Πρώτη μέρα στο σχολείο και αποχωρισμός: Προετοιμαστείτε κατάλληλα για όλα

 

Η πρώτη μέρα στο σχολείο περιέχει λίγο απ' όλα. Τη συγκίνηση που αισθάνεστε καθώς το μωρό σας μεγάλωσε και ξεκινά πλέον την εννιάχρονη τουλάχιστον πορεία του στα σχολικά θρανία. Και την κοινή για σας και το μικρό σας ανυπομονησία και αγωνία για το πώς θα το υποδεχτεί αυτός ο νέος κόσμος που τώρα εισέρχεται.

 

«Πως θα εξοικειώσω το παιδί μου στην ιδέα του σχολείου»;

 

Βάλτε την ιδέα του σχολείου στις συζητήσεις σας με το παιδί σταδιακά. Η παιδική φαντασία μπορεί να αποχαλινωθεί, γι' αυτό είναι προτιμότερο να δίνετε στα παιδιά ακριβείς πληροφορίες παρά αόριστες του τύπου «το Σεπτέμβρη θα πας σχολείο αλλά μην ανησυχείς από τώρα». Να έχετε επίσης το νου σας στα μεγαλύτερα παιδιά ακόμη και στους μεγάλους που πολλές φορές διηγούνται φοβερές ιστορίες ή παραμύθια σχετικά με τη σχολική ζωή. Θυμηθείτε πως τα μικρά παιδιά πιστεύουν ό,τι ακούνε.

 

Πείτε στο παιδί το όνομα του σχολείου του. Κάντε ένα περίπατο γύρω από το σχολείο και δείξτε του το κτίριο, την είσοδο, την αυλή και οτιδήποτε θεωρείτε πως θα του αρέσει ή θα το ενδιαφέρει.Θυμηθείτε πως υπάρχει, δυστυχώς, μία πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην προετοιμασία και την εφαρμογή. Φανταστείτε πόσο ανησυχητικά ακούγεται σε ένα παιδί που μόλις ξεκίνησε να στέκει στα πόδια του μόνο του και να βρίσκει φίλους στο παιχνίδι, ότι θα πάει σε αυτό το υποθετικά υπέροχο μέρος με τόσο άγνωστο κόσμο να κινείται διαρκώς γύρω του. Τα παιδιά δεν έχουν πλήρη συνείδηση του μέλλοντος χρόνου και τον θεωρούν ως άμεσο παρόν. Γι' αυτό η προετοιμασία πρέπει να γίνεται στο σωστό χρόνο και όχι νωρίτερα.

 

Κάνετε επαφές με το περιβάλλον του σχολείου

 

Από το Μάιο ή τον Ιούνιο, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, κάνετε επαφές με το σχολείο όπου πρόκειται να φοιτήσει το παιδί σας. Εκτός αν είναι τελείως αδύνατο, προσπαθήστε να επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο με επισκέψεις που θα κρατήσουν κάποιες ώρες ώστε το παιδί να έχει την ευκαιρία να πάρει γεύση σχολικής ζωής, να γνωρίσει το μέρος και να συναντήσει τον ή την δασκάλα και ίσως τους νέους συμμαθητές του.

 

Ενημερωθείτε για το σχολικό πρόγραμμα και τους σχολικούς κανονισμούς.

Θα πρέπει να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του σχολείου. Στα παιδιά δεν αρέσει να διαφέρουν, έτσι σιγουρευτείτε ότι ξέρετε τις συνήθεις διαδικασίες. Αν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας διαβάστε τον στο παιδί. Με την ιδέα ότι γνωρίζει τι πρέπει να κάνει θα νιώθει πως ελέγχει την κατάσταση και θα είναι ήρεμο.

 

 

Προετοιμαστείτε κατάλληλα για την σχολική ένταξη του παιδιού σας και απαλλαγείτε από το άγχος αποχωρισμού.

Την ίδια περίπου εποχή μπορείτε να αρχίσετε και την εξάσκηση διαφόρων δεξιοτήτων που θα το διευκολύνουν στη σχολική του ζωή. Αν το παιδί σας δεν έχει συνηθίσει να σας αποχωρίζεται, δοκιμάστε μερικούς σύντομους αποχαιρετισμούς αφού του δώσετε να καταλάβει πως σύντομα θα γυρίσετε για να το πάρετε.

Εξασκήστε επίσης τις δεξιότητες ντυσίματος κυρίως, κουμπώματα, ξεκουμπώματα, λύσιμο και δέσιμο κορδονιών. Προτιμήστε παπούτσια με κουμπώματα «χριτς - χρατς» και μάθετε το παιδί να ξεχωρίζει το δεξιό από το αριστερό παπούτσι.

Συνηθίστε το παιδί να τρώει μόνο του, να έχει καλούς τρόπους στο τραπέζι και να μπορεί να φάει οπουδήποτε, κυρίως, αν θα παίρνει το μεσημεριανό του γεύμα στο σχολείο. Διαβάστε ήσυχα με το παιδί, μακριά από την τηλεόραση, ώστε να συνηθίσει να ακούει και να μαθαίνει. Παίξτε μαζί του παιχνίδια παρατηρητικότητας, μέτρησης, ξεχωρίσματος, προετοιμάζοντας έτσι το παιδί για ό,τι ο δάσκαλος ή η δασκάλα θα του μιλήσουν.

 

Χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας για τη σχολική ζωή του παιδιού σας

  • Τρεις εβδομάδες πριν αρχίσει το σχολείο εξορμήστε για την αγορά των σχολικών ειδών. Μολύβια, κασετίνα, τσάντα. Αφήστε το παιδί να διαλέξει αυτά που του αρέσουν, αν δεν υπερβαίνουν τα χρήματα που έχετε προϋπολογίσει.
  • Δύο εβδομάδες πριν μαρκάρετε όλα τα είδη του παιδιού με το όνομα του. Θα το βοηθήσει ώστε να αναγνωρίζει το όνομά του και τα πράγματα του.
  • Μία εβδομάδα πριν, ασκήσετε το παιδί στο ντύσιμο και το γδύσιμο κυρίως αν θα φορά στολή. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για χαμογελαστές φωτογραφίες
  • Τέσσερις ημέρες πριν, περπατήσετε ως το σχολείο και προσπαθήστε να ανακαλύψετε ποιοι φίλοι ή γνωστοί κάνουν το ίδιο δρομολόγιο.
  • Τρεις μέρες πριν, αγοράστε τα φαγώσιμα που θα έχει μαζί του και επιτρέψτε του να πάρει και μερικές από τις αγαπημένες του λιχουδιές.
  • Δύο μέρες πριν ,αλλάξτε παραστάσεις με μία εκδρομή ή μία επίσκεψη.
  • Την προηγουμένη προσπαθήστε να την περάσετε ήρεμα στο σπίτι. Δεν είναι ώρα για βιαστικά ψώνια της τελευταίας στιγμής Ετοιμάστε όλα όσα θα χρειαστούν το πρωί και επιμείνετε στη συνηθισμένη ώρα ύπνου.

 

Πως να προετοιμαστείτε για την πρώτη μέρα στο σχολείο;

Πολλά σχολεία επιτρέπουν στους γονείς να μένουν για λίγο μαζί με τα παιδιά τις πρώτες μέρες Σιγουρευτείτε πως η δασκάλα έχει δει το παιδί πριν το αποχαιρετήσετε και φύγετε αμέσως. Αν το παιδί είναι ανήσυχο, το να μείνετε, απλώς επιτείνει την αγωνία του αποχωρισμού. Θυμηθείτε πως ο δάσκαλος έχει την απαραίτητη εμπειρία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να καθησυχάσετε το παιδί πως ο δάσκαλος ή η δασκάλα φροντίζουν όλα τα παιδιά και πως θα περιμένετε στην αυλή, στο τέλος του μαθήματος. Οπωσδήποτε, κρατηθείτε και μην κλάψετε, μέχρι να βγείτε από την τάξη. Ίσως πάλι το παιδί να σας αποχωριστεί χωρίς να ρίξει ούτε μια ματιά πίσω του. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε περιττή, όμως θα πρέπει να νιώσετε και περήφανη που ξεκινά με μία τόσο θετική στάση.

Για λίγο μπορεί να νιώθετε ανολοκλήρωτη καθώς τόσα χρόνια τώρα το χέρι του κρατούσε το δικό σας. Ακόμη και αν έχετε μικρότερα παιδιά στο σπίτι ποτέ δεν θα είναι το ίδιο στην αρχή. Αντί λοιπόν να μείνετε μέσα στο σπίτι και να σκέφτεστε πώς περνάει τώρα, κάντε κάτι όμορφο μόνο για σας. Επισκεφθείτε τα μαγαζιά που δεν μπορούσατε πριν, καθίστε για ένα καφέ, όπου σας αρέσει και όχι όπου έχει ωραία παιχνίδια για το παιδί και, τέλος πάντων, εκμεταλλευθείτε τις ώρες της απουσίας του θετικά, αντί να μετράτε τα δευτερόλεπτα πότε θα επιστρέψει.

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved