Δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο : Tι από τα δύο να επιλέξω;

Τόσο η δημόσια, όσο και η ιδιωτική εκπαίδευση, έχουν να προσφέρουν στο παιδί σας πολλά. Εμείς, σας παραθέτουμε τα θετικά χαρακτηριστικά τους, αφήνοντας στην κρίση σας τι είναι καλύτερο για το παιδί σας, ανάλογα με τις ανάγκες και την προσωπικότητά του.

 

Τα πλεονεκτήματα του δημόσιου σχολείου

 

 

1)Δωρεάν δημόσια εκπαίδευση

Πρώτον και κύριο, η δημόσια εκπαίδευση είναι δωρεάν. Παρότι αυτό μερικές φορές σημαίνει ότι η ποιότητα των ακαδημαϊκών προγραμμάτων δεν είναι τόσο υψηλή, όσο αυτή στα ιδιωτικά σχολεία, δεν συμβαίνει πάντα έτσι. Μπορείτε να ενημερωθείτε για το επίπεδο των σχολείων στην περιοχή σας. Τα δημόσια σχολεία έχουν μεγάλη ποικιλία σε σχολικά και εξωσχολικά προγράμματα. 

 

 

 

 

2)Ευρύχωρες αίθουσες

Οι αίθουσες είναι συνήθως μεγαλύτερες στα δημόσια σχολεία, και υπάρχουν σ’ αυτές λιγότεροι μαθητές. Οι διαφορετικές οικονομικές τάξεις των παιδιών, δεν είναι κάτι κακό. Οι μαθητές εκτίθενται σε περισσότερους ανθρώπους από διαφορετικό κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο. Έτσι, μαθαίνουν πώς να τα πάνε καλά μεταξύ τους, παρά τις διαφορές τους και αποκτούν μια πιο πλήρη εμπειρία εκπαίδευσης. 

 

 

 

 

3)Έμπειροι και καταρτισμένοι οι εκπαιδευτικοί

Οι δάσκαλοι είναι πιο έμπειροι και καταρτισμένοι. Σύμφωνα με έρευνα, οι δάσκαλοι στα δημόσια σχολεία είναι πιο καταρτισμένοι σε ζητήματα εκπαίδευσης και εμπειρίας απ’ τους συναδέλφους τους που διδάσκουν στα ιδιωτικά σχολεία. Για παράδειγμα, συνήθως διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα και περισσότερες «ώρες πτήσης» στις σχολικές αίθουσες.

 

 

 

 

4)Δημόσια σχολεία σε κάθε γειτονιά

Τα δημόσια σχολεία βρίσκονται ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ένας απ’ τους λόγους που πολλοί μαθητές γράφονται σε δημόσια σχολεία, είναι το γεγονός ότι βρίσκονται παντού. Ακόμη και στο πιο ορεινό χωριό, θα βρει κανείς δημοτικά και γυμνάσια. Εφόσον οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να γράψουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο στις γειτονικές πόλεις, προτιμούν να το γράψουν στο τοπικό σχολείο. Τουλάχιστον έτσι, το παιδί είναι κοντά στην οικογένεια και οι γονείς μπορούν να το βοηθήσουν στα μαθήματα και να συνεισφέρουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

  

 

 

 

 

Τα πλεονεκτήματα του ιδιωτικού σχολείου: 

 

1)Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα

Περισσότερες ώρες ολοκληρωμένων μαθημάτων, χωρίς απεργίες και καταλήψεις, εκμάθηση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών, μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο με ιδιωτικά πούλμαν και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες προς τέρψιν του πνεύματος.

 

 

 

 

2)Μικρότερη αναλογία δασκάλου- μαθητή

Τα ιδιωτικά σχολεία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, προσφέρουν μικρότερη αναλογία δασκάλου-μαθητή, αφού οι μαθητές ανά τάξη είναι περισσότεροι. Τα ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν επίσης ταχύρρυθμα μαθήματα, προπαρασκευαστικά για το πανεπιστήμιο και τείνουν να ωθούν τους μαθητές τους να πάνε στο πανεπιστήμιο.

 

 

 

 

3) Λιγότερη γραφειοκρατία

Υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία, αφού τα ιδιωτικά σχολεία δεν υποχρεούνται να υπακούουν σε ορισμένες διατάξεις, συνεπώς αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην κατάρτιση εγγράφων κ.λπ. Επίσης, δεν έχουν την υποχρέωση να υπόκεινται σε γραφειοκρατικούς ελέγχους. Ως αποτέλεσμα, απολαμβάνουν μεγαλύτερης αυτονομίας στην τάξη και έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των μεθόδων διδασκαλίας τους. 

 

 

 

 

4) Ενισχύεται η συμμετοχή των γονιών

Η συμμετοχή των γονιών είναι ισχυρή. Τα ιδιωτικά σχολεία όχι μόνο ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των γονιών, αλλά οι γονείς των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία έχουν σημαντικό λόγο στην εκπαίδευση του παιδιού τους. Τα ιδιωτικά σχολεία εστιάζουν περισσότερο στην εκπαίδευση των παιδιών. Οι δάσκαλοι συχνά κερδίζουν περισσότερα χρήματα και επιδεικνύουν μεγαλύτερη αφοσίωση όταν δουλεύουν με γονείς που είναι το ίδιο αφοσιωμένοι στα παιδιά τους.

 

 

 

 

 

Δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο: Τελικά τι να επιλέξω;

Παράγοντες που προσδιορίζουν την τελική επιλογή ιδιωτικού ή δημόσιου σχολείου

 

 

 

 

-Σχολική εμπειρία:


Η σχολική εμπειρία διαφέρει για κάθε μαθητή, ανάλογα με το σχολείο. Στα δημόσια σχολεία, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί. Στο ιδιωτικό σχολείο, ισχύει το ίδιο πρόγραμμα, με τροποποιήσεις ή ενισχύσεις, κατά περίσταση. Οι διαφορετικές εκπαιδευτικές εμπειρίες, έχουν διαφορετική επίδραση στο μαθητή.

 

 

 

 

-Δάσκαλοι:

Τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία έχουν δασκάλους που ταιριάζουν στο πρόγραμμα και την εκπαιδευτική τους αποστολή. Η αξιολόγηση των προσόντων και της συμπεριφοράς των δασκάλων είναι σημαντική όταν αποφασίσετε σε ποιο σχολείο θα γράψετε το παιδί σας. Οι δάσκαλοι θα ενισχύσουν το πρόγραμμα δίνοντας τις οδηγίες με ενδιαφέροντες και διασκεδαστικούς τρόπους που θα «αγγίξουν» τα παιδιά. Η επιλογή του σχολείου είναι σημαντική, αλλά του δασκάλου σημαντικότερη. Η γνώμη του δασκάλου για το μαθητή και η συμπεριφορά του απέναντί του, μπορεί να επηρεάσει το μαθητή, θετικά ή αρνητικά.

 

 

 

 

-Περιβάλλον:

Το περιβάλλον, εντός και εκτός του σχολείου, είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία ή αποτυχία του παιδιού στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

 

 

 

 

-Ποσοστά επιτυχόντων:

Μάθετε για το ποσοστό της επιτυχίας των αποφοίτων σε πανεπιστημιακές σχολές, ρωτήστε για το πρόγραμμα μαθημάτων: Θα υπάρξουν ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας; Πόσες διδακτικές ώρες καλύπτει η παράδοση μιας ξένης γλώσσας; Είναι αρκετές ώστε να μη χρειάζεται το φροντιστήριο ξένων γλωσσών; Μπορεί το σχολείο να συμπεριλάβει τους μαθητές σε διαγωνισμούς για εγκεκριμένα πτυχία ξένων γλωσσών; Αν το παιδί βρίσκεται στο λύκειο μάθετε για το αν καλύπτονται επιπλέον ώρες των μαθημάτων της κατεύθυνσης ώστε να αποφευχθεί το φροντιστήριο ή τα ιδιαίτερα για αυτά τα μαθήματα.

 

 

 

 

-Ποιες είναι οι αξίες του σχολείου;

Είναι σημαντικό να μη συγκρούονται οι αξίες του σχολείου με αυτές του σπιτιού. Πρέπει να ρωτήσετε τι κάνει το σχολείο για να παράσχει μια εκπαίδευση που επικεντρώνει στις αξίες. Διδάσκονται οι αξίες μέσα από κάθε σχολική δραστηριότητα; Πρέπει να νιώθετε άνετα με τις αξίες του σχολείου, ώστε να μπορείτε να τις υποστηρίξετε. 

 

 

 

-Πώς παρέχει το σχολείο ισορροπημένη εκπαίδευση;

Για παράδειγμα, ενσωματώνει τη διδασκαλία, με τα σπορ, τα καλλιτεχνικά και το κοινωνικό πνεύμα; 

 

 

 

-Πόσο ασφαλές είναι το σχολείο; 

 

 

-Πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στο σχολείο; Ελέγχουν οι ιθύνοντες ποιος μπαινοβγαίνει στις εγκαταστάσεις; Ρωτήστε επίσης για την πολιτική του σχολείου σχετικά με τις γονικές επισκέψεις. 

 

 

-Είναι ο διευθυντής προσιτός και πρόθυμος να σας βοηθήσει;

 

 

-Ένα καλό σχολείο πάντα καλωσορίζει με χαρά τους γονείς και ο διευθυντής οργανώνει με το προσωπικό συναντήσεις για να κατατοπίσει τους γονείς στο χώρο και να λύσει τις απορίες τους.

 

 

-Τι κάνει το σχολείο για τους γονείς;

 

 

Ανεξάρτητα απ’ την απόφασή σας κατά την επιλογή του σχολείου, οι ερευνητές αναγνώρισαν ένα συνεχή παράγοντα στους μαθητές με καλές επιδόσεις. Η επιτυχία ενός μαθητή, συνδέεται στενά με το επίπεδο συμμετοχής των γονιών του στην εκπαίδευσή του. Μπορεί να επιλέξετε το πιο ακριβό ιδιωτικό σχολείο, αν όμως δεν έχετε επαφή με το παιδί σας και τους δασκάλους του, τότε εκείνο δε θα επωφεληθεί απ’ την επιλογή σας.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved