Κακοί σχολικοί βαθμοί και πως να το διαχειριστείτε

Κακοί σχολικοί βαθμοί και πως να το διαχειριστείτε

Μέσα Δεκέμβρη και όπως κάθε χρόνο, δύσκολες μέρες περιμένουν γονείς και παιδιά καθώς πλησιάζει η μέρα που τα βλαστάρια μας θα πάρουν τους βαθμούς στο σχολείο ή στο φροντιστήριο. Ακόμα και αν είστε λίγο ή πολύ προετοιμασμένοι για τα όσα θα αντικρίσετε, συχνά νιώθετε κάτι σαν σουβλιά στο στομάχι, όταν βλέπετε ξεκάθαρα, ότι οι επιδόσεις του μικρού σας στα μαθηματικά και τα αγγλικά είναι ανεπαρκείς ή ότι στο αγαπημένο του μάθημα είναι απλώς μέτριο.

Και το ίδιο το παιδί, όμως, είναι πιθανό να αισθανθεί απόρριψη, απογοήτευση ή ακόμη και να τρέμει στην ιδέα ότι πρέπει να γυρίσει στο σπίτι και να αντιμετωπίσει τον θυμό ή πιθανόν και τα αισθήματα ενοχής σας.

 

Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι σχεδόν το 80% των οικογενειών έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωπες με μαθησιακές δυσκολίες, σχολική αποτυχία και προβλήματα. Για πολλά παιδάκια, τότε, οι  χριστουγεννιάτικες διακοπές σημαίνουν διάβασμα και πάλι διάβασμα, αντί για κάλαντα και παιχνίδια με τους φίλους τους.

 

 

Πώς να παρηγορήσετε και να ενθαρρύνετε το παιδί σας με του βαθμούς του;

Δεν είναι εύκολο να γυρίζει κανείς στο σπίτι με έναν έλεγχο, όπου δεν υπάρχει ούτε ένα Α. Το αγγελούδι σας μπορεί να σκέφτεται:

«Ωραία, λοιπόν, δεν είμαι καλός στα μαθήματα, έχω προισπαθήσει πολλές φορές να βελτιωθώ και δεν τα καταφέρνω. Οι δάσκαλοί μου δεν με συμπαθούν και οι γονείς μου...; Θα γίνουν πάλι έξαλλοι. Θα μου απαγορέψουν τη μπάλα και θα με στρώσουν στο διάβασμα. Ωραίες διακοπές!».  

Ένας ή περισσότεροι κακοί βαθμοί μπορούν άνετα να χαλάσουν την εορταστική διάθεση μικρών και μεγάλων. Για να μπορέσει, ωστόσο, το αγγελούδι σας να απολαύσει τις διακοπές των Χριστουγέννων και να αντιμετωπίσει τη νέα χρονιά με θάρρος και πίστη στις δυνάμεις του, χρειάζεται ενθάρρυνση, εμπιστοσύνη και μια ήρεμη κουβέντα αντί για απαγορεύσεις, τιμωρίες και επικρίσεις.

Και μια που οι βαθμοί στον έλεγχο του μικρού σας δεν πρόκειται να αλλάξουν, καλό θα είναι να προσπαθήσετε να ξεπεράσετε τα όσα έγιναν και να σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε από δω και στο εξής. Στηρίξτε το και δώστε του θάρρος:

«Καταλαβαίνω ότι είσαι λυπημένος/απογοητευμένος/θυμωμένος για τους βαθμούς σου, αλλά θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε από δω και στο εξής».

 

 

Μερικές συμβουλές για καλύτερη σχολική απόδοση

  • Σε περίπτωση που το μικρό σας δεν καταλαβαίνει ορισμένα σημεία της ύλης, μπορεί ένα τρίτο πρόσωπο να είναι σε θέση να του τα εξηγήσει καλύτερα από σας.
  • Θα μπορούσατε την τελευταία εβδομάδα των διακοπών, να αφιερώσετε κάποιες ώρες για επανάληψη της ύλης, ή για να το βοηθήσετε να εξασκηθεί στην ορθογραφία ή στα μαθηματικά μέσα από το παιχνίδι, π.χ. με σκραμπλ, σπαζοκεφαλιές ή εκπαιδευτικό υλικό στον υπολογιστή.
  • Πιθανόν, μάλιστα, να χρειαστεί να μειωθεί ο ελεύθερος χρόνος του μέσα στην εβδομάδα, για να του μένει περισσότερος χρόνος για διάβασμα. Φροντίστε, ωστόσο, να μην του στερήσετε την αγαπημένη του δραστηριότητα ή το αγαπημένο του χόμπι, που έρχεται να εξισορροπήσει το στρες που του προκαλεί το σχολείο.
  • Να είστε έτοιμοι κάθε στιγμή να του προσφέρετε τη βοήθεια και τη συμπαράστασή σας.
  • Αν το αγγελούδι σας παρουσιάζει προβλήματα συγκέντρωσης, καλό θα είναι να συμφωνήσετε συγκεκριμένες ώρες για το διάβασμά του, τις οποίες και θα τηρείτε.
  • Μπορείτε, μάλιστα, να το επιβραβεύετε κάθε φορά που τηρεί το πρόγραμμα μελέτης.    
  • Αν ,όμως, αισθάνεστε ότι το αγγελούδι σας μένει πίσω σε σχέση με τους συμμαθητές του ή ότι νιώθει να μη τα βγάζει πέρα, κανονίστε μια συζήτηση με τους δασκάλους του, οι οποίοι θα είναι σε θέση να σας παραπέμψουν και σε περαιτέρω βοήθεια, αν κριθεί απαραίτητο.

 

 

Ξεπεράστε πρώτα τη δική σας απογοήτευση για να μπορέσετε να στηρίξετε το παιδί!

Για να αντιμετωπίσετε τη δική σας ενδεχόμενη απογοήτευση, προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας τα δυνατά σημεία του μικρού σας.

Σκεφτείτε στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν, να αναπληρώσει για παράδειγμα κάποια μαθήματα που έχασε ή να οργανώσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά το διάβασμά του. Φυσικά, καλό θα είναι να συμπεριλάβετε και το αγγελούδι σας στις σκέψεις και τα σχέδιά σας: «Τι λες κι εσύ, πώς νομίζεις ότι θα σε βοηθούσε να μελετάς από δω και πέρα;».

 

 

Μην πιέζετε υπερβολικά το παιδί σας για τους βαθμούς!

Ο φόβος και η πίεση όμως δεν είναι καλοί σύμβουλοι και το μόνο που δεν κάνουν είναι να προωθούν τη χαρά για μάθηση. Ορισμένοι μπορεί να έχετε τη εντύπωση ότι με λίγη πίεση, το αγγελούδι σας θα μάθει γρηγορότερα να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις του εκάστοτε μαθήματος. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι τις πληροφορίες  που μαθαίνει το παιδάκι σας υπό καθεστώς πίεσης, θα τις ξεχάσει πιο εύκολα. Τα θετικά συναισθήματα, αντίθετα, προωθούν τόσο τη μάθηση, όσο και τη διατήρηση των πληροφοριών στη μνήμη.

 

Είναι ενδεικτικοί των ικανοτήτων του παιδιού οι βαθμοί;

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι σταθερά προσανατολισμένο στη βαθμολογία. Τόσο οι πολιτικοί όσο και πολλοί γονείς είναι πεπεισμένοι ότι τα παιδιά χρειάζονται και θέλουν να βαθμολογούνται, γιατί διαφορετικά δεν έχουν κίνητρο για να προσπαθήσουν. Η παιδαγωγική έρευνα, ωστόσο, δείχνει μια εικόνα αρκετά διαφορετική.

  • Η βαθμολογία συχνά δεν μπορεί να είναι αντικειμενική, γιατί οι προδιαγραφές σε διαφορετικές τάξεις μπορεί να απέχουν κατά πολύ. Έτσι, η εργασία της γεωγραφίας του ενός μαθητή βαθμολογείται με Α στη μία τάξη και με Γ στην άλλη. Ακόμη και σε περίπτωση που ο ίδιος δάσκαλος διορθώσει την ίδια εργασία μετά από λίγο καιρό, μπορεί να προκύψει διαφορετικός βαθμός από τον αρχικό.    
  • Οι βαθμοί δεν παρέχουν σαφή ανατροφοδότηση για τις δεξιότητες του παιδιού ούτε προαναγγέλουν τη μελλοντική σχολική ή επαγγελματική του επιτυχία. Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούνται εξαιρετικά επιτυχημένοι επαγγελματίες, των οποίων οι έλεγχοι κάθε άλλο παρά... εξαίρετοι ήταν.

 

Μην βάζετε την ταμπέλα του κακού μαθητή

Συχνά, επειδή η βαθμολογία είναι ριζωμένη στην παράδοση του ελληνικού σχολείου, είναι λογικό να μη σας περνάνε από το μυαλό οι αρνητικές της συνέπειες. Μέσα στην τάξη διαμορφώνονται γρήγορα δύο κατηγορίες μαθητών: των ¨δυνατών¨ και των ¨αδύναμων¨. Αρχίζει να επικρατεί ανταγωνισμός μεταξύ τους, όπου φυσικά χαμένοι βγαίνουν οι πιο αδύναμοι. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουν πολύ μεγαλύτερη πίεση και άγχος για να «κερδίσουν» καλούς βαθμούς!

 

Αν, λοιπόν, ο γιος ή η κόρη σας έρθει μετά από μερικές μέρες στο σπίτι με έναν όχι και τόσο λαμπρό έλεγχο, μην αφήσετε το συγκεκριμένο γεγονός να χαλάσει τις διακοπές σας. Όποιος δεν είναι καλός στα μαθηματικά, μπορεί να έχει ταλέντο στο τραγούδι, όποιος θεωρεί μαρτύριο την... έκθεση, μπορεί να πετυχαίνει μονίμως το καλάθι στο μπάσκετ. Τα παιδιά έχουν πολλά ταλέντα και οι διακοπές τους δίνουν τον απαραίτητο χρόνο να τα καλλιεργήσουν.

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved