Πότε περπατάνε τα μωρά ; Δείτε όλα τα στάδια της εξέλιξης του!

Περπάτημα και μωρό

Εξερευνώντας τις δυνατότητές του:

 


Τα πρώτα βήματα του μωρού σας!

 

Το μωράκι σας έσβησε το πρώτο του κεράκια και ακόμα δεν έχει περπατήσει;


Σκέφτεστε πώς για αυτό το λόγο ίσως το παιδάκι σας να μην είναι τόσο έξυπνο;

Η Σοφούλα, η κόρη της φίλης σας, «τρέχει» όπως λέει περήφανα η μαμά της από 10 μηνών;

Μην δίνετε σημασία στα λεγόμενα και στις εμπειρίες συγγενών και φίλων. Το πότε ένα παιδάκι θα κάνει το θρυλικό πρώτο του βήμα δεν συνδέεται ούτε με την εξυπνάδα ούτε με το βάρος ή το ύψος του ούτε με το πόση βοήθεια δέχεται από τους γονείς του.

 

 

Η μοναδικότητα: Το κάθε παιδί έχει το δικό του χρονοδιάγραμμα για το πότε θα περπατήσει.


Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε παιδικό ξεκίνημα είναι μοναδικό. Οι στατιστικές λένε πώς ένα παιδάκι κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα μεταξύ του 12ου και 14ου μήνα της ζωής του, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από παιδί σε παιδί. Αν όμως, το δικό σας παιδί καθυστερεί μην ανησυχήσετε! Πολλά, απολύτως φυσιολογικά και υγιή παιδιά περπατούν κατά τον 16ο με 19ο μήνα. Άλλα, πάλι, μωράκια περπατούν πολύ νωρίτερα και άλλα πολύ αργότερα ακόμα και γύρω στους 21 μήνες της ζωής τους!

 

 

Περπάτημα και μωρό - Πώς να  βοηθήσω το μωρό να περπατήσει;


Λίγα πράγματα μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το μωράκι του να περπατήσει πιο γρήγορα. Το σημαντικό είναι να το ενθαρρύνετε και να το επαινείτε. Άλλωστε, και το ίδιο χαίρεται με την πρόοδό του και ανυπομονεί να σηκωθεί στα ποδαράκια του για να εξερευνήσει όλο του το σπίτι!

 

Πρέπει, πάντως, να γνωρίζετε ότι ενώ δεν υπάρχουν τρόποι να επισπεύσετε το περπάτημα, υπάρχουν ωστόσο «εξωτερικοί» παράγοντες που μπορούν να το επιβραδύνουν. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδάκι μπουσουλάει πολύ καλά και έχει γίνει «εξπέρ» στο συγκεκριμένο «άθλημα», είναι πολύ πιθανό να είναι ικανοποιημένο με αυτό και να μην έχει μεγάλη διάθεση για άλλα «ρεκόρ»! Αυτό, πάντως, διαρκεί για κάποιο διάστημα και τελικά το παιδάκι θα δοκιμάσει και να περπατήσει.


Επίσης, προσπαθήστε να μην μπουκώνετε το παιδί σας στο φαγητό στην προ-περπατήματος ηλικία. Το άχρηστο υπέρβαρο, που συσσωρεύεται στο ατσούμπαλο και αδύναμο ακόμα σωματάκι του, εμποδίζει το μωρό σας να βρει εύκολα την ισορροπία στο σώμα του και να σταθεί δυνατά στα ποδαράκια του.


Να θυμάστε, ωστόσο, ότι εκτός από την ενθάρρυνση δεν υπάρχουν άλλες ουσιαστικές συμβουλές για έναν γονιό, που θα βοηθήσουν να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα περπατήματος του παιδιού.

 

 

 

Κάνει καλό η στράτα στα μωρά;

 

Το παιδάκι σας δεν χρειάζεται μαθήματα, ούτε κάποιου είδους προπόνηση. Δεν χρειάζεται, επίσης, κανένα υπερσύγχρονο μηχανικό βοήθημα, όπως για παράδειγμα, τις στράτες. Η νέα επιστημονική άποψη επιβάλλει να λέμε «όχι» στις στράτες.

 

Σύμφωνα με έρευνες, αποδείχτηκε ότι η στράτα δεν βοηθάει ένα βρέφος να περπατήσει γρηγορότερα, αντίθετα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα, όπως π.χ. πτώση από σκάλα, τραυματισμό κατά την περιφορά του μέσα στο σπίτι, ανάμεσα από έπιπλα, κλπ. Επίσης, το μωρό «κακομαθαίνει» καθισμένο στην στράτα και αργεί να την αφήσει.

 


Μην ανησυχείτε και κυρίως… μην βιάζεστε!
Τα πιο πολλά παιδάκια έχουν οπωσδήποτε περπατήσει μέχρι τον 18ο μήνα. Αν παρόλα αυτά το παιδί σας δεν έχει καταφέρει να επιτύχει και αυτόν τον στόχο μέχρι τη συμπλήρωση των 2 ετών, συμβουλευτείτε και τον παιδίατρό σας.

 

 

 

 

Περπάτημα και μωρό: Ο δρόμος προς την ανεξαρτησία του!


Το περπάτημα είναι ένα σημείο – σταθμός στην εξέλιξη ενός μωρού. Εκεί που το βλέπετε να μετακινείται κρατώντας το τραπεζάκι του σαλονιού ή τον καναπέ, εκεί κάνει δύο αβέβαια βηματάκια και πέφτει στην αγκαλιά σας.

 

Αυτά τα πρώτα βήματα σηματοδοτούν και την αρχή της ανεξαρτησίας του, καθώς πλέον έχει το θάρρος και τη δύναμη να αφήσει για πάντα πίσω του τη βρεφική –απόλυτα εξαρτημένη από εσάς– ηλικία και ετοιμάζεται για τις μεγάλες εξερευνήσεις της υπόλοιπης ζωής του.

 

Πότε περπατάνε τα μωρά ;

 

Η εξέλιξη της ανάπτυξής του μέχρι τη στιγμή που θα περπατήσει:


Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του το μωράκι σας γυμνάζει τους μυς του και μαθαίνει να συγχρονίζει τις κινήσεις του.

  • Γύρω στους 6 μήνες μαθαίνει να στριφογυρίζει το σώμα του και να κάθεται.

 

  • Γύρω στους 8 μήνες αρχίζει να μπουσουλάει και να σηκώνεται διστακτικά όρθιο, ή τουλάχιστον να προσπαθεί! Επίσης, θα προσπαθεί να στέκεται. Όρθιο, στηριζόμενο στα έπιπλα του σπιτιού, τα οποία θα πρέπει να είναι σταθερά ώστε να κρατούν το βάρος του και να μην υπάρξει κίνδυνος πτώσης του.

 

  • Από εκεί και πέρα, εξαρτάται καθαρά από την επιθυμία του να περπατήσει και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του, αλλά και στην καλή ισορροπία του σώματός του.

 

Τους πρώτους μήνες της ζωής του, τα ποδαράκια του νεογέννητού σας δεν είναι αρκετά δυνατά για να υποστηρίξουν το βάρος του. Όταν, όμως, το κρατάτε όρθιο από τις μασχαλίτσες του, θα καταφέρει να ακουμπήσει τα ποδαράκια του και να σπρώξει με όση δύναμη έχει προς τα κάτω, σαν να προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα.

 

Αυτή είναι μια συναρπαστική κίνηση που διαρκεί μόλις για δυο μήνες. Οι κινήσεις αυτές θα εξελίσσονται μέχρι να συμπληρώσει τους 5 μήνες ηλικίας του. Σιγά – σιγά, θα αρχίσει να χοροπηδάει με δύναμη και με ρυθμικές κινήσεις όταν το κρατάτε όρθιο να ακουμπάει στα πόδια σας. Αργότερα, θα αρχίζει να στρίβει το σώμα του, να ανακάθεται και να μπουσουλάει.

 

Αργότερα, όταν πλέον θα νιώθει σίγουρο για την όρθια στάση του και θα βλέπει την ικανότητά του να ισορροπεί να τελειοποιείται, τότε θα αρχίσει να κάνει δειλά – δειλά τα πρώτα του βήματα, πηγαίνοντας από έπιπλο σε έπιπλό! Να θυμάστε να του φοράτε τα παπουτσάκια του για να το διευκολύνετε στα βήματά του και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος γλιστρήματος.

 

Καθώς θα μπορεί να στέκεται χωρίς βοήθεια, θα καταφέρει να κάνει και άλλες κινήσεις, όπως, π.χ. να σκύβει για να πιάσει παιχνίδια από κάτω, ή ότι άλλο του τραβάει την περιέργεια. Ακόμα, θα προσπαθεί να μεταφέρει μικρά, ελαφρά πράγματα συνδυάζοντας την κίνηση με την ισορροπία και το κουβάλημα, πολυσύνθετες ενέργειες για ένα μικρό παιδί!

 

Μετά τον 9ο με 10ο μήνα, το μωράκι σας αρχίζει να ξεκαθαρίζει μια λειτουργία που σε εμάς τους ενήλικες φαίνεται τρομερά εύκολη και άκοπη, αλλά στην πραγματικότητα πολύ δύσκολη: το λύγισμα των γονάτων και το κάθισμα από όρθια στάση.

 

Μέχρι τον 11ο μήνα και αφού θα έχει σκοντάψει σε όλα τα πιθανά σημεία μέσα στο σπίτι σας, θα μπορεί να στέκεται μόνο του. Ίσως, να μπορεί να κάνει μερικά βηματάκια κρατώντας το χέρι σας. Τα πρώτα του βήματα ολομόναχο θα τα κάνει μερικές εβδομάδες αργότερα, και συνήθως στις μύτες των ποδιών και με τα πέλματα στραμμένα προς τα έξω.

 

Το περπάτημα είναι μια φυσική λειτουργία που δεν έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα περπάτησε το μωράκι της γειτόνισσας ή της συναδέλφου στο γραφείο, ούτε με το αν το μωρό σας είναι αγοράκι ή κοριτσάκι. ΥΠΟΜΟΝΗ! Στους 13 μήνες τα ¾ των μωρών αρχίζουν να περπατάνε μόνα τους. Αν σε αυτή την ηλικία το παιδάκι σας ακόμα μπουσουλάει αυτό απλά σημαίνει ότι χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved