10 πράγματα που μάθατε σήμερα στο μωρό σας - smile family.gr!

10 πράγματα που μάθατε σήμερα στο μωρό σας - smile family.gr!

Αν είστε σαν τους περισσότερους νέους γονείς, υπάρχουν πολλές ημέρες – αυτές που το μικρό σας δεν σταματάει να κλαίει και να πετάει φαγητά στους τοίχους – που νιώθετε σαν να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστό.


Σκεφτείτε το όμως. Ακόμα και αν το μόνο που κάνατε ήταν να ταΐσετε το μικρό σας όταν πείναγε, να του μιλήσετε καθώς πλένατε τα πιάτα, και να το πάτε μια βόλτα, του προσφέρατε φανταστικές εκπαιδευτικές εμπειρίες.

 

Χωρίς κάποιο «εκπαιδευτικό» παιχνίδι, του μάθατε πράγματα για τον εαυτό του, για τη σχέση σας, για τον κόσμο…για την αγάπη! Ακόμα έχετε αμφιβολίες;

  

 

Να τι θα σας έλεγε το μωρό σας από μόνο του – αν μπορούσε.

 


1. Σήμερα έμαθα ότι μπορώ πάντα να στηρίζομαι πάνω σου.

 

Κάθε φορά που ηρεμούσατε το επίμονο κλάμα του μωρού σας με φαγητό, αγκαλιά, ή με μια στεγνή πάνα, του μαθαίνατε ότι είναι σημαντικό και ότι μπορεί να σας εμπιστεύεται για να το βοηθάτε.

Ακόμα και κάτι τόσο συνηθισμένο όσο να το βάζετε για να κοιμηθεί, ενισχύει την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθησή του.

Τελικά, θα διαπιστώσει ότι ακόμα και αν δεν σας βλέπει, εσείς ακόμα υπάρχετε – και θα επιστρέψετε.

 

 


2. Έμαθα ότι μπορώ να στηρίζομαι και στον εαυτό μου κάποιες φορές.


Αντί να σπεύδετε στο δωμάτιο του μωρού σας όταν γκρίνιαζε κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιβάλλατε στον εαυτό σας να περιμένει αρκετά δευτερόλεπτα και έπειτα αρκετά ακόμα. Σιωπή.

 

Ίσως να βρήκε τον αντίχειρά του ή να κούρνιασε σε μια βολική γωνία στην κούνια του – ό,τι και να ήταν, έπεσε πάλι για ύπνο από μόνο του.

Χωρίς καν να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας, του μάθατε ότι μπορεί να φροντίζει τον εαυτό του μια στο τόσο.

 

Μάθατε κι εσείς όμως κάτι: ότι κάποιες φορές το να είσαι καλός γονιός σημαίνει να κάνεις λιγότερα για το παιδί σου, και όχι περισσότερα.

Η ίδια προσέγγιση του «περιμένω ένα λεπτό» βοηθάει επίσης αν προσπαθεί να κατορθώσει κάποια κινητική ικανότητα, όπως για παράδειγμα να φτάσει ένα παιχνίδι.

 

 


3. Έμαθα ότι μπορώ να έχω ισορροπία


Με το να κουβαλάτε το μικρό σας, είτε στην αγκαλιά σας είτε σε πορτ – μπεμπέ, βοηθάτε το σώμα του να διατηρήσει την ισορροπία του. Και όταν το πάτε βόλτα στους ώμους σας, παίρνει επίσης ένα επιπλέον δώρο – την ευκαιρία να βλέπει εικόνες από άλλη προοπτική.


Μόλις το μωρό σας θα είναι ικανό να στέκεται, να το πηγαίνετε συχνές βόλτες με το καροτσάκι του, πάνω σε μια ποικιλία επιφανειών – όπως σε χαλικόστρωτα μονοπάτια, σε λεία πεζοδρόμια, και σε γρασίδι – σε διαφορετική ταχύτητα βάδισης.

 

Θα τελειοποιήσει περισσότερο τις ισορροπητικές του ικανότητες, και θα ενδυναμώσει τους μύες που το κρατάνε σε ευθυτενή στάση.

 

 

4. Έμαθα ότι μπορώ να κάνω όλες τις σωστές κινήσεις. 


Ίσως το μωρό σας – επιτέλους! – έβαλε τις πατούσες του μέσα στο στόμα του, έπιασε από μόνο του ένα μπισκότο, ή έκανε ένα από τα πρώτα του διστακτικά βήματα σήμερα.

 

Χαμογέλασε και εσείς γελάσατε και χειροκροτήσατε, δείχνοντάς του ότι σωστά ένιωσε περήφανο.

Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο μυστικό ώστε να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει τις κινητικές του ικανότητες.

 

Είναι αρκετό αν απλά έχει αρκετό ελεύθερο χώρο στο πάτωμα και αν του δίνετε ευκαιρίες για να κινηθεί.

Και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό, είναι να το εμψυχώνετε.

 

 


5. Έμαθα πώς λειτουργούν οι λέξεις.


Μιλάγατε στο μικρό σας κατά τη διάρκεια που κάνετε δουλειές του σπιτιού;

Καθώς κάνατε ψώνια στο σούπερ μάρκετ μαζί, του περιγράφατε κάθε αντικείμενο την ώρα που το βάζατε μέσα στο καλάθι;

 

Αν ναι, του δώσατε κάποια σημαντικά μαθήματα πάνω στην γλώσσα.

Με κάθε ευκαιρία που έχει το παιδί σας να σας ακούει να μιλάτε, θα ενισχύεται η λεκτική του ανάπτυξη, καθώς θα παρατηρεί τον τόνο και τον ρυθμό των λέξεων που χρησιμοποιείτε.

 

Τα μωρουδιακά θέματα και οι μωρουδιακές λέξεις είναι καλές, αλλά όχι απαραίτητες.

Μπορείτε ακόμα και να του διαβάζετε θέματα από την εφημερίδα, να του μιλάτε για τη μέρα σας, ή να του τραγουδάτε.

 

 


6. Έμαθα να περιμένω τη σειρά μου.


Θυμάστε όταν παίζατε κρυφτό; Πρώτα καλύπτατε το πρόσωπό σας, και μετά το ίδιο έκανε και το μικρό σας.Όταν εναλλάσσεστε έτσι με το μικρό σας κατά τη διάρκεια των καθημερινών σας αλληλεπιδράσεων, και απλών παιχνιδιών, του μαθαίνετε το πόσο σημαντικό είναι να μοιράζεται, να είναι κοινωνικό, και να συνεργάζεται με τους άλλους.Κάθε σχεδόν ανταλλαγή η οποία είναι απλή και αμοιβαία, φέρνει αποτέλεσμα.

 

Για παράδειγμα, όταν ρωτήσετε «Τι θέλει να κάνει το μωράκι μου σήμερα;» και περιμένετε για την απάντηση του μικρού σας με μεγάλη προσοχή, του δείχνετε τι σημαίνει επικοινωνία. Φυσικά, η απάντησή του μπορεί να είναι ένα γουργούρισμα, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει μεταξύ σας μια όμορφη συζήτηση.

 

 


7. Έμαθα πολλά, μέσα από την ακαταστασία.

 

Ενώ μαγειρεύατε, δώσατε στο μωρό σας ένα μπολ και μερικά πλαστικά κουτάλια για να τα χτυπάει και να παίζει στην κουζίνα.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, συνεχίζατε να του δίνετε δημητριακά, παρόλο που ξέρατε ότι θα τα πετούσε στο πάτωμα.

Και δεν του σταματήσατε νωρίτερα το μπάνιο του όταν πέταγε τα νερά έξω από την μπανιέρα.

 

Συγχαρητήρια! Του προσφέρατε πολλές εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Νωρίς στη ζωή του, το πιο εμπλουτισμένο παιχνίδι είναι αυτό που είναι χωρίς δομή, το απρογραμμάτιστο, και αυτό που δεν είναι επικεντρωμένο γύρω από συγκεκριμένα γεγονότα ή παιχνίδια.

 

Για παράδειγμα, όταν έπαιζε με το μπολ και τα κουτάλια, στην πραγματικότητα διενεργούσε διάφορα επιστημονικά πειράματα:

«Θα χωρέσει το κουτάλι μέσα στο μπολ;»«Πόσο δυνατά πρέπει να χτυπήσω το κουτάλι για να κάνω θόρυβο;»

«Πόσο θόρυβο μπορώ να κάνω πριν η μαμά μου τα πάρει όλα από το χέρι;»

 

 


8. Έμαθα ότι τα συναισθήματά μου είναι σημαντικά.


Γαργαλούσατε τα ποδαράκια του μωρού σας και εκείνο γελούσε. Αλλά μετά από λίγο, άρχισε να συνοφρυώνεται και να γυρνάει από την άλλη, οπότε σταματήσατε.

Εκείνη τη στιγμή, το μάθατε ότι διαβάζετε – και σέβεστε – αυτά που θέλει.Επειδή το μωρό σας δεν μπορεί να μιλήσει, εξαρτάται από εσάς να ερμηνεύσετε τα νεύματα και τις εκφράσεις του προσώπου του.

 

Χρειάζεται αφοσιωμένη προσοχή για να μάθετε πώς να το κάνετε σωστά.Αλλά με το να νιώθει ότι το καταλαβαίνετε, ενισχύεται το συναισθηματικό σας δέσιμο και παρακινούνται οι προσπάθειές του να επικοινωνήσει, οι οποίες με τη σειρά τους, μπορούν να το μάθουν να μιλάει.

 

 


9. Έμαθα ότι υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος να εξερευνήσω.


Σήμερα πήγατε το μικρό σας στο καθαριστήριο, στο πάρκο και στην τράπεζα. Μπορεί για εσάς να ήταν κάποιες δουλειές που έπρεπε να γίνουν, αλλά για τα μωρά, η κάθε μέρα είναι μια περιπέτεια.Δεν έχουν μακροπρόθεσμη μνήμη, έτσι όποτε πάνε στο πάρκο, είναι σχεδόν σαν να είναι η πρώτη φορά.

 

 
10. Έμαθα ότι η ζωή μου έχει πρόγραμμα.


Αλλάξατε την πάνα του μωρού σας, το ταΐσατε το πρωινό του, το βάλατε στο αμάξι καθώς αφήνατε το μεγαλύτερο αδερφάκι του στο σχολείο, και έπειτα, το βραδάκι, φτιάξατε δείπνο.

Απλά και μόνο κάνοντας τις συνηθισμένες κινήσεις, μάθατε στο παιδί σας ότι αυτός ο κόσμος είναι αμετάβλητος, προβλέψιμος και σταθερός.

Ακολουθώντας τις καθημερινές δραστηριότητες, βοηθάτε το παιδί σας να μάθει τι να περιμένει μετά – και να ανυπομονεί για αυτό.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτες λέξεις μωρού : Πως αναπτύσσεται η ομιλία τους;

Συμβουλές για την φροντίδα και την υγιεινή ενός νεογέννητου

Άγχος αποχωρισμού : συμπτώματα, αντιμετώπιση , ηλικία

Μεγάλωμα μωρού : Δείτε 5 συμβουλές για να το κάνετε με επιτυχία !

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved