Έχουν τα παιχνίδια ταυτότητα; Γιατί τελικά διαφέρουν οι επιλογές των δύο φύλων;

Έχουν τα παιχνίδια ταυτότητα; Γιατί τελικά διαφέρουν οι επιλογές των δύο φύλων;

Έχουν τα παιχνίδια ταυτότητα;

 

Γιατί τα αγόρια προτιμούν διαφορετικά παιχνίδια από τα κορίτσια; Ως γονείς τι στάση πρέπει να τηρήσετε;

 

Σε όλο τον κόσμο τα αγόρια προτιμούν να παίζουν διαφορετικά παιχνίδια από τα κορίτσια. Τα αγόρια συνήθως προτιμούν να παίζουν με μπάλες, αυτοκίνητα και φορτηγά και τα κορίτσια με κούκλες και «κουζινικά» .


Κάποιος είπε ότι αν δώσεις μπάλες σε εκατό κορίτσια και κούκλες σε εκατό αγόρια, μέσα σε μία ώρα τα αγόρια θα κλωτσάνε τις κούκλες και τα κορίτσια θα νταντεύουν τις μπάλες.

 

Έρευνες όμως έδειξαν ότι το ίδιο το παιχνίδι οδηγεί στο να το παίξεις. Είναι αλήθεια ότι τα αγόρια είναι περισσότερο δραστήρια από τα κορίτσια, ενώ τα κορίτσια είναι πιο περιποιητικά στο παιχνίδι.

 

Αλλά το ίδιο το παιχνίδι σε ωθεί:

 

  • Οι μπάλες σε καλούν να τις κλωτσήσεις και οι κούκλες σε παρακαλούν να τις αγκαλιάσεις.

 

  • Είναι αλήθεια ότι « τα αγόρια θα μείνουν αγόρια», και « τα κορίτσια θα μείνουν κορίτσια».

 

  • Είναι όμως αλήθεια ότι οι κούκλες θα μείνουν κούκλες και οι μπάλες θα μείνουν μπάλες;

 

 

 

Σε τι διαφέρουν οι προτιμήσεις των δυο φύλων σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια;


Πολλά παιδιά πρώτα μαθαίνουν να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή. Έρευνες έδειξαν ότι τα αγόρια ελκύονται από την ταχύτητα και τη δράση, από ηχητικά εφέ και από την ικανότητά τους να δημιουργούν και να κατασκευάζουν καινούρια πράγματα.

 

Τα κορίτσια προτιμούν παιχνίδια που « μιλούν» σ’ αυτά και απαιτούν τη συμμετοχή και άλλων παιδιών. Τους αρέσει η μουσική, αλλά όχι οι κλωτσιές.Αν και τα κορίτσια παίζουν διαφορετικά παιχνίδια από τα αγόρια, μοιάζουν σε βασικά πράγματα.

 

Τελικά, πολλές από τις διαφορές τις μαθαίνουν από τους γονείς τους.Στα περισσότερα παιδιά αρέσει να παίζουν ένα μεγάλο αριθμό ουδέτερων παιχνιδιών, όπως παζλ, πηλό, επιτραπέζια παιχνίδια και άλλα.

 

 

 


Από πότε αρχίζουν να διαφέρουν οι επιλογές τους ;


Από τα 2-3 τους χρόνια τα αγόρια και τα κορίτσια αρχίζουν να διαφέρουν στις επιλογές των παιχνιδιών.
Τα αγόρια διαλέγουν αρσενικούς σούπερ ήρωες σε κούκλες και οχήματα, ενώ τα κορίτσια διαλέγουν κούκλες-μωρά και «κουζινικά».

 

Γιατί διαφέρουν οι προτιμήσεις των δυο φύλων σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια;

 

Εκτός του ότι απλά αντιγράφουν τους ενήλικες γύρω τους, τα παιδιά ελπίζουν να κερδίσουν την εκτίμηση αυτών που παίζουν μαζί τους, και να τους ενθαρρύνουν να παίξουν κι αυτοί. Επίσης αναζητούν τον έπαινο των γονιών τους για την καλή τους συμπεριφορά.Τα αγόρια θέλουν να γίνουν σαν τον μπαμπά τους, ή κάποιον άλλον άντρα που θαυμάζουν και παίζουν παιχνίδια που τα κάνουν να αισθάνονται άντρες.

 

Τα κορίτσια θέλουν να γίνουν σαν τη μαμά τους, ή κάποια άλλη την οποία θαυμάζουν, και παίζουν παιχνίδια με τα οποία μιμούνται αυτές τις γυναίκες.
Για παράδειγμα, ένα κοριτσάκι που η μητέρα του ασχολείται όλη μέρα με το μικρό του αδερφάκι, παίζει με κούκλες μωρά και κάνει ακριβώς τα ίδια με εκείνη. Ένα άλλο κοριτσάκι που η μαμά του είναι μοδίστρα, κάνει ότι ράβει συνέχεια και παίζει παιχνίδια με ρούχα και μόδα.

 

 

 

Οι γονείς επηρεάζουν τις προτιμήσεις των παιδιών τους


Μια παραδοσιακή κοινωνιολογική εξήγηση είναι ότι τα κορίτσια έχουν ενθαρρυνθεί να παίζουν με διαφορετικά από τα αγόρια παιχνίδια από τους γονείς τους, τους φίλους και την « κοινωνία».Καθώς όμως η επιστημονική έρευνα αναπτύσσεται, φαίνεται ότι, το γεγονός πως τα αγόρια προτιμούν διαφορετικά παιχνίδια από τα κορίτσια μπορεί να έχει βιολογικά αίτια.Το 2002 έγινε μια μελέτη, πάνω σε πιθήκους, η οποία έδειξε ότι οι πίθηκοι έχουν τις ίδιες προτιμήσεις στα διαφορετικού φύλου παιχνίδια με τους ανθρώπους.

 

Στη μελέτη αυτή δόθηκαν δύο αγορίστικα παιχνίδια (μπάλα, και αστυνομικό αυτοκίνητο), δύο κοριτσίστικα παιχνίδια ( κούκλα και «κουζινικά»), και δύο ουδέτερα παιχνίδια (ένα βιβλίο με εικόνες και ένα σκυλάκι) σε 44 αρσενικούς και 44 θηλυκούς πιθήκους. Μέτρησαν τις προτιμήσεις τους στα παιχνίδια με την ώρα που απασχολήθηκαν με αυτά.

 

Το αποτέλεσμα ήταν πως τα αρσενικά προτίμησαν τα αγορίστικα παιχνίδια, τα θηλυκά προτίμησαν τα κοριτσίστικα παιχνίδια και δεν είχαν καμία διαφορετική προτίμηση στα ουδέτερα παιχνίδια.Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν οι πίθηκοι που δεν είχαν καμία κοινωνική συναναστροφή με ανθρώπους να είχαν διαφορετικές προτιμήσεις ανάμεσα στα δύο φύλα;

 

 

 


Ποιες είναι οι ανησυχίες των γονιών;


Οι κατασκευαστές συνήθως ξεχωρίζουν τα παιχνίδια σε « κοριτσίστικα» και «αγορίστικα». Έτσι ένα ροζ παιχνίδι με την υπογραφή Barbie, είναι κοριτσίστικο. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να επηρεάζει τους αγοραστές στο να λένε αυτό είναι μόνο για αγόρια ή μόνο για κορίτσια. Και οι δύο χρειάζονται ποικιλία παιχνιδιών για να αναπτύξουν τις ικανότητες και την συμπεριφορά τους.

 

Πολλοί γονείς ανησυχούν και δεν αφήνουν τα αγόρια να παίζουν με κούκλες. Δεν υπάρχει όμως κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι μ’ αυτόν τον τρόπο τα αγόρια αναπτύσσουν κοριτσίστικες συνήθειες. Χωρίς να το γνωρίζουν, οι γονείς μπορεί να επηρεάζουν τους γιους του στο να αποφεύγουν παιχνίδια που συνήθως θεωρούνται κοριτσίστικα.

 

 

 

 

ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ;

 

Τα αγόρια και τα κορίτσια μπορεί να προσκολληθούν σε μια κούκλα, σε ένα λούτρινο ή σε μια κουβέρτα. Δεν υπάρχει λόγος να τα αποθαρρύνετε. Τα παιδιά που έχουν ένα αγαπημένο αντικείμενο κοιμούνται καλύτερα και είναι περισσότερο προσαρμοστικά.


Στα τελευταία χρόνια τα παιχνίδια των κοριτσιών τείνουν να γίνουν όμοια με των αγοριών. Ταυτίζονται με υπέρ-ήρωες, παίζουν περισσότερα παιχνίδια περιπέτειας και τους αρέσουν τα φορτηγά, τα διαστημικά παιχνίδια και τα εργαστήρια χημείας.

 

 

Πολλά και διαφορετικά παιχνίδια για όλα τα παιδιά

 

Τα αγόρια και τα κορίτσια, χρειάζεται να διασκεδάζουν με ποικιλία παιχνιδιών, παζλ και παιχνίδια σχημάτων, που τους μαθαίνουν τα σχήματα, τα χρώματα και τα ονόματα των αντικειμένων.
Οι γονείς χρειάζεται να ξέρουν πόσα μπορεί ένα παιδί να μάθει από τα «κουζινικά», τις κούκλες, τα σχήματα, τις φιγούρες φαντασίας και τα βίντεο παιχνίδια.
Αυτά μεγαλώνουν τη φαντασία και διδάσκουν νέες πρακτικές ικανότητες.

 

 

 

Επαινέστε το παιδί όταν σας δείχνει τη φαντασία του με ένα παιχνίδι.

 

Οι γονείς με παραδοσιακές αντιλήψεις αγοράζουν στα παιδιά παιχνίδια του φύλου τους. Μην περιορίζετε τα παιδιά με το να τους δίνετε ένα είδος παιχνιδιού. Το να μην αγοράζετε παιχνίδια στο παιδί σας δεν σημαίνει ότι θα αρνηθείτε στην κόρη σας μια στολή νοσοκόμας ή στον γιο σας μια στολή σούπερμαν.

 

Να ενθαρρύνετε τα αγόρια και τα κορίτσια να παίζουν μαζί και να συνδυάζουν τα ουδέτερα με τα παραδοσιακά αγορίστικα ή κοριτσίστικα παιχνίδια.Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν εκείνα τα παιχνίδια με τα οποία θέλουν να παίξουν, χωρίς να τους αρνείστε ένα συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών. Αφήστε τα ελεύθερα να εκφράσουν αυτό που νιώθουν, με το παιχνίδι που θέλουν να παίξουν.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved