Καταπολεμήστε το άγχος της σχολικής προσαρμογής!

Καταπολεμήστε το άγχος της σχολικής προσαρμογής!

Το όμορφο καλοκαιράκι πέρασε και μαζί μ’ αυτό οι διακοπές, η ξεγνοιασιά, οι ατελείωτες ώρες παιχνιδιού για τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι τώρα περιμένουν με ανάμικτα συναισθήματα την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων και την επιστροφή τους στα θρανία.

 

Έτσι το παιδί σας, ίσως, να νιώθει αγχωμένο και απογοητευμένο, που τελείωσε το καλοκαίρι και πρέπει να επιστρέψει στη σχολική τάξη.

 

Τα περισσότερα παιδιά ,κάθε ηλικίας, βρίσκουν δύσκολη την επιστροφή στα θρανία, αν η καλοκαιρινή περίοδος ήταν γεμάτη με διασκεδαστικές δραστηριότητες από την αρχή μέχρι το τέλος, ή ακόμα και αν το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών ήταν γεμάτο παράπονα ότι βαρέθηκαν γιατί δεν είχαν τι να κάνουν!

 

 

 

Καταπολεμώντας το άγχος της σχολικής προσαρμογής.

 

Μερικές μικρές συμβουλές:

 

 • Η προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσα σε μια μέρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν μαθητές οι οποίοι βρίσκονται στις μικρές τάξεις ή τα νήπια που θα πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο.

 

 • Όπως με κάθε καινούργια ή ανησυχητική κατάσταση – είτε είναι το ξεκίνημα του σχολείου για πρώτη φορά, είτε η αλλαγή σε μεγαλύτερη τάξη, ή η φοίτηση σε ένα καινούργιο σχολείο – δώστε στο παιδί σας χρόνο να προσαρμοστεί.

 

 • Υπενθυμίστε στο μικρό σας ότι όλα τα παιδάκια νιώθουν μια νευρικότητα την πρώτη μέρα του σχολείου, ότι ακόμα και η μαμά με τον μπαμπά ή και η ίδια η δασκάλα νιώθουν το ίδιο και ότι χωρίς να το καταλάβει το σχολείο θα γίνει μια καθημερινή ρουτίνα!

 

 • Δώστε έμφαση σε όλα τα θετικά που προκύπτουν από την επιστροφή στο σχολείο, όπως ότι θα κάνει παρέα με τους παλιούς του φίλους, θα γνωρίσει καινούργιους συμμαθητές και θα αγοράσετε καινούργια πράγματα που χρειάζεται για το σχολείο.

 

 

Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας για το τι ακριβώς τα ανησυχεί και να τα καθησυχάσετε:

 

 • Μήπως φοβούνται ότι δεν θα κάνουν καινούργιους φίλους ή ότι δεν θα τα πάνε καλά με τον καινούργιο τους δάσκαλο; Μήπως τα αγχώνει η σκέψη των μαθημάτων και του διαβάσματος;

 

 

 

Ενθαρρύνετε και στηρίξτε το παιδί σας στο νέο του σχολικό ξεκίνημα.

 

 • Ίσως να θελήσετε να προσαρμόσετε και το δικό σας πρόγραμμα για να κάνετε πιο εύκολη αυτή την μετάβαση.

 

 • Είναι πολύ ωφέλιμο την πρώτη εβδομάδα να βρίσκονται οι γονείς στο σπίτι, όταν γυρνάει το παιδί από το σχολείο.

 

 • Παρόλα αυτά πολλοί γονείς δεν μπορούν να έχουν αυτή την δυνατότητα προσαρμογής του προγράμματός τους.

 

 

 

 • Αν δεν μπορείτε να είστε εκεί όταν γυρνάει από το σχολείο, προσπαθήστε να οργανώσετε έτσι τα απογεύματά σας ,ώστε να μπορείτε να αφιερώνετε στο παιδί σας όσο χρόνο χρειάζεται και έχει ανάγκη, ειδικά τις πρώτες εκείνες ημέρες, οι οποίες θα είναι και οι πιο δύσκολες.

 

 • Εάν το παιδί ξεκινάει την νέα σχολική χρονιά σε διαφορετικό σχολείο από το προηγούμενο, προγραμματίστε μια επίσκεψη, πριν την πρώτη μέρα.

 

 • Δείτε το κλίμα που επικρατεί, βοηθήστε το να βρει έναν φίλο για να κάτσουν μαζί στο θρανίο και στηρίξτε το ώστε να προσαρμοστεί με τον υπόλοιπο κόσμο που το περιβάλλει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνατε έρευνα αγοράς για την λίστα των σχολικών ειδών;

Τι θα πρέπει να προσέξετε για την αγορά της σχολικής τσάντας;

5 Κανόνες ασφαλούς χρήσης της σχολικής τσάντας

Πρώτη φορά σχολείο και άγχος προσαρμογής; Προετοιμαστείτε!

10 συμβουλές για ομαλή επιστροφή στα θρανία μετά το καλοκαίρι

10 χρήσιμες συμβουλές για τα πρωτάκια ! - Smile family.gr!

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved