Τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας!

Η φροντίδα για να αποκτήσει το παιδί σας γερά δόντια πρέπει να ξεκινά από τον πρώτο χρόνο της ζωής του, διότι τα γερά και υγιή δόντια, είναι εγγύηση για την καλή υγεία του.

Όταν δούμε να ξεπροβάλλουν από το στοματάκι του μωρού μας τα πρώτα δοντάκια του, φτιάχνουμε λουκουμάδες για να γιορτάσουμε το γεγονός και βγάζουμε συνεχώς φωτογραφίες το αγγελούδι μας καθώς είναι πολύ χαριτωμένο όταν χαμογελάει και θέλουμε να απαθανατίσουμε αυτές τις μοναδικές στιγμές !!

Μάθετε όμως ότι τα δόντια του μωρού αρχίζουν να δημιουργούνται όταν ακόμη βρίσκεται στην κοιλιά της μαμάς του!

 

 

Πότε θα εμφανιστούν τα πρώτα του δοντάκια;

Η αίσθηση της γεύσης του μωρού είναι το μέσο του για να εξερευνήσει τον κόσμο, στα πρώτα βήματα της ζωής τους. Με το στοματάκι του μπορεί να ανακαλύψει τα πάντα ,να πιάσει όλα τα αντικείμενα και να τα πιπιλήσει ή να τα μασουλήσει.

Πολλά μωράκια αρχίζουν να βγάζουν δοντάκια πολύ νωρίς, γύρω στους 3 μήνες. 
Στα περισσότερα πάντως, η ανάπτυξη της οδοντοφυΐας ξεκινά γύρω στους 6 με 7 μήνες της ζωής τους και σε κάποια άλλα κοντά στα πρώτα τους γενέθλια ή και λίγο αργότερα.

Φυσιολογικά, τα πρώτα δοντάκια που κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι κοπτήρες των κάτω σιαγόνων και κατόπιν οι άνω κοπτήρες. 
Όταν λοιπόν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας, ανοίγονται μπροστά του καινούργιες, θαυμάσιες προοπτικές: το δάγκωμα, το μασούλημα και όλες οι απολαύσεις που απορρέουν από αυτά!

 

 

Είναι επικίνδυνο το πιπίλισμα για τα δόντια του μωρόυ σας;

Το πιπίλισμα είναι απολύτως φυσιολογικό για τα βρέφη. Συνήθως τα περισσότερα σταματούν ,γύρω στην ηλικία των δύο με τριών ετών. Η παρατεταμένη όμως συνήθεια του πιπιλίσματος μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στα δόντια του μωρού.

Ανακουφίστε τα ούλα του μωρού σας από τον πόνο
Όταν το παιδί βγάζει τα πρώτα του δοντάκια περνάει μια πολύ οδυνηρή και γεμάτη εκνευρισμό περίοδο της ζωής του. Είναι ευερέθιστο και ιδιαίτερα ανήσυχο.
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε εσείς για να το βοηθήσετε όσο μπορείτε;
Τα μωρά όταν διανύουν αυτό το επίπονο διάστημα της ζωής τους έχουν αυξημένη έκκριση σάλιου και τα ούλα τους είναι πρησμένα και κατακόκκινα από την πίεση που ασκούν τα δόντια που πρόκειται να βγουν.
Τα περισσότερα γκρινιάζουν συχνά πυκνά και αρπάζουν τα πάντα με μανία, επιθυμώντας να τα βάλουν στο στόμα τους! Αυτό το κάνουν ουσιαστικά για να ανακουφίσουν τον πόνο που τους προκαλούν τα δόντια τους, μασουλώντας έτσι κάτι σκληρό.

  • Ανακουφίστε το μωράκι σας από τον πόνο , τρίβοντας απαλά με το δάχτυλό σας τα ούλα του, αφού πρώτα μουσκέψετε το δάχτυλό σας σε δροσερό νερό.
  • Μπορείτε επίσης να του δώσετε ένα καθαρό πετσετάκι ή μια γάζα εμποτισμένη με κρύο νερό, για να το μασουλήσει.
  • Άλλες φορές πάλι μπορείτε να τυλίξετε πάγο σε μια γάζα και του το δώσετε για να το πιπιλήσει.Προσοχή όμως! Αν προτιμήσετε τη λύση με τον πάγο θα πρέπει να έχετε το μωρό σας υπό συνεχή παρακολούθηση, διότι το παγάκι μπορεί να γλιστρήσει και να «κάτσει» στο λαιμουδάκι του.

    Το κρύο νερό και ο πάγος είναι μια καλή λύση για να ανακουφίσετε το παιδάκι σας από τον πόνο.

  • Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε πλαστικά επιθέματα ή παιχνιδάκια από μαλακά, υποαλλεργικά υλικά που μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο σας, να παγώσουν, και μετά να τους τα δώσετε για να τα μασήσουν. Και αυτά είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικά και καταπραϋντικά.

 

 

Πότε βγαίνουν τα πρώτα του δοντάκια;

Πολλοί γονείς ανησυχούν, στην περίπτωση που το μωρό τους αργήσει να βγάλει τα πρώτα του δοντάκια (τα λεγόμενα δόντια γάλακτος ή τους γνωστούς νεογιλούς). 
Αν και τα περισσότερα μωρά βγάζουν δόντια μεταξύ του 5 και 8 μήνα της ζωής τους, ο χρόνος ποικίλλει και μάλιστα μπορεί σε ορισμένες, σπάνιες περιπτώσεις, να φτάσει και τον 1,5 χρόνο. 
Όλες οι παραπάνω εμφανίσεις θεωρούνται φυσιολογικές. Αυτή την πορεία ακολουθεί, σε γενικές γραμμές, η ανάπτυξη της οδοντοφυΐας των περισσότερων παιδιών.
Τα μόνιμα δόντια, βέβαια, διαπλάθονται μέχρι και τα 9-10 χρόνια της ζωής του παιδιού.

 

 

Με ποια σειρά εμφανίζονται τα δόντια του μωρού σας;

Συνήθως, βγαίνουν πρώτα τα κάτω δόντια -οι δύο κεντρικοί κάτω κοπτήρες- έπειτα οι τέσσερις κοπτήρες της άνω γνάθου και μετά ακολουθούν οι άλλοι δύο κάτω κοπτήρες. Πολύ αργότερα ‘ξεπροβάλλουν’ οι γομφίοι και οι κυνόδοντες.
Γενικά τα κοριτσάκια βγάζουν γρηγορότερα δοντάκια από τα αγοράκια. 
Αν πάντως τα δόντια καθυστερήσουν πολύ να εμφανιστούν, τότε μπορεί να υπάρχει διατροφικό πρόβλημα, όπως η ραχίτιδα ή ο υποθυρεοειδισμός.

 

 


Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο για το μωρό σας:

Πολλοί γονείς ρωτούν πότε θα πρέπει να εξεταστεί το μωρό από τον οδοντογιατρό. Η απάντηση είναι απλή: όταν αρχίσει να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια
Ο πιο σημαντικός λόγος για την πρώτη του επίσκεψη είναι κυρίως η δημιουργία ενός πρακτικού προληπτικού προγράμματος σε συνεργασία με τους γονείς.

 

ΟΔΟΝΤΟΦΥΪΑ ΤΩΝ ΝΕΟΓΙΛΩΝ

ΔΟΝΤΙΑ Άνω γνάθου Κάτω γνάθου
Κεντρικοί κοπτήρες (τομείς) 6-8 μηνών 5-7 μηνών
Πλαϊνοί κοπτήρες 9-11 μηνών 7-10 μηνών
Κυνόδοντες 15-21 μηνών 15-21 μηνών
Προγόμφιοι 10-16 μηνών 10-16 μηνών
Γομφίοι, τραπεζίτες φρονιμίτες ή σωφρονιστήρες 22-30 μηνών 22-30 μηνών

 

ΠΟΤΕ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΓΙΛΟΙ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΔΟΝΤΙΑ

ΔΟΝΤΙΑ Άνω γνάθου Κάτω γνάθου
Κεντρικοί κοπτήρες (τομείς) 7-8 ετών 6-7 ετών
Πλαϊνοί κοπτήρες 8-9 ετών 7-8 ετών
Κυνόδοντες 11-12 ετών 9-11 ετών
Προγόμφιοι 10-11 ετών 10-12 ετών
Γομφίοι, τραπεζίτες φρονιμίτες 10-12 ετών 11-13 ετών

 

ΟΔΟΝΤΟΦΥΪΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

ΔΟΝΤΙΑ ΔΟΝΤΙΑ: Άνω γνάθου ΔΟΝΤΙΑ:Κάτω γνάθου
Κεντρικοί κοπτήρες (τομείς) 7-8 ετών 6-7 ετών
Πλαϊνοί κοπτήρες 8-9 ετών 7-8 ετών
Προγόμφιοι 6-7 ετών 6-7 ετών
Κυνόδοντες 11-12 ετών 9-11 ετών
Γομφίοι, τραπεζίτες 12-13 ετών 12-13 ετών
Φρονιμίτες (ή αλλιώς σωφρονιστήρες) 17-22 ετών 17-22 ετών

 


Η σημασία των νεογιλών


Μια πολύ συχνή ερώτηση των γονιών όσον αφορά τα δοντάκια των μικρών παιδιών είναι, εάν θα πρέπει να ανησυχούν για τα τυχόν χαλασμένα δοντάκια που πρωτοβγαίνουν στο παιδάκι τους και αν τα νέα δόντια που θα αντικαταστήσουν τους νεογιλούς θα είναι γερά, υγιή και δυνατά! 

Όλοι λοιπόν οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα πρώτα δοντάκια εξυπηρετούν σημαντικούς σκοπούς. Αν δεν προσέξετε την πρώτη οδοντοστοιχία του μωρού σας στο μέλλον ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα μόνιμα δοντάκια του.

Πρωταρχικής σημασίας η φροντίδα των δοντιών

Μπορείτε να ξεκινήσετε να μαθαίνετε στο παιδάκι σας να φροντίζει τα δοντάκια του από πολύ νωρίς. Μόλις συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας του, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αρκετά δοντάκια, μπορείτε να του δείξετε πως να χρησιμοποιεί μια μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα, χωρίς οδοντόκρεμα αλλά με λίγο νερό, για να τα καθαρίζει.

ΜΟΤΟ:Μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα παιδιά μιμούνται, γι’ αυτό το λόγο όσο καλύτερα εσείς φροντίζετε τα δόντια σας, τόσο βλέποντάς σας το παιδί μαθαίνει να κάνει το ίδιο.

 

 

 

6 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΓΕΡΑ ΠΡΩΤΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ

1.Η άρθρωση
Η πρόληψη είναι το παν! Τα πρώτα δοντάκια παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή εκφορά και άρθρωση του μωρού σας, όταν μαθαίνει τις πρώτες του λεξούλες.

2.Σωστή κατανομή δοντιών 
Βάσει της πρώτης οδοντοφυΐας, που πρέπει να προσέξετε με τη βοήθεια του παιδο-οδοντιάτρου σας, θα δημιουργηθεί και η επόμενη, η μόνιμη. Τότε διαμορφώνεται η σωστή κατανομή των οδόντων.

3.Από την κατάσταση των πρώτων δοντιών μπορείτε συνήθως να «προβλέψετε» και για την υγεία των μόνιμων δοντιών που πρόκειται να βγουν μετέπειτα.

4.Υγιεινή στοματικής κοιλότητας
Επίσης, αν τα δοντάκια του είναι γερά, θα ξέρετε ότι τρέφεται και σωστά! Όσο πιο γρήγορα παρουσιάζονται χαλασμένα δοντάκια στο παιδάκι σας, κακοσμία του στόματός του και η ανάγκη να γίνουν σφραγίσματα, τόσο πιο ευκρινές είναι το ότι το παιδί σας δεν τρέφεται σωστά, ή ότι δεν προσέχει πολύ την υγιεινή του στόματός του.

5.Ένας επιπλέον λόγος, είναι ότι μια υγιή και αστραφτερή οδοντοστοιχία είναι ότι ανεβάζει την αυτοπεποίθηση των μικρών παιδιών.

6.Υγιείς συνήθειες
Έτσι, όταν το παιδάκι σας φτάσει σε μια ικανή ηλικία να καταλαβαίνει ότι την οδοντόπαστα με τη γεύση φρούτων δεν πρέπει να την τρώνε, αλλά μόνο να πλένουν τα δοντάκια τους και μετά να ξεπλένουν το στοματάκι τους, τότε μάθετέ το να τα βουρτσίζει καθημερινά πρωί – βράδυ μόνο του. Στην αρχή να το βοηθήσετε και εσείς βέβαια με το να το επιβλέπετε, για να διαπιστώσετε ότι τα καταφέρνει καλά και ότι το κάνει σωστά, πλένοντας και τα πίσω δοντάκια του.

Θυμηθείτε ότι από εσάς εξαρτάται η στοματική υγιεινή του παιδιού σας, αφού εκείνα δεν είναι ικανά μέχρι την ηλικία των τεσσάρων, πέντε ετών να καθαρίζουν μόνα τους σωστά τα δόντια.

 

 

Δόντια και γλυκά

Τα γλυκά επιταχύνουν τη διάβρωση των δοντιών; 

 

Από μικρή ηλικία, είναι καλό να συνηθίσει το παιδί να αποφεύγει τροφές ιδιαίτερα επιβλαβείς στα δόντια, όπως τα γλυκά, σοκολάτες, καραμέλες, τσιχλόφουσκες, παγωτά, γλειφιτζούρια, γαριδάκια αλλά και ανθρακούχα αναψυκτικά που δεν έχουν, άλλωστε, καμιά θρεπτική αξία.

Όλοι μας έχουμε ακούσει, όταν ήμασταν παιδιά, τη μαμά, τη γιαγιά ή τον παππού να μας λένε πώς δεν κάνει να τρώμε πολλά γλυκάκια και καραμέλες επειδή θα χαλάσουν τα δόντια μας!


Πάντως, η αλήθεια είναι πώς τα γλυκά είναι επικίνδυνα για τα δόντια όπως και κάποιες από τις υπόλοιπες τροφές, αλμυρές, ξινές, κτλ.
Για παράδειγμα, μερικά φρούτα όπως το καρπούζι ή τα αφυδατωμένα, όπως τα βερίκοκα ή οι σταφίδες μπορούν να αποδειχτούν τροφές που ενισχύουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων που προκαλούν τερηδόνα, αφού περιέχουν φρουκτόζη, τη φυτική γλυκαντική ουσία που είναι εξίσου επιβλαβής όσο και η επεξεργασμένη ζάχαρη, αν παραμείνει πολύ στα δόντια. 

Άλλες τροφές αυξημένης επικινδυνότητας για τα δόντια είναι και όσες περιέχουν άμυλο. Τροφές όπως το ψωμί, τα μακαρόνια, οι πατάτες, τα πατατάκια προκαλούν ταχεία ανάπτυξη βακτηριδίων και τερηδόνας.

Γι’ αυτό, όλοι μας πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα, ή τουλάχιστον πρωί – βράδυ. Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής των παιδιών, πρέπει να ενταχθεί στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

ΜΟΤΟ: Μπορείτε να ζητήσετε από τον οδοντίατρό σας θα σας συμβουλεύσει για την καθημερινή υγιεινή των δοντιών σας.

Η παραπάνω διαπίστωση, ότι τα γλυκά και οι υπόλοιπες τροφές είναι εξίσου επιβλαβείς για τα δόντια συμπεριλαμβάνει και τις καραμέλες.
Οι καραμέλες, πέραν από τη ζάχαρη που περιέχουν και η οποία είναι πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας, δεν περιέχουν κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό. Με τις καραμέλες δεν πρόκειται το παιδάκι να κερδίσει τα θρεπτικά συστατικά που του χρειάζονται για την ανάπτυξή του.

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved