Πρώτη μέρα του μωρού σας : Προετοιμαστείτε!

Πρώτη μέρα του μωρού σας : Προετοιμαστείτε!

Η πρώτη μέρα ζωής του μωρού σας


Περιμένατε μήνες για αυτή την ημέρα:

Επιτέλους βλέπετε για πρώτη φορά το μωράκι σας. Αλλά αν είστε όπως οι περισσότεροι νέοι γονείς, μπορεί να μην έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα είναι ακριβώς αυτή η πρώτη γνωριμία με το μικρό σας…
Για να προετοιμαστείτε για το πώς θα μοιάζει το μωρό σας και το τι πρόκειται να κάνει την πρώτη ημέρα της ζωής του, συνεχίστε να διαβάζετε.

 

 

Πως θα μοιάζει το μωρό σας την πρώτη μέρα;

 

Παρόλο που μπορεί να έχετε φαντασιώσεις για ένα ρωμαλέο, χαρωπό μωρό, η πραγματικότητα ίσως να μην ταιριάζει αυτής της εικόνας. Πολλά νεογέννητα είναι μικροσκοπικά, υγρά πλασματάκια μόλις εμφανιστούν. Συχνά τα κεφαλάκια τους είναι ελαφρά «μυτερά», ως αποτέλεσμα της διέλευσής τους από τον γεννητικό σωλήνα. Αυτό όμως είναι προσωρινό – το κεφάλι θα πάρει μια στρογγυλεμένη εμφάνιση μέσα σε λίγες μέρες. Μπορεί να σας εκπλήξει πώς το κεφάλι του νεογέννητου μωρού σας είναι τόσο μεγάλο σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα του.

 


Το μωρό σας επίσης, μπορεί να φαίνεται «μαζεμένο» μιας και τα χέρια και τα πόδια του κρατιόντουσαν λυγισμένα στα γόνατα και τους αγκώνες ενώ βρισκόταν στην μήτρα σας. Μετά από μήνες ανάπτυξης μέσα σε έναν πολύ στενό χώρο, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα άκρα του θα ισιώσουν, καθώς το μωρό σας θα μεγαλώνει.

 


Κοιτάξτε τα μικροσκοπικά του δαχτυλάκια στα χέρια και τα πόδια. Θα παρατηρήσετε ότι τα νυχάκια του είναι πολύ λεπτά και σε κάποιες περιπτώσεις μακριά.


Εξανθήματα, κοκκινίλες, ή μικροσκοπικές άσπρες κηλίδες δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο στα νεογέννητα. Συνήθως εξαφανίζονται τις πρώτες ημέρες ή τις πρώτες εβδομάδες μετά την γέννα. Ο γιατρός σας θα εξετάσει το μωρό μέσα στις πρώτες 12-24 ώρες μετά την γέννα, ώστε να σιγουρευτεί ότι οποιαδήποτε εξανθήματα ή κοκκινίλες είναι φυσιολογικά.


θυμηθείτε ότι η εμφάνιση του μωρού σας θα αλλάξει δραστικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα μεγαλώνει. Τα άκρα του τα μακρύνουν, πιθανών να αλλάξει η απόχρωση του δέρματός του και οι κηλίδες θα εξαφανιστούν.

 

 

 

 

Τι κάνει ένα μωρό την πρώτη ημέρα;

 


Πολλοί γονείς εκπλήσσονται με την εγρήγορση στην οποία βρίσκεται ένα νεογέννητο. Τα μάτια του νεογέννητου είναι αρκετά ανοιχτά και τα μωρά περνούν πολύ ώρα μελετώντας πρόσωπα – ειδικά των γονιών τους. Το μωρό σας μπορεί να γυρίζει ή να αντιδρά στον ήχο από τις φωνές σας. Χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις του, συμπεριλαμβανομένου της όσφρησης και της αφής, ώστε να σας αναγνωρίσει και να συνδεθεί μαζί σας.

 


Το μικρό σας θα κλαίει, θα κοιμάται και ορισμένες φορές θα σας κοιτάει κατευθείαν στα μάτια. Παρόλο που η όρασή του είναι θολή, το μωρό σας μπορεί να σας δει, όπως μπορεί να δει και οτιδήποτε βρίσκεται στα 60 εκατοστά. Το μικρό σας θα αρπάξει το δάχτυλό σας αν το βάλετε στην παλάμη του. Και φυσικά, θα θέλει να φάει.

 

 

 

 

 

 

Παροχή τροφής την πρώτη μέρα του μωρού σας

 


Αν μια μητέρα έχει αποφασίσει να θηλάσει, μπορεί να ξεκινήσει αμέσως αφότου έχει το μωρό στην αγκαλιά της. Ακόμα και αν το γάλα σας δεν θα έχει βγει τελείως (αυτό συμβαίνει περίπου μία με δυο μέρες μετά την γέννα), ειδικά με τις γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά, το μωρό τρέφεται από το πρωτόγαλα, ένα αραιό νερουλό υγρό το οποίο είναι προάγγελος του κανονικού γάλατος.

 

Καθώς το μωρό θηλάζει, αυτή η πράξη πυροδοτεί ορμόνες που λένε στο σώμα σας ότι ήρθε η ώρα να παράγει γάλα. Αυτός ο πρώτος θηλασμός, είναι πολύ καλή εξάσκηση για την μαμά αλλά και για το μωρό. Κάποια μωρά (ειδικά τα μικρά) δυσκολεύονται να πιάσουν το στήθος σας ή να βρουν αρκετή αναρρόφηση για να θηλάσουν.

 

Κάποιος ειδικός θα μπορέσει να βοηθήσει εσάς και το μωρό σας να ξεπεράσετε οποιοδήποτε εμπόδιο. Ακόμα και αν κινείται ομαλά ο θηλασμός από την αρχή, μπορεί να βοηθήσει πολύ αν μάθετε κάποια πράγματα παραπάνω από κάποιον ειδικό στον θηλασμό. Αρχικά, μπορεί να ταΐζετε το νεογέννητο μωρό σας περίπου κάθε 2 με 3 ώρες. Αν θα το ταΐζετε με μπιμπερό, συνήθως μπορείτε να ξεκινήσετε μέσα στις πρώτες ώρες ζωής του μικρού σας.

 

 

 

 

 

Τα συναισθήματά σας την πρώτη μέρα της έλευσης του μωρού


Και για τους δυο γονείς, η γέννηση ενός μωρού είναι μια σημαντική εμπειρία που αλλάζει την ζωή. Μην εκπλαγείτε αν διαπιστώσετε ότι περνάτε μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων. Μπορεί να νιώσετε τα πάντα, από ενθουσιασμό σε ανησυχία, σε άγχος και σε ανεξέλεγκτη χαρά.

 

Και τα συναισθήματά σας μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά και απρόβλεπτα. Επιπρόσθετα, η μητέρα έχει περάσει πολλά και σωματικά. Το πιθανότερο είναι να νιώθει εξουθενωμένη, και οι δυο γονείς ίσως να αρχίσουν να νιώθουν τα αποτελέσματα της έλλειψης ύπνου.

 

Κάθε γονιός αντιδρά διαφορετικά. Κάποιες μητέρες «ξεχνάνε» τις δυσκολίες του τοκετού αμέσως αφού δουν το νεογέννητό τους. Κάποιες άλλες νιώθουν πολύ μεγάλη ενέργεια, εξαιτίας του ενθουσιασμού τους από την γέννα του μικρού τους. Κάποιες άλλες από την άλλη, μπορεί να νιώσουν στενοχωρημένες και μελαγχολικές.

 

 

 

 

 

Επισκέψεις την πρώτη μέρα

 

Φίλοι και συγγενείς


Ακόμα και αν θέλετε να διαδώσετε το νέο σε όλο τον κόσμο, μια καλή και σίγουρη συμβουλή είναι να κρατήσετε απλή την πρώτη ημέρα. Τηλεφωνείστε σε πολύ κοντινούς σας φίλους και σε μέλη της οικογένειάς σας και ζητήστε τους να διαδώσουν το χαρμόσυνο γεγονός και στους υπόλοιπους φίλους και συγγενείς σας. Το να έχετε ένα δίκτυο με άτομα τα οποία κάνουν τα τηλεφωνήματα για σας, θα σας ελευθερώσει χρόνο ώστε να μπορέσετε να τον περάσετε με το μωρό σας.

 


Είναι όμορφο να επισκέπτονται το μικρό σας τα αγαπημένα σας πρόσωπα την πρώτη μέρα. Οι παππούδες και το αδερφάκι του μπορούν να γνωρίσουν το νέο μέλος της οικογένειας και να αρχίσουν να δένονται μαζί του από την πρώτη στιγμή. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να αποφύγετε την παρέλαση των επισκεπτών μέσα και έξω από το δωμάτιο, ώστε να κρατήστε την πρώτη μέρα του μικρού σας ήρεμη και γαλήνια.

 

Είναι επίσης καλό να περιορίσετε τους επισκέπτες τις πρώτες εβδομάδες ζωής του μωρού σας, εξαιτίας της πιθανότητας έκθεσης του σε λοιμώξεις. Επίσης μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας αλλά και εσείς χρειάζεστε πολύ ξεκούραση, ηρεμία και χρόνο για να αναπτύξετε τους συναισθηματικούς σας δεσμούς.

 

 

Όταν γεννηθεί το μωρό σας, θα περάσετε σε μια εντελώς καινούργια φάση της ζωής σας. Αξιοποιήστε τον χρόνο σε αυτές τις πρώτες ημέρες ζωής του μικρού σας ώστε να απολαύσετε αυτή την καινούργια αρχή.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved