13 Συμβουλές ασφάλειας για το μπάνιο του μωρού σας

13 Συμβουλές ασφάλειας για το μπάνιο του μωρού σας

Είστε νέα μαμά και θέλετε να προνοείτε όσο το δυνατόν περισσότερο για την ασφάλεια του μωρού σας κατά την διάρκεια του μπάνιου;

 

Αν ναι, σας συνιστούμε να διαβάσετε τις παρακάτω συμβουλές:

 

 • Ο βασικός και κύριος κανόνας για το μπάνιο του μωρού σας είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να το αφήσετε από τα μάτια σας!

 

 • Μην ξεβουλώνετε ποτέ την τάπα της μπανιέρας ενόσω το παιδάκι σας είναι ακόμα μέσα στη μπανιέρα ή το μπανάκι του. Ο θόρυβος του νερού που φεύγει ακούγεται πραγματικά τρομακτικός και ορισμένα παιδάκια νομίζουν ότι θα παρασυρθούν μαζί με το νερό στην αποχέτευση.

 

 • Ένα καθισματάκι μπάνιου ή μια κουλούρα είναι ότι πρέπει κυρίως για όσο το μωράκι σας είναι ακόμα μικρό. Πάντως να θυμάστε ότι τίποτα δεν προστατεύει το παιδί σας από τον τραυματισμό ή τον πνιγμό παρά μόνο εσείς οι ίδιοι.

 

 • Πριν ξεκινήσετε το μπανάκι του, συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα σύνεργα για το μπανάκι του μωρού σας σε ένα καλαθάκι: σαμπουάν, αφρόλουτρο, σφουγγάρι, χτένα και βάλτε τα κάπου εκεί κοντά σας για να τα φθάνετε άνετα. Κάπου εκεί κοντά σας να έχετε και το μπουρνουζάκι του ή την πετσέτα για να το σκουπίσετε γρήγορα – γρήγορα μόλις τελειώσετε!

 

 • Εάν χρησιμοποιείται τη μπανιέρα όλης της οικογένειας και όχι κάποιο μπανάκι ειδικό για μωρά, βεβαιωθείτε πως κάθε φορά που θέλετε να κάνετε το αγγελούδι σας μπάνιο είναι καλά απολυμασμένη και καθαρή.

 

 • Επίσης, πρέπει να είσαστε σίγουροι ότι το καθισματάκι στέκεται καλά και πατάει σωστά στον πάτο της μπανιέρας. Αν όχι, τότε με μια απότομη κίνηση του μωρού μπορεί να φύγει από τη θέση του και να τραυματιστεί το μικρό σας. Επίσης, για την αποφυγή τραυματισμού ή εγκαύματος, η θέση του καθίσματος πρέπει να είναι μακριά από τη βρύση ή το τηλέφωνο της βρύσης για να μην μπορεί να το φτάσει το παιδί σας.

 

 • Όταν έχετε καθίσει το μωρό σας στο καθισματάκι, μην το αφήσετε καθόλου από τα μάτια σας! Χρειάζεται πολύ λίγος χρόνος για να γίνει το κακό. Το μωρό μπορεί να πνιγεί σε λίγους πόντους νερού ή να πάθει έγκαυμα πολύ εύκολα. Για αυτό είναι προτιμότερο, στην αρχή τουλάχιστον, να κάνετε μπάνιο το μικρό σας με τη βοήθεια και του μπαμπά και όχι μόνες σας.
  Πάρτε το ασύρματο τηλέφωνο κοντά σας, ώστε αν χτυπήσει να μην τρέχετε σε άλλο δωμάτιο και αν την ώρα που κάνετε μόνη σας ή μόνος σας μπάνιο το μωρό χτυπήσει το κουδούνι της εισόδου, αγνοήστε το, ή εάν πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξετε τυλίξτε το μωρό σας στο μπουρνούζι του και πάρτε το στην αγκαλιά σας μαζί σας.

 

 • Η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι ίδια με τη θερμοκρασία του σώματος, δηλαδή γύρω στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Για να διατηρήσει το μωρό σας τη βελούδινη απαλότητα του δέρματός του, αποφεύγετε να το πλένετε με πολύ ζεστό νερό.

 

 • Μη βάζετε ποτέ το μωρό στη μπανιέρα όταν το νερό τρέχει. Η θερμοκρασία του μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και να προκαλέσει στο μωρό έγκαυμα ή να κρυώσει. Επίσης, μη γεμίζετε τη μπανιέρα. Το νερό δεν πρέπει να περνάει τη μέση του παιδιού όταν αυτό είναι καθιστό.

 

 • Χρησιμοποιήστε απαλά σαπούνια, χωρίς όξινα ή αλκαλικά στοιχεία, εμπλουτισμένα με ενυδατικές ουσίες για να μην ξηραίνουν το ευαίσθητο δερματάκι, και σαμπουάν σε μικρή ποσότητα, καθώς το σαπούνι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του παιδιού και να του προκαλέσει έκζεμα (ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα). Προσέξτε να μην πάει σαπούνι ή νερό στα ματάκια του.

 

 • Όταν το σκουπίζετε, μην τρίβετε δυνατά την επιδερμίδα του και φροντίστε να μην αφήνετε υγρασία στις πτυχές του λαιμού του, πίσω από τα αφτιά, τις μασχάλες, τους μηρούς και το ποπουδάκι του. Το προσωπάκι του, αλλά και τα αυτάκια του πρέπει να σκουπίζονται με βαμβάκι. Προσοχή! Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες σε μικρής ηλικίας παιδιά. Μπορεί να προκληθεί κάποιος τραυματισμός, αφού το κεφαλάκι του είναι πολύ ευαίσθητο.

 

 • Μη λούζετε το κεφαλάκι του παιδιού σας κάθε μέρα. Μια φορά την εβδομάδα αρκεί. Γενικότερα να αποφεύγετε τα συχνά μπάνια που ξηραίνουν το δερματάκι του παιδιού σας και μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία. Αργότερα, όταν αρχίσουν να παίζουν έξω από το σπίτι ή πηγαίνουν στο σχολείο τότε αυξήστε τη συχνότητα του μπάνιου.

 

 • Μόλις τελειώσει το μπάνιο, πιάστε το παιδί σας από τις μασχάλες και βγάλτε το από τη μπανιέρα, αφήνοντας μέσα το καθισματάκι.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έλαια για μασάζ μωρού : Φροντίστε το όπως του αξίζει!

"Πως θα ενισχύσω την αυτοπεποίθηση του μωρού μου;;;"

Σε ποια ηλικία ξεκινάει ο απογαλακτισμός και τι πρέπει να προσέξετε;

Πως να κάνω μασάζ στο μωρό μου; - Smile family.gr

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved