μόνο στο ταξίδι. Αυτά μπορεί να είναι ένα ραδιόφωνο ή cd-player, ένα βιβλίο με εικόνες και ένα ειδικό παιχνίδι που είναι αθόρυβο και δεν ενοχλεί τον οδηγό ή τους άλλους επιβάτες.

 


-Πάρτε μαζί σας αφεψήματα και σνακ (που δε λερώνουν), όπως μπάρες δημητριακών και φρούτων και συσκευασμένους χυμούς.

 


-Φυλάξτε στο αυτοκίνητο μια προμήθεια «ειδών έκτακτης ανάγκης». Αποθηκεύστε πάνες, μωρομάντιλα, φακούς, φαρμακείο, εμφιαλωμένο νερό, ελαφριά κουβέρτα κ.λ.π.

 

 

-Για μεγάλα ταξίδια, ή αν ταξιδεύετε νύχτα ή ξημερώματα, εκμεταλλευτείτε την ώρα που κοιμάται το παιδί. Σταματήστε κάθε δυο ώρες και ζητήστε απ’ το παιδί να κατέβει απ’ το αυτοκίνητο για να ξεπιαστεί. Οι παιδότοποι είναι τέλειοι για να εκτονωθεί το αγγελούδι σας! Σταματήστε ακόμη σε οικογενειακά εστιατόρια.

 


-Ντύστε ελαφριά τα παιδιά σας (ένα σορτσάκι και ένα κοντομάνικο είναι ότι πρέπει) ώστε να αισθάνονται άνετα και να μην εκνευριστούν. Εάν τα παιδιά επιθυμούν μπορούν να βγάλουν τα παπούτσια τους για μεγαλύτερη άνεση…

 


-Εγκωμιάστε το παιδί σας για να ενισχύσετε την καλή του συμπεριφορά στο ταξίδι. (Π.χ.: «Μαρία κάθεσαι ήσυχα στη θέση σου. Η μαμά είναι υπερήφανη για σένα. Είσαι πολύ καλό κορίτσι…»). Προσέξτε βέβαια να μην το παρακάνετε με τους επαίνους γιατί θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.

 


-Συμπεριλάβετε το παιδί σε μια ευχάριστη συζήτηση (Π.χ.: «Πολύ ωραίο γεύμα. Σου αρέσουν τα σάντουιτς έτσι; ή «θα περάσουμε καλά στη γιαγιά ....»).

 


-Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να μάθετε στο παιδί σας για τον κόσμο. (Π.χ.: « Βλέπεις αυτό το μεγάλο, κόκκινο πυροσβεστικό όχημα; Κοίτα πόσο γρήγορα τρέχει. Τι κάνουν οι πυροσβέστες; Το φως στην οροφή είναι αναμμένο. Τι άλλο είναι κόκκινο;»). Αυτά που θα του μάθετε, πρέπει να συμβαδίζουν με την ηλικία του.

 


-Με τους επαίνους, τη διδασκαλία και την ευχάριστη συνομιλία, το παιδί θα παραμείνει απασχολημένο και δε θα προσπαθεί να βγει απ’ το κάθισμα. Θα στρέφει όλη του την προσοχή σε εσάς.

 


-Αποφύγετε τις φωνές και τα παρακάλια. Τη στιγμή που το παιδί είναι ήρεμο, πείτε του μπράβο. Μη φωνάξετε και μην το παρακαλέσετε να είναι ήρεμο. Θυμηθείτε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Κρατήστε το παιδί απασχολημένο με τη συζήτηση και τις παρατηρήσεις για τον κόσμο. Μην το αφήνετε να βγει απ' το κάθισμα. Αυτό θα μάθει απλώς στο παιδί ότι οι δικές του φωνές και τα παρακάλια θα κάνουν τη μαμά και τον μπαμπά να υποκύψει στις επιθυμίες του.

 


-Και οι μεγαλύτεροι συγγενείς όμως πρέπει να συμπεριφέρονται σωστά. Αν ένα παιδί δει ένα συνεπιβάτη να σκαρφαλώνει ή να κρέμεται α π' το παράθυρο, θα θέλει να το κάνει κι αυτό. Και οι μεγαλύτεροι συγγενείς πρέπει να συμμετέχουν στους επαίνους, τη συνομιλία και τη διδασκαλία.

 


-Ανταμείψτε το παιδί σας με 5-10 λεπτά απ’ το χρόνο σας σε μια δραστηριότητα που του αρέσει, αμέσως μόλις φτάσετε στον προορισμό σας. (Π.χ.: μπορείτε να του διαβάσετε ένα παραμύθι ή να του ζητήσετε να σας βοηθήσει να φτιάξετε το μεσημεριανό). Μην του κάνετε χάρες και μην του δίνετε δώρα για την καλή του συμπεριφορά. Απολαμβάνει το χρόνο του μαζί σας και είναι πιο φτηνός και πιο ανταποδοτικός και για τους δυο σας.

 


-Αν το παιδί προσπαθεί να λύσει τη ζώνη του ή να σκαρφαλώσει στο τζάμι, πείτε αμέσως «όχι» με σταθερή φωνή. Επίσης, διατυπώστε ξεκάθαρα τον κανόνα «δε θα βγάλεις τη ζώνη σου». Η πειθαρχία είναι απαραίτητη.

 


-Αν δεν έχετε τα κατάλληλα προστατευτικά ήλιου για τα τζάμια μπορείτε να βάλετε (στο τζάμι) ένα κομμάτι πανί ή ένα μακό μπλουζάκι ώστε να μην χτυπάει ο ήλιος τα παιδιά.

 


-Μην αφήνετε ανοιχτά παράθυρα κατά την διάρκεια του ταξιδιού και προτιμήστε να ρυθμίσετε το air-condition σε όχι πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να αποφύγετε κρυώματα και το «σοκ» από την διαφορά θερμοκρασίας που πιθανόν να υπάρχει όταν κατεβείτε από το αυτοκίνητο…

 


-Θυμηθείτε πως χωρίς έπαινο και προσοχή, το παιδί σας δε θα μάθει τίποτα, Ο συνδυασμός αυτός, με τακτά διαστήματα πειθαρχίας, θα διδάξει στο παιδί σας ποια είναι η συμπεριφορά που θέλετε και πρέπει να έχει στο αυτοκίνητο.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved