Μπάνιο μωρού Ι ομφάλιος λώρος : Κάντε το διασκεδαστικό και ασφαλές !

Το μπάνιο του νεογέννητου μωρού μας…

 


Πώς να το κάνουμε μια διασκεδαστική εμπειρία;!


Το μπάνιο ενός μωρού που είναι συνήθως πηγή γέλιου και χαράς για τα περισσότερα μωράκια φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί άρνηση και προβλήματα. Ας δούμε λοιπόν γιατί ένα μωράκι δεν θέλει να μπει στην μπανιέρα. Μήπως φοβάται το νερό; Μήπως το σαπούνι που χρησιμοποιούμε καίει τα μάτια του; Μήπως το νερό είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο;

 

Τα πιο πολλά παιδιά αποκτούν φόβους τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, φόβους που αργότερα αποβάλλουν. Κάποια φοβούνται τους ξένους επισκέπτες, κάποια το σκοτάδι και κάποια άλλα το νερό. Αυτό δεν είναι ούτε περίεργο ούτε μη φυσιολογικό, αρκεί να μην γίνει έμμονη ιδέα ή να εμποδίζει την κανονική ανάπτυξη του παιδιού σας.

 

Έτσι, ο φόβος του μπάνιου μπορεί να εμφανιστεί σε ένα παιδάκι στην ηλικία του ενός ή δύο ετών και συνήθως περνάει σχετικά γρήγορα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει ή να πιέσουμε το παιδί μας να κάνει μπάνιο κάθε μέρα ή να κόψουμε το μπάνιο όλως διόλου!

 

 

 

 

Βοηθήστε το μωρό σας να αγαπήσει την ώρα του μπάνιου :

 

 • Ορίστε μια τακτική ώρα μπάνιου, όπως π.χ. πριν το νυχτερινό ύπνο, ώστε να ξέρει ότι είναι μέρος του καθημερινού τους προγράμματος

 

 • Αγοράστε διάφορα σφουγγαράκια σε σχήμα ζώου, με διάφορα σχεδιάκια και σε έντονα χρώματα και εναλλάσσετέ τα κάθε φορά που του κάνετε μπάνιο

 

 • Ρίξτε στο νερό επιπλέοντα παιχνιδάκια όπως τα κλασικά παπάκια, αστερίες, ψαράκια που θα αποσπούν την προσοχή του και θα κρατούν το ενδιαφέρον του προσηλωμένο σε αυτά όσο εσείς θα το πλένετε.

 

 • Μπείτε και εσείς μαζί του στη μπανιέρα και αφήστε το να σας πιτσιλίσει με το νερό.

 

 • Μπορείτε να του πείτε ένα ωραίο παραμύθι κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή να του βάλετε να ακούει μουσική, εάν έχετε παρατηρήσει ότι η μουσική το χαλαρώνει.

 

 • Αφήστε το να πάρει μαζί του κάποια παιχνιδάκια που δεν χαλάνε ακόμα και αν βραχούν.

 

 • Επιλέξτε ένα ήπιο για το δερματάκι του μωρού σας σαμπουάν ή αφρόλουτρο, κάντε αρκετό αφρό στο κεφαλάκι του, κάντε αστεία σχήματα και δείξτε του την αστεία εικόνα του στον καθρέπτη.

 

 • Θα γελάσει και θα του κάνει διασκεδαστική την ώρα του μπάνιου.

 

 • Όταν είναι έτοιμο να βγει από το μπάνιο, να έχετε έτοιμο το μπουρνούζι

 

 • του μυρωδάτο και ζεστό. Τυλίξτε το και σκουπίστε το μαλακά. Μετά βάλτε του και λοσιόν και το μωρό σας θα μυρίζει και θα αισθάνεται σαν αγγελούδι. Γρήγορα το πρόβλημα σας δεν θα είναι πώς να βάλετε το παιδάκι σας στη μπανιέρα, αλλά πώς να το βγάλετε από αυτήν και να τον βάλετε για ύπνο!

 

 

 

 

Συμβουλές ασφάλειας για το μπάνιο του μωρού σας

 

 • Ο βασικός και κύριος κανόνας για το μπάνιο του μωρού σας είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να το αφήσετε από τα μάτια σας!

 

 • Μην ξεβουλώνετε ποτέ την τάπα της μπανιέρας ενόσω το παιδάκι σας είναι ακόμα μέσα στη μπανιέρα ή το μπανάκι του. Ο θόρυβος του νερού που φεύγει ακούγεται πραγματικά τρομακτικός και ορισμένα παιδάκια νομίζουν ότι θα παρασυρθούν μαζί με το νερό στην αποχέτευση.

 

 • Ένα καθισματάκι μπάνιου ή μια κουλούρα είναι ότι πρέπει κυρίως για όσο το μωράκι σας είναι ακόμα μικρό. Πάντως να θυμάστε ότι τίποτα δεν προστατεύει το παιδί σας από τον τραυματισμό ή τον πνιγμό παρά μόνο εσείς οι ίδιοι.

 

 • Πριν ξεκινήσετε το μπανάκι του, συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα σύνεργα για το μπανάκι του μωρού σας σε ένα καλαθάκι: σαμπουάν, αφρόλουτρο, σφουγγάρι, χτένα και βάλτε τα κάπου εκεί κοντά σας για να τα φθάνετε άνετα. Κάπου εκεί κοντά σας να έχετε και το μπουρνουζάκι του ή την πετσέτα για να το σκουπίσετε γρήγορα – γρήγορα μόλις τελειώσετε!

 

 • Εάν χρησιμοποιείται τη μπανιέρα όλης της οικογένειας και όχι κάποιο μπανάκι ειδικό για μωρά, βεβαιωθείτε πως κάθε φορά που θέλετε να κάνετε το αγγελούδι σας μπάνιο είναι καλά απολυμασμένη και καθαρή. Επίσης, πρέπει να είσαστε σίγουροι ότι το καθισματάκι στέκεται καλά και πατάει σωστά στον πάτο της μπανιέρας. Αν όχι, τότε με μια απότομη κίνηση του μωρού μπορεί να φύγει από τη θέση του και να τραυματιστεί το μικρό σας. Επίσης, για την αποφυγή τραυματισμού ή εγκαύματος, η θέση του καθίσματος πρέπει να είναι μακριά από τη βρύση ή το τηλέφωνο της βρύσης για να μην μπορεί να το φτάσει το παιδί σας.

 

 • Όταν έχετε καθίσει το μωρό σας στο καθισματάκι, μην το αφήσετε καθόλου από τα μάτια σας! Χρειάζεται πολύ λίγος χρόνος για να γίνει το κακό. Το μωρό μπορεί να πνιγεί σε λίγους πόντους νερού ή να πάθει έγκαυμα πολύ εύκολα. Για αυτό είναι προτιμότερο, στην αρχή τουλάχιστον, να κάνετε μπάνιο το μικρό σας με τη βοήθεια και του μπαμπά και όχι μόνες σας.

 

 • Πάρτε το ασύρματο τηλέφωνο κοντά σας, ώστε αν χτυπήσει να μην τρέχετε σε άλλο δωμάτιο και αν την ώρα που κάνετε μόνη σας ή μόνος σας μπάνιο το μωρό χτυπήσει το κουδούνι της εισόδου, αγνοήστε το, ή εάν πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξετε τυλίξτε το μωρό σας στο μπουρνούζι του και πάρτε το στην αγκαλιά σας μαζί σας.

 

 • Μη βάζετε ποτέ το μωρό στη μπανιέρα όταν το νερό τρέχει. Η θερμοκρασία του μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και να προκαλέσει στο μωρό έγκαυμα ή να κρυώσει. Επίσης, μη γεμίζετε τη μπανιέρα. Το νερό δεν πρέπει να περνάει τη μέση του παιδιού όταν αυτό είναι καθιστό.

 

 • Χρησιμοποιήστε απαλά σαπούνια, χωρίς όξινα ή αλκαλικά στοιχεία, εμπλουτισμένα με ενυδατικές ουσίες για να μην ξηραίνουν το ευαίσθητο δερματάκι, και σαμπουάν σε μικρή ποσότητα, καθώς το σαπούνι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του παιδιού και να του προκαλέσει έκζεμα (ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα). Προσέξτε να μην πάει σαπούνι ή νερό στα ματάκια του.

 

 • Όταν το σκουπίζετε, μην τρίβετε δυνατά την επιδερμίδα του και φροντίστε να μην αφήνετε υγρασία στις πτυχές του λαιμού του, πίσω από τα αφτιά, τις μασχάλες, τους μηρούς και το ποπουδάκι του. Το προσωπάκι του, αλλά και τα αυτάκια του πρέπει να σκουπίζονται με βαμβάκι. Προσοχή! Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες σε μικρής ηλικίας παιδιά. Μπορεί να προκληθεί κάποιος τραυματισμός, αφού το κεφαλάκι του είναι πολύ ευαίσθητο.

 

 • Μη λούζετε το κεφαλάκι του παιδιού σας κάθε μέρα. Μια φορά την εβδομάδα αρκεί. Γενικότερα να αποφεύγετε τα συχνά μπάνια που ξηραίνουν το δερματάκι του παιδιού σας και μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία. Αργότερα, όταν αρχίσουν να παίζουν έξω από το σπίτι ή πηγαίνουν στο σχολείο τότε αυξήστε τη συχνότητα του μπάνιου.

 

 • Μόλις τελειώσει το μπάνιο, πιάστε το παιδί σας από τις μασχάλες και βγάλτε το από τη μπανιέρα, αφήνοντας μέσα το καθισματάκι.

 

 

Θερμοκρασία νερού για μπάνιο μωρού :

 • Η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι ίδια με τη θερμοκρασία του σώματος, δηλαδή γύρω στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Για να διατηρήσει το μωρό σας τη βελούδινη απαλότητα του δέρματός του, αποφεύγετε να το πλένετε με πολύ ζεστό νερό.

 

 

 

 

Πώς να κάνουμε ένα σωστό μπάνιο στο νεογέννητο μωρό;

 

Μπάνιο νεογέννητου πριν πέσει ο ομφαλός:

Την πρώτη εβδομάδα που θα φέρουμε το μωρό στο σπίτι και εφόσον ο ομφάλιος λώρος δεν έχει «πέσει» ακόμα, πλένουμε το μωράκι μας με ένα νωπό, μαλακό πανάκι το οποίο έχουμε βρέξει σε χλιαρό νερό και στραγγίξει καλά. Προσέχουμε να πλένουμε πολύ καλά τα γεννητικά όργανα του μωρού κάθε φορά που του αλλάζουμε πάνα και το σκουπίζουμε πολύ καλά για να μην συγκαούν.

 

Μπάνιο νεογέννητου αφού πέσει ο ομφαλός:

 Αφού μαραθεί και πέσει ο λώρος μπορούμε να κάνουμε άφοβα το μικρό μας μπάνιο, όπως θα μας συμβουλέψει και ο νεογνολόγος ή ο παιδίατρός μας. Χρησιμοποιούμε το ειδικό μπανάκι που έχει μαλακές επιφάνειες και δεν κινδυνεύει να τραυματιστεί το μωρό, αλλά και μια πλαστική λεκάνη ή το νιπτήρα του μπάνιου που σίγουρα μπορούν να μας εξυπηρετήσουν.

 

Κάθε πότε να κάνω μπάνιο το μωρό μου;

Ξαναπρέπει να πούμε πώς το καθημερινό μπάνιο δεν είναι απαραίτητο. Μπορούμε να κάνουμε «στεγνό» μπάνιο στο μωρό με την προϋπόθεση ότι το πλένουμε με τρεχούμενο νερό κάθε φορά που του αλλάζουμε πάνα. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τον ποπό του μωρού μας και έτσι βοηθάμε να διατηρηθεί το δέρμα καθαρό και κυρίως αποφεύγουμε τα συγκάματα. Δεν πρέπει να παραλείπουμε μετά να το σκουπίζουμε με απαλές κινήσεις και ιδιαίτερα σχολαστικά.

 

Πως κρατάμε το νεογέννητο μωρό στο μπάνιο;

Όταν είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το μπάνιο του νεογέννητου μωρού μας προσέχουμε πώς το κρατάμε, στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιούμε καθισματάκι ή ειδικό μπανάκι. Το αεικίνητο μωρό που τώρα τσαλαβουτάει και γλιστράει σαν χέλι μέσα στη σαπουνάδα χρειάζεται όλη την προσοχή μας. Το κρατάμε σταθερά με το αριστερό μας χέρι, υποστηρίζοντας το λαιμό του και κρατώντας το κεφαλάκι του έξω από το νερό. Με το δεξί χέρι σαπουνίζουμε και ξεπλένουμε καλά-καλά. Επίσης, πολύ χρήσιμες είναι οι βάσεις ή τα στηρίγματα για το μπάνιο που κυκλοφορούν στο εμπόριο, προσφέροντας ασφάλεια και άνεση στο μωρό, αλλά και σε εμάς που το πλένουμε. Να γνωρίζετε ότι το μπάνιο του μωρού σας μπορεί να γίνει πολύ πιο ευχάριστο όταν και το δωμάτιο του μπάνιου είναι ζεστό.

 

ΜΟΤΟ: Η ώρα του μπάνιου του μωρού μπορεί να γίνει μια στιγμή χαράς και διασκέδασης για τους γονείς, αλλά και για το μπέμπη ή τη μπέμπα σας!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved