Κίτρινη χροιά στο νεογέννητο μωρό σας; Που οφείλεται;

Κίτρινη χροιά στο νεογέννητο μωρό σας; Που οφείλεται;

Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, το μωρό σας μπορεί να εμφανίσει μια κίτρινη χροιά. Αυτό δεν πρέπει να σας πανικοβάλλει.

Πρόκειται για τον ίκτερο, μια κατάσταση που εκδηλώνεται σε πάνω από το 50% των νεογέννητων. Αυτός ο χρωματισμός της επιδερμίδας του νεογέννητου, οφείλεται στην χολερυθρίνη.

 

Τι είναι η χολερυθρίνη;


Η χολερυθρίνη παράγεται από την καταστροφή των ερυθρών κυττάρων του αίματος.Με απλά λόγια, είναι τα απόβλητα της διάλυσης των ερυθρών κυττάρων του αίματος.

Κανονικά, η χολερυθρίνη περνάει επεξεργασία από το συκώτι και στη συνέχεια αποβάλεται από τα κόπρανα και τα ούρα του μωρού.

Επειδή όμως το ήπαρ του νεογέννητου δεν λειτουργεί ακόμα κανονικά και είναι σχετικά «ανώριμο», μπορεί να συγκεντρωθούν στον οργανισμό του μωρού μεγάλες ποσότητες χολερυθρίνης.

Αυτή η μεγάλη συγκέντρωση είναι που προκαλεί και το κιτρινωπό χρώμα στην επιδερμίδα του μωρού.

 

 

"Πότε και πως θα φύγει το κιτρινωπό χρώμα από την επιδερμίδα του μωρού μου;" 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν το ήπαρ του μωρού μπει σε κανονική λειτουργία κάτι που συμβαίνει σε κάτι λιγότερο από τις πρώτες δύο εβδομάδες ζωής του, τότε θα αποκτήσει το φυσιολογικό του χρώμα.

Για να αποβληθεί από τον οργανισμό του μωρού ευκολότερα η χολερυθρίνη, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να αυξήσετε τη συχνότητα του ταϊσματός του.

Αν το μωράκι όμως είναι πολύ κίτρινο, ή αν αυτός ο χρωματισμός της επιδερμίδας του επιμένει πάνω από τρεις εβδομάδες, μπορεί να χρειαστεί φωτοθεραπεία.

Αυτή η θεραπεία, διασπά τη χολερυθρίνη που υπάρχει στην επιδερμίδα σε μορφή που μπορεί να αποβληθεί ευκολότερα από τον οργανισμό.

Επίσης, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σε περίπτωση που ο ίκτερος υποχωρήσει και μετά επανεμφανιστεί ή αν πρωτοεμφανιστεί μερικές εβδομάδες μετά την γέννηση του μωρού.

Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στη λειτουργία του ήπατος του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνει καλό η στράτα στην ανάπτυξη του μωρού; - Smilefamily.gr

Διαλείμματα κατά την διάρκεια του θηλασμού: Πότε και γιατί να το κάνω;

Αίσθηση χιούμορ στα μωρά: Πότε αναπτύσσεται και πως μεταδίδεται από τους γονείς;

Οι μάρσιποι αγκαλιάς μεταφέρουν ήρεμα μωρά!

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved